MKSZ hírek

Korszakalkotó lehet az ELIT10

A Magyar Olimpiai Bizottság is nagy reményekkel figyeli az ELIT10 néven indított pilot projektet, amelyet a Magyar Kerékpáros Szövetség hívott életre azon versenyzők eszköz, menedzsment és PR támogatására, akik már letették a névjegyüket a sportágban, mégis szűkre szabott lehetőségekkel rendelkeznek.

 A program hétfői indító eseményén elhangzott: a résztvevők sportolói és egyéni céljaik elérésére személyre szabott, sokrétű támogatást kapnak. A financiális és technikai segítségen – kerékpárok, alkatrészek, görgők – túl részét képezi a kiemelt egészségügyi ellátás biztosítása, nyelvi képzések támogatása, valamint szakemberek, így sportpszichológus, beszédtechnika tanár vagy dietetikus bevonása.

A programba bekerült kerékpárosoknak az MKSZ segítséget nyújt a médiával való kapcsolattartásban, igény esetén a közösségi média használatában, és menedzsment, vállalkozási, valamint jogi ismeretekhez juthatnak a bringások egyéni igényeik alapján. Kiemelten fontos szerepét képezi az együttműködésnek az MKSZ menedzseri szerepvállalása, melynek során többek között a szövetség honlapján és közösségi oldalain biztosított felület segítségével a nyilvánosság elérésében és a támogatók keresésében segíti a versenyzőket. – írja az MTI.

A sportágban nem szokványos, hogy menedzserek egyengessék a kerekesek pályafutását, de ha fel akarunk zárkózni a világ élvonalába, akkor tudatosan kell építkeznünk, így a Szövetség helyezkedik a sportmenedzserek szerepébe. Egészen újfajta megközelítés ez, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság is figyelemmel kísér. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportizgatója kiemelte: nemcsak az olimpia néhány hete, hanem az odavezető út is nagyon lényeges, így minden ehhez kapcsolódó kezdeményezés fontos. “Üdvözlendő a Magyar Olimpiai Bizottság számára, így érezzük biztonságban a sportolókat, a szövetségeket” – mondta Fábián hozzáfűzve, hogy előremutató az MKSZ kezdeményezése, amely több sportág számára is példát adhat.

A kezdeti elképzelés szerint főszakáganként 1, azaz 10 bringás került volna a program támogatottjai közé, de a Szövetségnek rá kellett jönnie, hogy sokkal többen vannak azok, akik kiemelt figyelmet érdemelnek. Akik az elmúlt évek óriási sikereként World Tour szerződést kaptak, vagy nagy nemzetközi csapatoknál tekernek, mint Valter Attila, Peák Barnabás, Kusztor Péter, Dina Márton, Fetter Erik, vagy Pelikán János megkapják a hasonló segítséget a nemzetközi porondon, vannak azonban olyan ikonok, akiknek a karrier-, sportszakmai- vagy személyes céljaihoz hozzá tud tenni a Szövetség. Így a programba olyan versenyzők kerültek, mint Szalontay Sándor, Lovassy Krisztián, Benkó Barbara, Buzsáki Virág, Filutás Viktor, Vas Kata Blanka, Karl Ádám, Lovassy Patrik Rómeó, Szöllősi Ferenc, Szabó Zsófia, Wermeser Zsombor, Varga Csaba, Borissza Johanna, Schön Martin, Palumby Zsombor, Parti András, Szatmáry András, Szepesi Tibor, Szarka Gergely, Rózsa Balázs, Toma Vilmos, Árendás Tamás, Schmidel Regina és Hugyecz Zsófia.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kifejtette, a közös növekedés jellemezte a hazai kerékpársport elmúlt éveit, a versenyzők és a szövetség együtt fejlődött.

“Egymásért dolgozunk, az ELIT10 program célja, hogy a magyar bringasport minden elit versenyzője hosszútávon biztonságban érezze magát, és minden szakmai vagy személyes célját elérhesse” – fogalmazott az MTI megkeresésére az elnök.

Szerző
Fotó: Vanik Zoltán
Forrás
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb