BMX Freestyle

A BMX az életem, sosem fogom abbahagyni

A jelenlegi világhelyzet nemtől és kortól függetlenül mindenkit megvisel. Ez alól nem kivételek a sportolók sem, hisz ahogy mi sem, ők sem látják előre a jövőt, és talán ez, ami a legnehezebb. Hisz, mi éltet egy sportolót? Az, amikor megmérettetheti a tudását, amikor megkapja az adrenalin löketet egy-egy verseny alkalmával, amikor majd’ kiugró szívvel felállhat a dobogóra és egy újabb kupa, vagy érem kerül a gyűjteménybe.

Finta-Szücs Szilveszter még csak kilenc éves, és hazugság lenne azt állítani, nem nehezíti meg a mindennapjait az, ahogy sokan mások sem, a BMX-ben, hogy ő sem tudhatja, mikor érezheti újra a versenyzés csodálatos energiáját. Ellenben, példát lehet venni róla, mert még így sem állítja meg semmi sem. Rendíthetetlenül mindennap kint van a pályán és edz, és keményen dolgozik azért, hogy ha végre elérkezik az ideje a megmérettetésnek, ő megmutathassa mennyit is fejlődött ebben a könyörtelen időszakban.

“Minden nap edzek, igyekszem arra koncentrálni, hogy fejlődjek, hogy azokat a trükköket, amiket tavaly kitűztem magam elé célként idénre tökéletesíteni tudjam őket – mondta, a hangjában minden kétség nélkül. – Szerencsére több helyre is eltudok járni bringázni, így egy pillanatig sem tűnik nekem egyhangúnak az élet. A tél folyamán rengetegszer voltam Gyulán és Miskolcon. Ha már a külföldi utak egyelőre lehetetlenek, legalább országon belül igyekszünk a családommal színesebbé tenni a mindennapi edzéseket.”

Hiába a kissé bezártság érzés, még csak három hónap telt el az évből, de máris új trükkök kerültek Szili tudástárába.

“Idén sikerült beadnom az oda kp-t, az oposite double kp-t és szivacsban a 720-at” – habár ő maga nem tette hozzá, de mi tudjuk, hogy ez csak a kezdet, és később csak gyarapodni fog ez a lista.

Sziliről többször is írtuk már, hogy ő egy multifunkcionális sportoló, és amibe belevág, egyszerűen remekel benne, ilyen a wakeboard, és a snowboard is. Előbbit ebben az időszakban nem lehet űzni, de a snowboard éppen ilyenkor éli fénykorát.

“Többször voltunk Mátraszentistvánon snowboardozni, ebből két nap volt az Országos Bajnokság, ahol 16 versenyzőből sikerült a harmadik helyezést elérnem. Nagyon nagy boldogsággal töltött el, hogy újabb érmet tűzhettem ki a falamra.”

Felmerül az emberben a kérdés, hogy ez a fiatal fiú ennyi mindenben tehetséges, vajon nem fordul-e meg néha a fejében, főleg az ilyen ínséges időkben, hogy esetleg sportágat váltson, és a fókuszát máshova helyezze, esetleg éppen a snowboardra.

“Nekem a BMX az életem. Szeretek snowboardozni, és örülök, amikor eredményeket érek el benne, nagyon élvezem a wakeboardot is, de soha, egy percig sem jutna eszembe letenni a bicómat – válaszolta teljes magabiztosággal. – Tudom, hogy most rossz ez a világhelyzet, és ki tudja, mikor lesz ennek vége, ugyanakkor azt is tudom, hogy a BMX az, ami a jövőben rengeteg csodálatos élményt fog nyújtani. Remélem, egyszer én is eljutok Kínába, Amerikába és még sok más helyre, azokra a versenyekre, amelyeken például a Szepesi Tibi is részt vett. Mert nem csak a világ bejárása az, amit nagyon várok, hanem hogy minél több helyen megmutathassam a tudásomat. Mind e mellett persze, nem titkolt vágyam, hogy talán egyszer én is részt vehetek olyan élményekben, mint a Tibi, amikor Amerikában elvitték helikopterezni. Szeretem a sportomat, mindent bele akarok adni, mert tudom, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét, és egyszer majd átélhetek olyan dolgokat, amiket nagyon kevesen. Ezért küzdők, ezért ülök bringára, ezért fogok mindent megtenni.”

Szili ugyan még csak egy gyerek, de nekünk felnőtteknek az ő példáját kell követni, ezekben a feszültséggel teli időkben sem szabad feladnunk az álmainkat, és céljainkat, hanem küzdeni kell értük, ahogyan ő is teszi.

Szerző
Takács Dóra
Forrás
Képek: Sportivo.hu
'Fel a tetejéhez' gomb