KometaOrszágút

Magyarok az Eolo-Kometa junior csapatában a Baszk Körön!

Mészáros Bence és Szijártó Zétény is csatlakozik Magyar Gergőhöz

Több éve folyamatos az együttműködés a Magyar Kerékpáros Szövetség és az EOLO-KOMETA csapata között, melynek keretében az egyik legnehezebb junior viadalon – a Bizkaiko Itzulia Junior (Vuelta Pais Vasco) versenyén, azaz a Baszk Körön – most megmutathatja tehetségét Mészáros Bence és Szijártó Zétény is, a tavaly októberben az U19-es csapathoz szerződött Magyar Gergő mellett.

Dér Zsolt országúti szövetségi kapitány télen egyezett meg az Alberto Contador Alapítvány képviselőivel, hogy 2021-ben további egy-két tehetséges magyar fiatal számára biztosítanak majd lehetőséget az EOLO-KOMETA U19-es csapatában, hogy bemutatkozhassanak egy nyári spanyolországi versenyen. A kapitány a válogatott programok mellett ily módon is próbálja segíteni a fiatalok karrierjét.

Az idei utánpótlás edzőtáborok és a versenyeredmények alapján a kapitány Mészáros Bencét jelölte elsőként a spanyol versenyre, a másik helyre Takács-Valent Márk és Szijártó Zétény volt esélyes. “Márk, mivel nem érezte tökéletes formában magát, ezért önzetlenül és sportszerűen felajánlotta, hogy inkább Zétény legyen az utazó. Mellette szólt, hogy a bukásból származó sérüléséből már teljesen felépült, felfelé ívelő tendenciát mutat a formája, időfutamon is jó és Bence mellett ő rendelkezik több versenyzési tapasztalattal.”

Az EOLO-KOMETA csapatában a katalán Joel Diaz, a soriai Antonio González, a la riojai Lucas Guillermo, valamint a magyarok, Magyar Gergő, Mészáros Bence és Szijártó Zétény a Contador Alapítvány ifjúsági csapatának képviseletében. “A biscayai verseny legutóbbi két kiírását a Kometa csapatából az INEOS WorldTour csapatába szerződő versenyzője, Carlos Rodríguez nyerte meg. Mészáros és Szijártó a két legígéretesebb fiatal versenyző Magyarországon, jelenlétük ezen a versenyen része az Alapítvány stratégiai együttműködésének a Magyar Kerékpáros Szövetséggel a fiatal tehetségek felfedezésében. Szijártó már részt vett az alapítvány selection campusának utolsó, online megrendezett kiadásában.”

A verseny

A tavalyi kényszerszünet után a a junior baszk kör egy olyan útvonallal tér vissza, amely a szokásoknak megfelelően igényes, 17 pontszerző emelkedővel a verseny során és időfutammal. Négy nap alatt öt szakaszt teljesítenek:

Július 1.: Balmaseda – Gordexola (86.6 km).


Július 2.: Markina-Xemein – Markina-Xemein (97.1 km).


Július 3. (a): Sopela – Sopela (69.4 km).


Július 3. (b): Muskiz – Muskiz (7 km ITT).


Július 4.: Balmazeda – Balmazeda (99.7 km).

'Fel a tetejéhez' gomb