Para

Elrajtolnak paralimpikonjaink is

Ocelka Róbert augusztus 25-én, Wermeser Zsombor augusztus 26-án ülnek először kerékpárra a tokiói paralimpián. Róbert látássérült, MB kategóriájú parasportoló, tandempilótája Nagy Gergely, mindketten az FTC sportolói. Zsombor a Tiszaújvárosi klub MC5 kategóriájú paralimpikonja, aki egyébként a teljesen ép bringások között is rendszeresen kiválóan versenyez.

Ocelka Róbert 6 éves korától fokozatosan veszítette el a látását. A jobb szemére teljesen vak, a ballal alaklátó. 2002 óta atletizál, úszik, triatlonozik, kerékpározik. Kategóriájában többszörös magyar bajnok atlétikában (100 m, 200 m, 400 m, 800 m,1500 m) és úszásban (100 m, 400 m gyors). Paraduatlon Európa-bajnok, többszörös paratriatlon magyar bajnok, világbajnoki 6. és 12. helyezett, Európa-bajnoki 6. helyezett. Háromszoros Ironman. 2013-tól a Ferencvárosban látássérült para-kerékpárosként versenyez tandem MB kategóriában. Korábbi pilótái Imre Zsolt és Andristyák Gábor. 2018-tól Nagy Gergely pilótával készül a Tokiói Paralimpiára, aki szintén rutinos triatlonista, többszörös ironman, nagyszerű hazai és nemzetközi eredményekkel rendelkezik.

Wermeser Zsombor 1998-ban született, jelenleg a Tiszaújvárosi TK kerékpárversenyzője. Rendszeresen áll rajthoz különböző pálya és országúti versenyeken mind az ép, mind a sérült versenyzők mezőnyében, amelyeken kiválóan teker és rendszeresen pontszerző, vagy dobogós helyen végez. Az elmúlt évek legkiválóbb eredményei voltak; 2019 – Országúti Világ Kupa, Kanada 4. hely, 2021 – Országúti Világbajnokság 6. hely és az épek között Elite időfutam bajnokság 5. hely 2020-ban.

A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és agyi egyensúly zavaros sportolók vehetnek részt. A parasportban a sportteljesítmény mérhetősége, összehasonlíthatósága és a versenyzés során az esélyegyenlőség biztosításának alapjául egy speciális vizsgálat szolgál. A klasszifikáció laboratóriumi mérések, orvosi kutatómunka alapján kidolgozott, sportág specifikus, nemzetközi standardokra épülő a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által szabályozott eljárás. (https://www.paralympic.org/classification)

A kategóriák megállapításánál meghatározó – de nem kizárólagos szempontok – a sérültség típusa, a súlyosság mértéke, az adott sportág mozgásrepertoárja, a sportág mozgásfunkciói (erő, dinamika, koordináció stb. figyelembevétele), a sportág eszközigénye. A kategória besorolásokat erre specializálódott szakemberek végzik a Világ versenyek előtt.

Ocelka Róbert Nagy Gergely pilóta segítségével augusztus 25-én 4000 méteres üldözéses versenyben vesz részt, 28-án az 1000 méteres állórajtos időfutamban, 31-én országúti időfutamban, majd szeptember 3-án országúti mezőnyversenyben mutatja meg oroszlánkörmeit. Wermeser Zsombor 26-án ül először kerékpárra az 1000 méteres állórajtos időfutamban, majd egy nappal később a 4000 méteres üldözéses verseny következik, ami után 31-én és szeptember 3-án ő is beleveti magát az országúti versenyzésbe.

Róbert tandem mezőnye várhatóan 20 fő körüli lesz, amely országúton 120 km-t teker kb. 47-es átlaggal, míg Zsombor kategóriájában dupla annyi indulóra lehet számítani, akik a 100 km-es távot 43-as átlaggal tekerhetik végig. Hihetetlen teljesítmény, amelyre nagyon büszkék vagyunk! Hajrá magyarok!

'Fel a tetejéhez' gomb