BMX Freestyle

Újabb értékes pontokkal gazdagodott Magyarország Eszéken

Augusztus 11-15. között rendezték meg Horvátországban, azon belül is Eszéken a már tradicionális megmérettetésnek számító Pannonian Challenge extrémsport versenyt. A programsorozat negyedik napján a BMX volt a középpontban. Augusztus 14-én mind a profi, mind pedig az amatőr BMX riderek pályára gurultak. A nevezők között szép számmal voltak magyar indulók is.

A BMX PRO Qualification végeztével két magyar rider is (Krausz Kristóf és Ujváry Zoltán) a legjobb 12 versenyző között szerepelt, így továbbjutott a délutáni döntőbe.

Mialatt a profik végső futamukra vártak, az amatőrök versenyeztek a pályán. 27 versenyző közül magyar arany- és ezüstéremnek örülhettünk a verseny végeztével. A 16 éves Bábel János első helyet szerzett a horvát pályán, míg a mindössze 11 éves Varró Áront másodikként szólítottak az eredményhirdetésen. A harmadik a 12 éves Maksim Getoš lett. A hódmezővásárhelyi Juhász Ákos a 9. helyen fejezte be a versenyt.

A nap zárásaként a profik versenyére a lelátó is megtelt, ami extra élményt és motivációt jelentett a ridereknek. A horvátok legismertebb BMX versenyzője, Marin Rantes és az angol Kieran Reilly hatalmas küzdelmet vívott egymással, melyből végül Marin került ki győztesnek, mindössze 33 századdal. A bronzérem az amerikai Jacob Thiem nyakába került.

A magyaroknak sem volt oka szégyenkezésre. A 15 éves Krausz Kristóf mindenkit elámítva 9., míg Ujváry Zoltán 10. lett, így mind a ketten értékes országpontokat szereztek.

A négy legjobb magyar nyilatkozott is az élményeikről:

Krausz Kristóf

Mindent megtettem, ami tőlem telt és úgy érzem jól sikerült a verseny. Azokat a trükköket szeretem versenyen csinálni, amiket stabilnak érzek. A változatosságra is oda szoktam figyelni, hogy az egy perc tartalmas legyen.

Általában minden alkalommal tanulok valami újat. Eszéken mindig kellemes tapasztalataim vannak. A rendezők, a személyzet, a versenyzők nyitottak és nagyon kedvesek. Ha esetleg kérdezek valamit a trükkökről, a versenyzők hiába más nemzetiségűek, mindig nagyon segítőkészek.

Ujváry Zoltán

Szerintem egy nagyon jó hétvége volt a Pannonian! Sok új kapcsolatra lehetett szert tenni, arról nem is beszélve, hogy itt is összejött a döntő, így a kitűzött cél Vigo után itt is el lett érve. Nagy pálya volt, ekkora elemeken itthon nem tudunk sajnos gyakorolni, de szerencsére hamar hozzászoktam a pályához.

A körömben próbáltam a tudásomat 100%ban érvényesíteni, ami hellyel közel össze is jött. Ha össze kéne vetnem az előző versennyel, szerintem a horvát egy sokkal összeszedettebb és jobban szervezett verseny volt, mint az Omarisquino. Itt Eszéken több figyelmet fordítottak a versenyzők kényelmére is, a pálya is jobb és nagyobb volt. Viszont mindkét verseny tökéletes tapasztalat gyűjtés volt, hiszen a világ legjobbjai ellen tudtunk versenyezni és láthattuk hogyan is csinálják ezt az igazi profik.

Bábel János

Hatalmas élmény volt újra itt lenni, igyekeztem minden percet kihasználni és kiélvezni. Az esti gyakorláson kívül meglátogattuk a helyi állatkertet és egy kis városnézést és fotózást is ejtettünk.

Nagyon sok motivációt kaptam, sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy igazi profi bmx-es legyek, rengeteg új barátot ismertem meg és rettentő jó érzés egy ilyen közösséghez tartozni, ahol segítjük egymást, kortól, tudásszinttől függetlenül. Mindenki barát mindenkivel és örülünk egymás sikereinek.

Gyakorlásokon nem láttam senkit a pályán az én kategóriámból ezért úgy készültem, hogy olyan kört menjek, amiben a legbiztosabbnak érzem magam. Ez sikerült is, talán egy kicsit több gyakorlással még jobbat is tudtam volna, de ez is elég lett az első̋ helyhez. Sikerült a legjobban kihasználnom a pályát közepesen nehéz és nehezebb trükkökkel.

Varró Áron

Szeretek erre a versenyre járni, mert mindig nagyon jó a hangulat, profi riderekkel találkozhatok és szeretek velük bicózni!

Mivel itt csak amatőr kategória van, mindig izgulok, hogy jó kört menjek! Sosem elég beadni a trükkjeimet, arra is oda szoktam figyelni, hogy amiket beadok, azok, ha lehet 100%-ak legyenek! Inkább kisebb trükkök legyenek, de tiszták!

Az, hogy milyen szempontok alapján állítom össze a kört mindig attól függ, hogy milyen a pálya, és azon a pályán én milyen trükköket tudok a legjobban beadni! Ez változó! Nekem még nagyon meghatározza a körömet a pálya! Ha inkább valamelyik trükk nem megy olyan jól ahogy szokott, akkor nem rakom bele a körömbe, mert attól félek, hogy hibázok, és inkább tiszta kört szeretnék menni! Ha sikerül elsőre tiszta kört mennem, akkor a másodiknál jobban bevállalok olyat, ami esetleg nem megy annyira!

EREDMÉNYEK

#

RIDER NAME

Y.O.B.

COUNTRY

CITY

SCORE

BMX Freestyle Elite / Pro – Man
1 Marin Rantes 1995 Croatia Varaždin 95,00
2 Kieran Reilly 2001 United Kingdom Newcastle 94.67
3 Jacob Thiem 2000 United States California 91,00
9 Kristóf Krausz 2006 Hungary Paks 73.67
10 Zoltán Ujváry 2000 Hungary Nyíregyháza 70,00
BMX Freestyle Amateur
1 Janos Babel 2004 Hungary Dabas, Gyón 83.33
2 Áron Varró 2010 Hungary Nagytarcsa 81,00
3 Maksim Getoš 2009 Croatia Osijek 70.67
9 Ákos Juhász 2000 Hungary Hódmezővásárhely 56.67
Szerző
Farkas Kitti – Sportivo
Forrás
Fotó: Pannonian Challenge
'Fel a tetejéhez' gomb