Országút

Top 10-es helyezések a GP West Bohemián

Május első két napján a magyar utánpótlás válogatott csapatok a GP West Bohemia versenyein vettek részt. A fiatalokra szombaton egy kritérium vasárnap pedig egy mezőnyverseny várt. Az U17-es korosztály mezőnyversenyében Pollner Balázs a 4., míg Tóth Márkó a 6. helyen végzett, míg az UCI 1.1 kategóriás ifjúsági futamban Mészáros Bence ért ötödikként célba.

Május 1-jén egy kritérium, míg másnap egy könnyűnek semmiféleképpen sem mondható körpályás mezőnyverseny várta az U17-es és az U19-es korosztály legjobbjait a csehországi Kysice környékén a Grand Prix West Bohemia keretein belül, ráadásul az ifjúsági korcsoport viadala az idei év első komolyabb UCI kategóriás junior nemzetközi megmérettetése volt, komoly mezőnnyel és 1.1-es besorolással.

Szép számmal állhattak oda a magyar kerekesek a futamok rajtjaihoz, hisz az U17-es és az U19-es nemzeti válogatottak mellett utóbbi korcsoportban a holland Willebrord Wil Vooruit csapatának színeiben Mészáros Bence is ott volt a mezőnyben, de a Lotus Cycling Team sorai is felvették a harcot a legjobbakkal – a serdülőknél kiegészülve egy-egy Cube-Csömör és MKB Cycling Team kerekessel, míg az ifjúsági korosztályban szerb bringásokkal alkotva mix-csapatot.

A verseny egy hullámos körpályán zajlott, távja 33 km volt, a teljesítéshez 30 kört kellett megtenni és 6 részhajrán kellett pontot gyűjteni, részhajránként 5-3-2 és 1 pontért küzdve.  A csapat nagy részének ez volt az első nemzetközi versenye, így nagy volt az izgalom és a kihívás! A több mint 100 fős mezőnyben a srácok remekül helyt álltak, könnyedén és gyorsan felvették a ritmust, folyamatosan próbálták a korábbi edzőtáborokban tanultakat a versenyen alkalmazni, egy csapatként versenyeztek és segítették egymást. Ennek meg is lett a gyümölcse, ugyanis Tóth Márkó egy remek sprinttel megnyerte a 3. részhajrát, de a többi sprinten sem volt messze a pontszerzéstől, végül a versenyt az 5. helyen zárta a csapat többi tagja szintén a fő mezőnyben ért célba. A 44,6 kilométer/órás átlagot hozó futam végén a cseh Adam Bittman (Kovo Praha) diadalmaskodott.

Ugyanezen a körpályán versenyzett az U19-es korcsoport is, az ő versenytávjuk 55 km volt, 50 kör alatt 10 részhajrával. A csapat sprintere Orosz Bálint betegség miatt sajnos kihagyni kényszerült a cseh túrát. A mezőny végig nagy tempót diktált, 47 kilométer/órás átlagsebességgel teljesítette a távot. A magyar csapatnak sajnos nem sikerült pontot szereznie a hajrákon. A válogatottban induló hatosból 4-en értek célba (Fábián Zalán, Drijver Bertold, Takács-Valent Márk és Erdős Gergely). A német Luis-Joe Lührs (Team Auto Eder) volt a legjobb.

A mezőnyversenyek során egy 12,1 kilométeres emelkedőkkel is tarkított pályán küzdhettek a fiatalok. Az U17-es korosztály hét kört tett meg (84,7 kilométer), közel 1400 m szintkülönbséget kellett „megmászni”, míg az U19-es tizenegyszer haladtak át a célterületen (133,1 kilométer), több mint 2000 m szinttel. A hideg – 5 fok körüli – , esős időjárási körülmények ellenére is akciódús versenyeket láthattunk.

A vasárnapi mezőnyverseny U17-es induló magyar válogatott kerete megegyezett a szombaton versenyzőkkel. Az első futamban a cseh Martin Barta (Tj Stadion Louny) szinte valamennyi akciónak szerves részét képezte, mígnem egyszer csak egyedül ment tovább, s végül bő egy perc előnnyel meg is nyerte a fiatalabbak viadalát. Mögötte két kerekesnek sikerült elszakadni a főmezőnytől, így a dobogós helyek eldőltek. A magyar srácok igyekeztek a megbeszéltek szerint azonnal a mezőny első harmadába kerülni és végig elöl közlekedni. A 106 fős mezőny hamar a felére redukálódott. A nehéz és embert próbáló verseny mezőnyhajrája Pollner Balázs (Magyarország) sikerét hozta, aki ezzel a negyedik helyet zsebelte be. Mellette Tóth Márkó (Magyarország) szintén a Top-10-ben zárt a hatodik pozíciót elcsípve, miközben Ádám Szabolcs (Magyarország) a 24., Feldhoffer Bálint (Magyarország) pedig a 27. lett.

