BMX Freestyle

Felzárkózik a hazai BMX

Szepesi Tibor, a magyar BMX válogatott tagja 2021 nyarára hozzájárul ahhoz, amiért az egész hazai bringás társadalom egy emberként küzd hosszú idők óta. Az MKSZ nemrég megválasztott új elnökségében kiemelt helyet szereztek az offroad szakágak, így a BMX is, a következő időszak fókuszában pedig az utánpótlásnevelés és a létesítmények kapnak főszerepet.  

A Sportivo tudatta a BringaSporttal, hogy Magyarországon, azon belül is Hajdúböszörményben egy profi felkészülésre alkalmas, nemzetközi versenyek megrendezésére is megfelelő BMX pályát épít a magyar versenyző. A 24 éves rider egy több lépcsős sérülésből épül fel éppen, azonban a rehabilitáció ideje alatt is azon dolgozott, hogy hogyan tudná a hazai BMX helyzetét javítani. A pálya kérdése hosszú évek óta szerepel a napirendek listáján, ugyanis Magyarországon eddig nem volt olyan pálya, ami alkalmas lenne a profi szintű felkészülésre. „Rengeteg kilométer van már bennem, ahhoz, hogy azon a színvonalon tudjak edzeni, ami a profi felkészüléshez elengedhetetlen, folyamatosan utaznom kell. Sokszor ötven-hatvan, hanem száz kilométert utazom. És ezzel nem vagyok egyedül itthon. Jelenleg minden hétvégémet külföldön töltöm edzőtáborban, hogy a lehető leggyorsabban vissza tudjam hozni a régi formámat.” – indította gondolatmenetét Tibi.

Ez a helyzet, illetve a külföldön látott minta vezette el a sportolót odáig, hogy a hajdúböszörményi önkormányzattal összefogva 2021 nyarára Közép-Európa egyik legnagyobb és legprofibb pályáját építik meg. A tervek szerint legkésőbb augusztus 31-én már bevehetik a riderek a helyszínt.

Szepesi azon sportolók közé tartozik, akik hihetetlen alázattal végzik a napi, kitartó munkát, mellette pedig marad ereje a sportág népszerűsítésére, ahogy az az alábbi videóban is látható.

„Sokat kaptam a BMX-től, amiből most egy kicsit vissza szeretnék szolgáltatni. Egy olyan mindenki számára nyitott pályát szeretnék adni a sportágnak, amit megérdemel. Azt szeretném, hogy mindenki előtt ott legyen a lehetőség, hogy itthon tudjon készülni. Egy kb. 600 négyzetméteres pálya lesz, 10 elemmel. Az elsődleges szempontok azok voltak, hogy ugyanazok az elemek legyenek rajta, mint amik a világkupa állomásokon, illetve az olimpián is megtalálhatóak. Sok szempontból egyedülálló lesz. Tökéletesen alkalmas lesz nagyobb nemzetközi rendezvények, akár C1-es versenyek megrendezésére, illetve a világkupára, Európakupára, világbajnokságra való felkészülésre is.”

Tibi azt is elárulta, hogy a pálya teljes tervezését Ő csinálta és a nemzetközi mintákat vette alapul. A látványtervek már elkészültek. Izgatottan várjuk a további fejleményeket.

Forrás
Képek: SportivoSzöveg: Farkas Kitti – Sportivo
'Fel a tetejéhez' gomb