BMX Freestyle

Fantasztikus trükkök a debreceni BMX Freestyle OB-n

Hétvégén Magyarország legjobb legjobb BMX Freestyle versenyzői mérték össze tudásukat a DESE által szervezett országos bajnokságon, melynek Debrecen adott otthont. Közel hatvan versenyző érkezett szerte az országból. A skateparkban rendezett színvonalas rendezvény rávilágított, hogy egyre népszerűbb a BMX ezen válfaja, mely pár napon belül olimpiai sportágként debütál. A versenyről a HAON számolt be:

Az ország minden szegletéből érkezett versenyzők látványos bemutatókkal nyűgözték le a zsűrit és a nézőket. Biciklis akrobaták vették birtokukba a nagyerdei DESE Skateparkot szombaton, ugyanis ekkor rendezték a DESE BMX Freestyle Magyar Országos Bajnokságot. A kiváló időben és hangulatban megtartott dzsemborin három – junior, amatőr és profi – kategóriában indultak az ország minden tájékáról érkezett kerékpárosok, illetve rendeztek egy extra versenyszámot is best trick elnevezéssel, itt egy szabadon választott trükköt mutattak be az indulók a lehető legtökéletesebb módon kivitelezve.

A résztvevőknek fordulónként két, egy-egy percből álló kör rendelkezésére lenyűgözni a zsűrit és a nézőket, a selejtezőben mindkét kör, a fináléban már csak a jobbik számított az összesítésben.

“Ezt a versenyt azért szerveztük meg, hogy minél több fiatal találkozhasson ezzel a sporttal” – ismertette a Hajdú-bihari Naplónak Nagy Zsolt, a szervező Debrecen Extrém Sport Egyesület (DESE) elnöke. “A pályát két évvel ezelőtt kezdtük el az egyesület tagjaival együtt felújítani. Felcsiszoltuk a betont, majd gördeszkásokkal, rolleresekkel, kerékpárosokkal együtt kialakítottuk a közel 20 elemből álló pályát. Aki tudott, segített: barátok, szülők, még a legfiatalabb tagjaink is akik akkor 10-12 évesek lehettek. Sok versenyt rendeztünk már, nagy büszkeség, hogy ezúttal az országos bajnokság házigazdái lehetünk” – mondta el Nagy Zsolt, aki a Napló kérésére elmondta, az ő favoritja a mindössze 15 éves Krausz Kristóf, aki amellett, hogy nagyon tehetséges, sokat gyakorol a magyar pályákon és szerencsére nemzetközi versenyekre is ki tud utazni az édesapjával.

A zsűri egy 0-20-as skálán értékeli a versenyzőket, a legfontosabb szempontok a stílus és kivitelezés, a folytonosság, a trükknehézség, a változatosság és kreativitás, valamint a pályakihasználás. A közel 50 fős mezőnyben egyedüli lányként ott volt a Budapestről érkezett Cserepenyin Nikolett, aki remekül helytállt, simán felvette a versenyt a fiúkkal.

“A nagybátyám Józsa Milán profi sportoló, őt kísértük el versenyekre még 2017-ben, akkor láttam lány indulókat, és mivel megtetszett ez a sport én is belevágtam – elevenítette fel a két és fél éve BMX-ező sportoló. – Sokan meglepődnek, amikor elmondom mi a hobbim. Naponta 2-3 órát tudok gyakorolni, a kedvenc trükkjeim a 360, Nullkéz, KP (kormánypörgetés), Tobbogan, és az X-up. Majdnem az egyetlen lány vagyok itt Magyarországon, szeretném, hogy többen legyünk, mert még nincsen külön kategóriánk, csak a fiú amatőrben tudok indulni. Jelenleg ez a kedvenc pályám, nagyon jó elemek vannak benne, a versenyen is igyekeztem ezt kihasználni. Arra mentem rá, hogy minél több trükköt csináljak, és bejárjam az egész pályát” – mondta el a tizenhat esztendős Niki.

A profik versenyét végül Ficsor Kornél nyerte Krausz Kristóf és Újváry Zoltán előtt.

EREDMÉNY

2021szo24júl00:00DESE BMX Freestyle Országos BajnokságDebrecen - DESE SkateparkSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

VIDEÓK

 

További videók az eseményről itt:

DESE Skatepark Debrecen | Facebook

Szerző
haon.hu
Forrás
Videó: DEHIR
'Fel a tetejéhez' gomb