Országút

A Paris-Roubaix-ra készül az ifjúsági válogatott

Kőkemény etapok, versenyszimulációk, tudatos edzésmunka. Ezek jellemezték Dér Zsolt, a magyar országúti válogatott szövetségi kapitánya által szervezett ötnapos mátrai edzőtábort, amelyen az U17-U19-es korosztály vett részt. A kapitány munkáját Valter Tibor, Nagy II. Zoltán és Vas Balázs segítették.

Miután tavaly az egyetlen UCI Ifjúsági Világkupa futamot Magyarország rendezte, a válogatottnak lehetősége van az idei összes világkupafutamon rajthoz állni, többek között az ikonikusnak számító Paris-Roubaix ifjúsági versenyén. A motiváció adott, többen is említették, hogy egyszer ők is World Tour mezőnyben szeretnének tekerni, akárcsak Valter Attila, vagy Peák Barnabás. Döbbenetes volt az az elszántság, amely jellemezte a srácok hozzáállását. Tényleg nem gondoltuk volna, hogy ennyire hamar érkeznek meg az utánpótlásból is azok, akiknek nem elképzelhetetlen, hogy a legmagasabb szintre jussanak és ezért alázatos és tudatos edzésmunkát tesznek a sportágba.

A jelenlegi helyzetben nem könnyű, de egy külföldi edzőtábornál azért lényegesen könnyebb tető alá hozni egy néhány napos válogatott tréninget, ezért az e fajta felkészülésből idén jónéhányat terveznek. Itt a fiatalok olyan szituációkkal is megismerkedhetnek, amelyeket magukban, vagy a csapatuk körében nem, vagy csak nagyon ritkán tudnának gyakorolni, így egy-egy ilyen 2-3 napos intenzív felkészítő sokszorosan hozza meg az eredményét. Fontos, hogy a versenyzők egymástól és a kapitánytól is tanulnak, ellesik a megfelelő mozzanatokat. Ilyenkor mindenki kiveszi a részét a munkából, nincs csapattaktika, mindenki vezet és mindenki segít.

A fiataloknak talán extra motivációt is adott, hogy Valter Tibor, Valter Attila édesapja és egykori edzője kísérte őket végig a tábor edzésnapjain, amelyeken játékos versenyeket, egyéni időfutamokat, sprintversenyt és hegyi befutót is rendeztek. Csak így tovább srácok!

A tábor résztvevői:

Ádám Szabolcs U17
Anda Attila U19
Böszörményi András U17
Dobai Dávid U17
Drijver Bertold U19
Erdős Gergely U19
Farkas Máté U19

Feldhoffer Bálint

U17
Hancz Tamás U17
Kárpáti Bálint U17
Lónyai Levente U19
Magyar Gergő U19
Majoros Dávid U17

Mészáros Bence

U19
Orosz Bálint U19
Petró Szabolcs U17
Sidló Dániel U19
Szöllőssy Ádám U17
Tóth Márkó U17
'Fel a tetejéhez' gomb