Pálya

Szalontay negyedik sprintben, Lovassy hetedik omniumban!

Magyar eredmények a szentpétervári Pályakerékpáros Nemzetek Kupájáról

Július 8. és 11. között az oroszországi Szentpétervár adott otthont a 2021-es Pályakerékpáros Nemzetek Kupája (világkupa) második fordulójának. Az eseményen négy magyar kerékpáros is érdekelt volt, nevezetesen Borissza Johanna (Elimináció és Omnium), Lovassy Krisztián (Omnium), Lovassy Patrik Rómeó (Keirin és Sprint), valamint Szalontay Sándor (Keirin és Sprint).

“A sprint számban Sanyi kiváló versenyzéssel, pályafutása legjobb eredményét érte el és a 4. helyet szerezte meg. Rómeó, első világkupa szereplésén a második magyar kerékpáros lett, aki 10 másodperc alatt teljesítette a 200 métert, 9.983-as időt tekert a kvalifikációban.

Az endurance számokban induló versenyzőink, az omnium számban (4 mezőny versenyszámból áll, melyet 2 óra leforgás alatt kell teljesíteni. a 4 szám a scratch, tempóverseny, selejtező, pontverseny), álltak rajthoz.

Johanna egyenletesen lépkedett a versenyszámokon, eddigi legjobb világkupa eredményét érte el és a 12.helyen végzett. Krisztián ismét igazolta, hogy továbbra is a világelitbe tartozik, üzembiztosan hozva a világversenyek top tízes helyezéseit, a 7. pozíciót szerezte meg a négy szám végén.

Sportolóink ezekkel a nagyon jó helyezésekkel, sok értékes pontot szereztek az október 13-17.-én Ashgabat-ban megrendezésre kerülő világbajnokság kvalifikációjához.” – mondta el Pataki Ibolya szövetségi kapitány.

A női Eliminációban Borissza Johanna a 14. helyen zárt, a számot a portugál Maria Martins nyerte, mint ahogyan az Omniumban is ő diadalmaskodott, miközben Johanna itt a 12. helyet kaparintotta meg (Scratch 10., Tempó-verseny 16., Elimináció 14., Pontverseny 13.).

A férfi Omnium a fehérorosz Yauheni Karaliok sikerét hozta, Lovassy Krisztián a Scratch-versenyt a 6., a Tempó-versenyt az 5., az Eliminációt 12., míg a pontversenyt a 7. helyen zárta, így összesítésben is a hetedik pozícióban végzett.

A férfi Sprintben Szalontay Sándor a hetedik legjobb idővel kvalifikált (9.726), így egyenesen a legjobb tizenhat közé került, míg Lovassy Patrik Rómeó tizenharmadikként (9.983) jutott a következő körbe, ahol a fehérorosz Aleksandr Hlovát búcsúztatta, majd a francia Tom Derache ellenében maradt alul. A nyolcba jutáshoz Szalontay az orosz Pavel Rostov ellen diadalmaskodott, a négy közé jutásért pedig három futamban bizonyult jobbnak a szintén orosz Dmitry Nesterov ellenében, majd a döntő kapujában a későbbi győztes kolumbiai Kevin Santiago Quintero ellenében kapitulált, a bronzcsatában pedig a francia Tom Derache volt az erősebb, így a negyedik helyen végzett – Patrik Rómeó a 14. lett.

A Keirinben Lovassy a második futam hatodik, míg Szalontay a harmadik rajt ötödik helyén zárt, így mindketten az első reményfutamban folytathatták, ahol az orosz Pavel Rostov mögött Szalontay a második, Lovassy pedig a negyedik helyen ért célba, így előbbi a 13., míg utóbbi a 21. helyen abszolválta a számot.

A Pályakerékpáros Nemzetek Kupája szeptember 9. és 12. között a kolumbiai Caliban zárul.

EREDMÉNY

UCI Track Cycling Nations Cup
08 Jul – 11 Jul 2021 Saint-Petersburg
Rank Rider Nation Team Points
Men Elite – SPRINT
1 QUINTERO CHAVARRO Kevin Santiago COL COLOMBIA 800
2 IAKOVLEV Mikhail RUS RUSSIAN FEDERATION 720
3 DERACHE Tom FRA FRANCE 640
4 SZALONTAY Sándor HUN HUNGARY 600
14 LOVASSY Patrik Rómeó HUN HUNGARY 256
Men Elite – KEIRIN
1 DERACHE Tom FRA FRANCE 800
2 LENDEL Vasilijus LTU LITHUANIA 720
3 EILERS Joachim GER GERMANY 640
13 SZALONTAY Sándor HUN HUNGARY 280
Men Elite – OMNIUM
1 KARALIOK Yauheni BLR BELARUS 800
2 LEITÃO Iúri POR PORTUGAL 720
3 IMHOF Claudio SUI SWITZERLAND 640
7 LOVASSY Krisztián HUN HUNGARY 480
Women Elite – ELIMINATION RACE
1 MARTINS Maria POR PORTUGAL 800
2 KLIMOVA Diana RUS MARATHON – TULA CYCLING TEAM 720
3 BALEIŠYTE Olivija LTU LITHUANIA 640
14 BORISSZA Johanna Kitti HUN HUNGARY 256
Women Elite – OMNIUM
1 MARTINS Maria POR PORTUGAL 800
2 EBERHARDT Verena AUT AUSTRIA 720
3 GILLESPIE lara IRL IRELAND 640
12 BORISSZA Johanna Kitti HUN HUNGARY 304
'Fel a tetejéhez' gomb