Az U19-es juniorok között legjobb ifi versenyzőnk, Mészáros Bence saját klubcsaptával indult, ami kedvezőbb is volt, hisz így több magyar versenyző tudott rajthoz állítani.

A viadalon sem kellett túl sokat várni az első próbálkozásokra, az ifik is nagy tempóval és agresszíven indultak el, ez azonnal a mezőny lemorzsolódását eredményezte, ezek után a harmadik körben már egy kilenc fős sor haladt az élen, benne Mészáros Bencével (Willebrord Wil Vooruit). Innen ment aztán tovább a jelenkor egyik legnagyobb tehetsége, Cian Uijtdebroeks (Team Auto Eder), aki már most egy három évre szóló profi szerződéssel rendelkezik a Bora-hansgrohe WorldTeam sorával. A belga kiválóság egy közel hetven kilométeres szóló szökésre vállalkozott, amelyet aztán véghez is vitt, így közel négy perc előnnyel magabiztos győzelmet aratott. A dobogós helyekért négyen maradtak harcban, közte a magyar bringással, Bence kitűnő versenyzéssel szinte egész nap elmenésben volt, csak az utolsó körben úszott meg, végül mindezek ellenére is az ötödik helyen gurult át a célvonalon. A válogatott keretből Takács-Valent Márk végig a mezőnyben helyezkedett, de sajnos az utolsó 10 kilométeren defektet kapott és már nem tudott visszazárkózni, a 79. helyen ért célba, a többi magyar versenyző nem teljesítette a távot a több mint 40 kilométer/órás átlagot hozó futamon.

“Kapitányként abszolút elégedett vagyok a fiúk szereplésével, kicsit nagyobb odafigyeléssel és rutinnal a dobogó is meglett volna, de első próbálkozásra nagyon jó és ígéretes ez a teljesítmény.” – nyilatkozta a verseny után Dér Zsolt szövetségi kapitány.

EREDMÉNYEK

2021.05.01. GRAND PRIX WEST BOHEMIA – Kriterium
Rank BIB Name Team Country Result
U17
1 74 Bittman Adam Kovo Praha CZE 13 / 44:20
2 1 Kobr Richard Roman Kreuziger Cycling Academy CZE 11
3 22 Ježek Václav Brilon Racing Team – MB CZE 11
5 71 Tóth Márkó Hungarian National Team HUN 5
U19
1 105 Lührs Luis-Joe Team Auto Eder GER 20
2 34 Fiala Matyáš MIX CYCLOCROSS TEAM CZE 13
3 57 Boos Benjamin German National Team GER 13
2021.05.02. GRAND PRIX WEST BOHEMIA – Road Race UCI 1.1
Rank BIB Name Country Team Result
U17
1. 38 BÁRTA Martin CZE Tj Stadion Louny 2:15:16
2. 1 KOBR Richard CZE Roman Kreuziger Cycling Academy 2:16:23
3. 13 PÁTÍK Stanislav CZE Tufo Pardus Prostějov 2:18:34
4. 65 POLLNER Balázs László HUN Hungarian National Team 2:19:19
6. 71 TÓTH Márkó HUN Hungarian National Team 2:19:19
24. 67 ÁDÁM Szabolcs László HUN Hungarian National Team 2:19:19
27. 68 FELDHOFFER Bálint HUN Hungarian National Team 2:19:19
64 CSÁKI Szabolcs HUN Hungarian National Team OTL
72 MAJOROS Dávid HUN Hungarian National Team OTL
79 SZÁNTÓ Péter HUN Lotus Cycling Team OTL
81 BALOG László HUN Lotus Cycling Team OTL
82 MAROS András HUN Lotus Cycling Team OTL
83 PETRÓ Szabolcs HUN Lotus Cycling Team OTL
84 DOBAI Dávid HUN Lotus Cycling Team OTL
66 PAKOT András Gusztáv HUN Hungarian National Team DNF
69 HANCZ Tamás HUN Hungarian National Team DNF
80 GERGELY Koppány Máté HUN Lotus Cycling Team DNF
U19
1 106 UIJTDEBROEKS Cian BEL Team Auto Eder 03:18:38
2 105 LÜHRS Luis-Joe GER Team Auto Eder 03:22:19
3 28 SEEMAN Adam CZE Czech National Team 03:22:19
5 121 MÉSZÁROS Bence HUN Willebrord Wil Vooruit 03:22:50
79 41 TAKÁCS-VALENT Márk HUN Hungarian National Team 03:27:57
43 ERDŐS Gergely HUN Hungarian National Team OTL
40 DRIJVER Bertold HUN Hungarian National Team OTL
44 SIDLÓ Dániel HUN Hungarian National Team OTL
39 MINDSZENTI Ákos HUN Hungarian National Team OTL
90 VARGA László HUN Lotus Cycling Team OTL
89 ÁRVAI Kristóf HUN Lotus Cycling Team DNF

Forrás
Fotó: Jan Brychta & Grand Prix West Bohemia
'Fel a tetejéhez' gomb