Cyclo-cross

Benkó Barbi volt a gyerekkori példaképem

Hogyan is írhatnánk le szebben az utánpótlás fogalmát, mint Vas Kata Blanka válaszával arra a kérdésre, kit tekintett gyerekkorában kerékpáros példaképnek. Benkó Barbara, többszörös magyar bajnok, junior világ és Európa-bajnoki ezüstérmes hegyikerékpárosunk inspirálta.

A Magyar Kerékpáros Szövetség által szervezett online sajtótájékoztatón érdekes, izgalmas kérdésekre kerestük a választ Vas Kata Blanka idei fantasztikus szezonjával kapcsolatosan. Blanka a tőle megszokott szerénységgel és alázattal, visszafogottan nyilatkozott a 10 legnagyobb hazai sajtótermék sportújságírói előtt. A világbajnokságról elmondta, elégedett az eredménnyel, remek szezont zárt és büszke arra, hogy egy olyan pályán tudott a dobogóra állni, amely finoman szólva sem neki kedvezett.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke nem csak Blankának, de a családjának is köszönetet mondott. Azt hangsúlyozta, hogy hihetetlen mennyiségű munka van ebben a történelmi jelentőségű teljesítményben és az utánpótlás szempontjából fontosnak tartja, hogy ismét van fiatal ikonja a magyar női kerékpársportnak.

A teljes cyclo-cross idényt tekintve az összetett világkupagyőzelmet és a világbajnoki bronzérmet ünneplő Blanka hálás a rengeteg támogatásért, azt mondta, nagyon jól esik neki a bíztatás. Bár kommenteket nem szokott olvasni (nagyon helyesen teszi – a szerk.), a szülei révén eljutnak hozzá a támogató üzenetek és néha még verseny közben is eszébe jut, hogy mennyi magyar drukkolhat most neki a képernyők előtt. A VB befutójára nagyon elfáradt, de azt mondta: „Egy igazi versenyző a célvonalig küzd.”

Blanka nem csak a sportban elkötelezett, a sportéletben is szívén viseli a kerékpározást és zászlójára tűzte, hogy segít népszerűsíteni a sportágat. Mint fogalmazott, nincs az rendben, hogy a kerékpározásról sokaknak még mindig az jut eszébe, hogy emberek biciklivel mennek a boltba. Szerinte a legkisebbeknek meg kell szeretniük a bringázást, a nagyobbaknak kemény munkát kell belepakolniuk, de a Szövetség és a hazai kerékpársport jó úton jár.

'Fel a tetejéhez' gomb