Országút

Remek magyar teljesítmény az Alpok Körversenyén

A zárószakaszon Dina Márton viselte a hegyi trikót!

Fetter Erik és Valter Attila is az összetett első harminc helyezettje között, míg a fiatalok külön versenyében a 4. és az 5. pozíciót megszerezve fejezték be a neves viadalt, miközben Dina Márton végig harcban volt a hegyi trikóért.

Április 19. és 23. között zajlott a 2.Pro besorolású Tour of the Alps, amely a közelgő Giro d’Italia egyik legfontosabb felkészülési versenyeként remek mezőnyt vonultatott fel. Az ötszakaszos viadalon Dina Márton és Fetter Erik (mindketten EOLO-Kometa) valamint Valter Attila (Groupama-FDJ) képviselték hazánk színeit.

Magyar szempontból remekül alakult az első Brixen és Innsbruck közötti 140,6 kilométeres etap, hisz Dina bő 100 kilométert töltött szökésben – Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) és Felix Engelhardt (Tirol KTM Cycling Team) társaságában -, Fetter és Valter pedig a hajrában próbálkozott támadással.

A második szakasz penzuma bővelkedett emelkedőkben, így az összetettért csatázók léptek elő, a brit Simon Yates (Team BikeExchange) nyert és mint utólag kiderült ezzel az összetett verseny elsőségét is eldöntötte, miközben Erik remekül téve a kereket, az előkelőnek mondható 26. helyen zárt.

A harmadik nap során ismét Fetter Erik szerepelt a legjobban, a főmezőnnyel a 22. pozícióban célba érve, ráadásul ezzel a negyedik helyre előrelépve a legjobb fiatalnak járó, fehér trikóért zajló harcban, ahol eközben Valter Attila a rangsor kilencedik helyére ugrott fel.

A negyedik, királyszakaszon Pieve de Bonót vette célba a karaván. Dina Márton és Valter Attila is tagja volt a nap kilenc fős bombaerős szökésének, melynek tagjaként előbbi nyerte az első besorolású Campo Carlo Magno emelkedőjét – egy négyszeres Tour de France-győztest, Chris Froome-ot lehajrázva, így mivel az első etap szökésében már gyűjtött hat pontot, átvette a különverseny megkülönböztető trikóját.

A Garda-tó körül egy 120,9 kilométeres etappal zárult a megmérettetés. A rajtot követően hatalmas csata dúlt a szökésbe kerülésért, Dina Marci legfőbb riválisa, az olasz De Marchi a lehető legjobbkor támadott, így visszavette a hegyi trikót.

„Visszatekintve a versenyre azt hiszem, hogy elégedettnek kell lennünk. Kétszer is sikerült elmenésbe kerülnöm, ráadásul egy nap erejéig viselhettem a hegyi különverseny megkülönböztető trikóját. Azért valljuk be, ez egy jóval komolyabb viadal volt, mint a Coppi & Bartali. Többre nem számíthattam, ha őszinte akarok lenni magamhoz, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy minden célom elértem, amit kitűztem magamnak” – nyilatkozta Dina a versenyt követően.

Végül Fetter Erik és Valter Attila is csapata legjobbjaként végzett, az összetettet a 25. illetve a 27. helyén, ezzel 5-5 UCI világranglista pontot gyűjtve – a fiatalok különversenyében a 4. és az 5. pozíciót megkaparintva -, míg Dina Márton a 90. lett, a második helyet elorozva a hegyi trikóért folytatott harcban.

EREDMÉNYEK

Rnk Rider Team UCI Time
GC
1  YATES Simon Team BikeExchange 200 18:36:06
25  FETTER Erik EOLO-Kometa 5 10:28
27  VALTER Attila Groupama – FDJ 5 11:38
90  DINA Márton EOLO-Kometa 44:48
YOUTH
1  CEPEDA Jefferson Alexander Androni Giocattoli – Sidermec 18:38:31
2  OSORIO Alejandro Caja Rural – Seguros RGA 2:00
3  LIPOWITZ Florian Tirol KTM Cycling Team 4:03
4  FETTER Erik EOLO-Kometa 8:03
5  VALTER Attila Groupama – FDJ 9:13
KOM Points
1  DE MARCHI Alessandro Israel Start-Up Nation 25
2  DINA Márton EOLO-Kometa 16
3  YATES Simon Team BikeExchange 14
Forrás
Fotó: EOLO-Kometa Cycling TeamFotó: Valter AttilaFotó: Fetter Erik
'Fel a tetejéhez' gomb