BMX Freestyle

Finta-Szücs Szilveszter kimaxolta 2020-at

Máris 2021-et írunk, de egy pillanatra érdemes megállni és visszatekinteni, hogy miket hozott 2020. Bár ez az év rendkívüli volt, és legkevésbé sem pozitív értelemben, hiszen nagyon sok verseny elmaradt, és voltak hetek, amikor maga az edzések is körülményesebbek voltak. A Sportivo sportolói mégis igyekeztek a maximumot kihozni magukból, ahogy ezt Finta-Szücs Szilveszter is tette. Megmérettetésből ugyan csak egy fért bele, Szili még sem pihent egy percet sem.

A nyarat teljes üzemben nyomta. Táborról táborra járt, összesen kilencben fordult még, többségének a bmx edzések voltak a középpontjában, de volt egy hetet wakeboard és pár napot úszó táborban is. Részt vett Eszéken a Pannonia Challengen, ahol nyolcadik helyezést ért el. Tervben volt még egy franciaországi verseny is, de a szigorítások miatt az idén kimaradt, úgy hogy egy szintén eszéki bicózással zárta az idényt, ahol egy kisebb sérülést is összeszedett. Persze, semmi komoly, csak az állát kellett össze varrni, így hát ez nem vett el egy percet sem a bmx-től.

Bár sokan ebből az évből csak a vírusra emlékeznek, de az előtte lévő rövidke három hónap még adott Szili fejlődésébe, hisz a mi kis kilenc évesünk több sportban remekel.  Februárban például részt vett a Snowboard Magyar Országos bajnokságán, ahol freestyle kategóriában, a saját korosztályában második, illetve szlalomban, ami még csak nem is az ő száma, negyedik helyezést ért el.

Sokat lehet abból tanulni, hogy míg az ember képes azt tenni, amit mindennél jobban szeret, addig a világ történései alig hatnak ki a lelkivilágára. Ez igaz Szilire is, hiszen amíg feltud pattanni a kétkerekűre, addig ő boldog.

“Nem visel meg különösebben ez a helyzet. Jobb lett volna több versenyen részt venni, de szerencsére edzeni még mindig tudok, és addig jó nekem – mondta gyermeki lelkesedéssel. – Idén sok mindent tanultam, még akkor is, ha nem volt lehetőség annyi versenyen részt venni. December elején például két nap gyakorlás után sikerült beadnom sima kp-ből az oposit kp-t. Nyáron pedig még Gödöllőn sikerült élesben beadnom spine kp-t.”

Nem ez volt az egyetlen trükk, amivel bővítette tudását. Wakeboard-ban például megtanulta a 360 fokos fordulást, és mivel egészen otthonosan mozog a vízen, talán később komolyabban is szeretne vele foglalkozni

“Ha lesznek itthon az én korosztályomban olyan versenyek, el tudom képzelni, hogy a bmx, snowboard mellett a wakeboardban is versenyezzek majd néha.”

A multifunkcionális Szilinek az idei évre is megvannak a tervei, amikből a vírust szívesen kizárná ő.

“Szeretném, ha idén sokkal több versenyre el tudnék jutni. A listán van többek között Horvátország és Franciaország is – sorolta. – Mindenképpen szeretnék fejlődni, a célom, hogy 2021-ben már gond nélkül menjen a dupla vázpörit, dupla oposit kp-t, 360 fokos kp, kp-t nulla kézzel, és a 720-at szivacsgödörben.”

Szerző
Takács Dóra
Forrás
Fotók: Sportivo.hu
'Fel a tetejéhez' gomb