MKSZ hírek

COVID-fertőzés utáni visszatérés az élsportba

Tisztelt Egyesületek, tisztelt Sporttársak!

Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) a COVID-19 járvány elhúzódása, az elmúlt időszak tapasztalatai és a nemzetközi szakmai ismeretek alapján aktualizálta a korábban kiadott, a COVID-19 vírussal fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdéséről szóló állásfoglalását.

A Magyar Kerékpáros Szövetség fontosnak tartja, hogy a fertőzés utáni, a sportba való visszatérés menetét ne csak az igazolt sportolók ismerjék meg, ezért kérünk minden egyesületi vezetőt, hogy jelen tájékoztatásra hívják fel a versenyengedéllyel nem rendelkező, de a szabadidejükben aktívan és rendszeresen sportoló tagjaik figyelmét is! Mivel az elmúlt időszakban igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény vált ismerté, ezért kiemelten jelentőségű lehet az ajánlott visszatérési folyamat betartása. A szövődményes szívizomgyulladás következményei között a szívritmuszavar és hirtelen szívleállás akár fatális kimenetelű is lehet, melyek előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is jelentkezhetnek.

Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy nemzetközi orvosi szakmai ajánlásokat és az eddigi hazai kardiológiai tapasztalatokat figyelembe véve az OSEI a gyermekkorú sportolók esetében külön protokollt vezetett be.

Összefoglalóan a 4 legfontosabb követendő egészségügyi pont, amely a pozitív COVID-19 teszteredmény utáni visszatéréshez szükséges hobbi, amatőr- és élsportoló esetében egyaránt:

  • 2-4 hét teljes edzéskihagyás
  • nyugalmi SPORTKARDIOLÓGIAI vizsgálat (szívultrahang!)
  • laborvizsgálat
  • terheléses SPORTKARDIOLÓGIAI vizsgálat (terheléses EKG vérnyomás-kontrollal)

Versenyengedéllyel (licensz) rendelkező sportolók esetén a fertőzés (pozitív teszt) tényét kötelező lejelenteni a Magyar Kerékpáros Szövetég felé. A licensz ebben az esetben a bejelentéstől számított 4 hét időtartamig automatikusan visszavonásra kerül. Amennyiben a fertőzésből kigyógyult versenyző saját sportorvosával intézi a sportba való visszatérés folyamatát, ez az idő lerövidíthető, a licensz korábban visszaadásra kerülhet. Ha a sportoló csak a 4. hét letelte után jelentkezik orvosi vizsgálatra, a Szövetség keretorvosa megfelelő eredményű laborlelet alapján jogosult a versenyengedély korábban történő visszaadására.

Az alábbiakban közöljük az OSEI sportolókra vonatkozó szakmai javaslatait és az ezek megértését segítő folyamatábrákat:

I. Felnőtt versenyzőkre vonatkozó rendelkezések

  • A sportorvosi engedély pozitív teszteredmény esetén ideiglenesen visszavonásra kerül* (A sportorvosi regiszterben „COVID-19 miatt ideiglenesen eltiltva” minősítést alkalmazva), a hatósági karantén és a pihenő időszak leteltével újra kell indítani a sportorvosi engedélymegszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
    * kivéve az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportok esetén – sportlövészet, teke, bowling, curling, krikett, sporthorgászat, golyósportok, go, íjászat, minigolf.
  • Tünetmentes és enyhe tünetes (24órán belül lezajló tünetek) COVID-19 pozitív sportolók esetén legalább 2 hétig szükségesnek tartjuk a fizikai kíméletet, a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzését. A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően leghamarabb az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően 3 héttel adható meg.
  • Elhúzódóan tünetes (több napon át tartó tünetek vagy pl. kardiális vagy pulmonológiai érintettség) COVID-19 pozitív sportolók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő 2-4 hét. A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően leghamarabb4-6 héttel adható meg. A sportorvosi engedély pozitív teszteredmény esetén ideiglenesen visszavonásra kerül* (A sportorvosi regiszterben „COVID-19 miatt ideiglenesen eltiltva” minősítést alkalmazva), a hatósági karantén és a pihenő időszak leteltével újra kell indítani a sportorvosi engedélymegszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
    *kivéve az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportok esetén –sportlövészet, teke, bowling, curling, krikett, sporthorgászat, golyósportok, go, íjászat, minigolf.
  • A 2-4 hetes pihenőidőt követően a versenyzésig fokozatosan, pulzuskontroll mellett lehet testedzést végezni, lehetőség szerint csapatorvosi felügyelet mellett.Az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportágakon kívül minden más –közepes és magas kardiovaszkuláris kockázatú –sportágesetén szükséges a különleges eljárásrend alkalmazása.

