Országút

Első WorldTour versenyén brillírozott Vas Kata Blanka

A legjobb tízben zárta a női Vuelta összetettjét Vas Kata Blanka

Két magyar versenyzőnek is szoríthattunk szeptember 2. és 5. között az idei négyszakaszos női Vueltán (Ceratizit Challenge by La Vuelta), ahol hegyikerékpáros olimpiai negyedik helyezettünk, Vas Kata Blanka a nemzetközi mezőnyben is bemutatkozhatott az SD Worx országúti csapatában, míg Jordán Dorka a kanadai InstaFund La Prima színeiben állt rajthoz.

Egy könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető 118,7 kilométeres szakasszal rajtolt el a viadal. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az első kategóriás Alto da Portela meredekén több részre szakadt a mezőny, az élen egy négy fős szökés alakult, amely végül haza is ért – a svájci Marlen Reusser (Alé BTC Ljubljana) két kilométerre a céltól támadta meg riválisait és nyerte meg az etapot. Vas Kata Blanka csapata legjobbjaként az esélyesek csoportjával ért célba a tizenkilencedik helyen, míg Jordán Dorka huszonegy és fél perc hátránnyal a 103. lett.

Másnap, Estación Invernal Cabeza de Manzaneda környékén egy 7,3 kilométeres, emelkedős egyéni időfutammal folytatódott a verseny. A kronó mondhatni a papírformának megfelelően a holland Annemiek van Vleuten (Movistar) sikerét hozta, Blanka 1 perc 56 másodperc hátránnyal a 30., míg Dorka 5:32 lemaradással a 125. helyen végzett.

Talán a verseny királyszakasza a Pereiro de Aguiar felé vezető, harmadik, dimbes-dombos, 107,9 kilométeres etap volt. A két kategorizált emelkedőt is tartogató penzum remek lehetőséget kínált ahhoz, hogy az összetettért küzdök támadják a piros trikós Reussert. Ennek megfelelően Van Vleuten akciózott is, egy közel hatvan kilométeres szóló szökést bemutatva diadalmaskodott – átvéve ezzel az összetett vezetést –, miközben a hollandok szupersztárját egy hét fős sor üldözte, benne Blankával. A magyar kerekes végül az előkelő hatodik helyen zárt, ezzel összetettben a kilencedik pozícióba előrelépve. Dorka közel húsz perc hátránnyal a 79. helyen gurult át a célvonalon.

Az utolsó szakasz a férfiak versenyéhez hasonlóan Santiago de Compostellában zárult. A dimbes-dombos, 107,4 kilométeres táv annak rendje és módja szerint megrostálta a mezőnyt, a belga Lotte Kopecky (Liv Racing) bizonyult a legjobbnak, míg Blanka ezúttal is fantasztikusan versenyezve, mindössze hat másodperc hátránnyal a negyedik helyen érkezett. Dorka, bő tizenhat perc lemaradással a 91. helyen ért célba.

Összetettben Vas Kata Blanka a kilencedik lett, a verseny során 123 UCI világranglista pontot gyűjtve, Jordán Dorka tisztes helytállást követően a 100. pozícióban végzett.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Ceratizit Challenge by la Vuelta FB
'Fel a tetejéhez' gomb