Országút

Brillíroznak a magyar bringások a World Tourban

Dina Márton, Fetter Erik, Peák Barnabás, Szarka Gergely és Valter Attila is elképesztő héten van túl. Történelmi, hogy egyszerre öt magyar kerékpáros is a world tour szintű mezőnyben élezte oroszlánkörmeit, ráadásul nem is akárhogyan.

Valter, a Groupama-FDJ huszonkét esztendős kiválósága egy bravúros szakasz-nyolcadik hely után harmadikként ért célba a Katalán Körverseny záró etapján, ezzel élete legjobb helyezését érte el a legmagasabb szinten. A barcelonai záró etapon sikerült még egy lapáttal rátenni az egész versenyen látott kiváló teljesítményre, többször is ott volt a nagy létszámú elmenésben, sőt ott tudott maradni a legjobbakkal, de még egy-két tempóváltásra is futotta az erejéből. Végül ketten tudtak továbbmenni ebből a sorból, akik haza is értek, Valter Attila pedig bejött harmadikként, ami egy egészen káprázatos eredmény.

„Micsoda szakasz, nagyon boldog vagyok, hisz ez az első WorldTour dobogóm. A durva kezdés után napról-napra jobban éreztem magam ezen a viadalon, és ez önbizalmat adott. Éhes vagyok a sikerre, alig várom a következő verseny rajtját” – mondta.

Az Olaszországban igencsak nagy presztízzsel bíró Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2.1-es besorolású szakaszversenyen Dina Márton (EOLO-Kometa), Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Szarka Gergely (Giotti Victoria-Savini Due) személyiben három magyar kerékpáros is érdekelt volt. Dina Márton három napon keresztül vezette a hegyi pontversenyt, csak az utolsó utáni pillanatban csúszott le a dobogó legfelső fokáról, mikor legfőbb riválisa, a kolumbiai Osorio megnyerte az első emelkedőt, ezzel pedig a különversenybeli győzelmét is bebiztosította.

Dina Marci a hegyi trikóban

„Sajnálom, szerettem volna megtartani a zöld trikót, de ma két problémám volt, a bal és a jobb lábam. Nem volt bennem több, próbáltam ugyan tartani Osorio kerekét, de nem sikerült. Ez a kerékpársport szépsége. Holnap reggeltől még komolyabban fogok azért dolgozni, hogy elfelejthessem ezt a csalódást, és tovább küzdjek a céljaimért” – foglalta össze Dina.

Bár Fetternek és Szarkának is fel kellett adnia a viadalt, ők is gőzerővel készülnek az újabb megmérettetésekre, ez benne van a sportágban. Peák Barnabás egy nemrégi podcast beszélgetésben számolt be arról, hogy a csapatvezetője elégedett a segítőként végzett munkájával a BikeExchange csapatában, a héten a Brugge-De Panne és a E3 Saxo Bank Classic versenyén szerepelt az elvárásoknak megfelelően.

„Ezen a héten szinte minden nemzetközi kerékpárverseny közvetítésében feltűnt egy-egy magyar bringás. Ide akartunk eljutni, és nagyon közel már az idő, amikor ezek a srácok állandó helyet bérelnek maguknak a dobogókon” – mondta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

Forrás
Fotó: KOMETA SPORT FBFotó: Groupama-FDJ FB
'Fel a tetejéhez' gomb