II. Válogatott és olimpiai kerettag sportolókra vonatkozó különös rendelkezések

  • Tünetmentes és enyhe tünetes (24 órán belül lezajló tünetek) COVID-19 pozitív válogatott és olimpiai kerettag sportolók esetén az OSEI által biztosított komplex szűrővizsgálat eredményéig, de legalább az első tünetmentes napot követő 1 hétig szükségesnek tartjuk a fizikai kíméletet, a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzését.
  • Elhúzódóan tünetes (több napon át tartó tünetek vagy pl. kardiális vagy pulmonológiai érintettség) COVID-19 pozitív válogatott és olimpiai kerettag sportolók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő az OSEI által biztosított komplex szűrővizsgálat eredményéig, de legalább az első tünetmentes napot követő legalább 2 hét.
  • Válogatott és olimpiai kerettag esetében az OSEI komplex szűrővizsgálatot biztosít (mozgásszervi szűrés, dietetika, pszichológia, valamint az egyéni egészségi állapot függvényében további kiegészítő vizsgálatok). Normál vizsgálati eredmények esetén speciális, közvetlen és folyamatos orvosi kontroll mellett VKESZ és MOB közösen összeállított ajánlása alapján megkezdhető a válogatott, olimpiai kerettag sportoló rehabilitációja.
  • A sportorvosi engedély válogatott és olimpiai kerettag tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló sportoló estében az egyéni egészségi állapot és tünetek függvényében az első pozitív PCR tesztet, vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 3 héttel, illetve az enyhe tünetek megszűnését követő 1 héten túl adható meg negatív PCR lelet birtokában.
  • A sportorvosi engedély válogatott és olimpiai kerettag, tünetes sportoló estében az egyéni egészségi állapot és tünetek függvényében az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 3 héttel adható meg.

III. PCR igazolt COVID 19 pozitív felnőtt versenyzők esetén elvégzendő speciális vizsgálatok

    • Felnőtt sportolók esetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség eseténkomplex kardiológiai vizsgálat indokolt: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat és válogatott kerettag sportoló esetén szérum troponin szint meghatározás. A kivizsgálást a pihenőidő és a hatósági karantén lejártát követően 1-3héttel javasolt elvégezni. Kóros eltérés vagy elhúzódó panaszokesetén kiegészítő vizsgálatok: koronária CT, szív MR, Holter vizsgálat válhatnak szükségessé. Bizonyos vizsgálatok elvégzése (szív ultrahang, terheléses EKG) a vizsgálatot végző orvos javaslata alapján negatív PCR leletbirtokában lehetségesek.
    • Troponin szint ellenőrzés történhet vérvételt követően labor által, vagy gyorsteszt segítségével. A vizsgálatokra a sportorvos, háziorvos, kardiológus adhat beutalót, illetve magánegészségügyi ellátók validált eredményei is elfogadhatók.
    • Terheléses EKG-vizsgálatot csak normál troponin értékek mellett javasolt végezni.
    • A sportorvos saját hatáskörben a versenyző egyéni egészségi állapotának függvényében és a sportág kardiovaszkuláris kockázatát figyelembe véve dönt a sportorvosi engedély kiadásának időpontjáról.

IV. Kiskorú sportolókra vonatkozó rendelkezések

    • Gyermekek esetén tünetmentes és enyhe tünetesesetben 2 hét pihenő, elhúzódóan tünetesesetben az egyéni egészségi állapottól függően 2-4 hétpihenő idő szükséges. Tünetmentes és enyhe tünetesesetben a sportorvosi engedélyaz első pozitív PCR eredményt vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 3 héttel adható meg, míg elhúzódóan tünetes esetben az egyéni egészségi állapot függvényében ugyanez 4-6 hét. 12 év alatti tünetes és tünetmentes versenyző esetben a nyugalmi EKG mellett a troponin szint ellenőrzése elegendő. Gyermekkardiológiaikivizsgálás csak kóros eltérés vagy elhúzódó panaszok esetén szükséges. 12-16 év közötti versenyző esetében kardiológiai vizsgálatot csak az elhúzódóan tünetes sportolóknál vagy emelkedett troponin szint esetén kell végezni. 16-18 éves korú versenyzőkre a felnőttekre vonatkozó protokoll érvényes, a szív ultrahang vizsgálatot felnőtt kardiológus is végezheti.
    • Troponin szint ellenőrzés történhet vérvételt követően labor által, vagy gyorsteszt segítségével. A vizsgálatokra a sportorvos, háziorvos, gyermekorvos, kardiológus adhat beutalót, illetve magánegészségügyi ellátók validált eredményei is elfogadhatók.

V. […]

VI. A különleges eljárásrend elhagyásának lehetősége

    • A különleges eljárásrend csak abban az esetben hagyható el, ha a sportoló 3 hónapot nem edz, nem versenyez és végig panaszmentes marad. 3 hónap panaszmentességet követően kardiológiai vizsgálat nélkül, a szokásos sportorvosi protokoll érvényes.
Forrás
Folyamatábrák: OSEI
'Fel a tetejéhez' gomb