MTB

2020 legjobb magyar hegyikerékpáros eredményei

Egy különös esztendőt zártunk. A kihívásokkal teli 2020-as év középpontjában sajnálatos módon a koronavírus állt, amely az egész világra kifejtette hatását, és ez a kerékpársportot is jelentősen befolyásolta. Mindezek ellenére bővelkedtünk sikerekben.

Parti Andris

A hegyikerékpáros szakágban a junior korú Bokros Csenge (Limitless XCO Team Nagykanizsa) szállította az év első kiemelkedő eredményeit, miután február elején a görögországi Salaminda Island, majd egy hónappal később a portugál Vila Franca C1-es XCO versenyekről is UCI pontokkal tért haza.

Őt háromszoros olimpikonunk, Parti András követte egy összetett ötödik hellyel, a négynapos törökországi S2-es besorolású világranglista pontokat is osztó viadalon.

A szezon újraindulását követően Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) a csehországi Mesto Touskovban szerepelt a C1-es Strabag Czech MTB Cup-sorozat aktuális megmérettetésén. A magyar kerekes két és fél perces hátránnyal az előkelő ötödik helyen zárt, ezzel 20 ranglista pontot gyűjtött.

Eközben a Limitless XCO Team Nagykanizsa junior korú versenyzői Lengyelországban, a C3-as Warsow Kupán álltak rajthoz. A lányoknál Bokros Csenge Anna a kilencedik lett, miközben a fiúknál Baranyi Dávid Áron épphogy csak lecsúszva a dobogóról, negyedikként gurult át a célvonalon.

Az ifjúsági korosztály legjobbjai ezt követően Görögországban versenyeztek, ahol két C2-es és egy C1-es kategóriájú futam várt rájuk. Július 16-án a Sparta MTB Race #1 C2-es viadalán a lányoknál Bokros Csenge Anna magabiztosan diadalmaskodott, míg a fiúknál Baranyi Dávid Áron volt a legjobb, miközben Horváth Áron szintén világranglista pontokat gyűjtve a hetedik helyen végzett. Másnap egy újabb C2-es verseny, a Sparta MTB Race #2 következett. Csenge Anna ismét nagy előnnyel győzött, sajnos a fiúknál Dávid Áron a lehető legrosszabbkor kapott defektet, így dán riválisa nyert, míg Horváth Áron egy újabb hetedik hellyel növelte UCI pontjai számát. Július 19-én következett a Sparta MTB Race #3 C1-es verseny, ahol Bokros ismételten csak nem talált legyőzőre, de az erőviszonyokat igazolva a fiúknál is a papírforma érvényesült, Baranyi sikerével, míg Horváth Áron konstans teljesítményt nyújtva ezúttal is hetedikként ért célba.

Augusztus 2-án, vasárnap bonyolították le a Mountain Bike XCM országos bajnokságot, amely ezúttal a XX. Bükk Hegyikerékpár Maraton keretein belül zajlott. Női elitben Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) bizonyult a legerősebbnek, bő öt perc előnnyel ellenlábasai előtt, míg az elit férfiak 94 kilométeres penzumának végén Palumby Zsombor (SVS Pro Team) szakította át elsőként a képzeletbeli célszalagot.

Zalaegerszegen rendezték a 2020-as Restart XCO Országos Bajnokságot, ahol három távon tizenhét kategóriában hirdettek győztest. Az elit nőknél Vas Kata Blanka ezúttal is a dobogó legfelső fokára állhatott fel; a férfiaknál Parti András (UTE) szerezte meg az aranyat.

Augusztus 29-én a csehországi Brno adott otthont a Strabag MTB Kupa C1-es besorolású XCO versenynek. A junior lányoknál bombaerős mezőny gyűlt össze, Bokros Csenge Anna a tizenhatodik helyet kaparintotta meg, majd az elit nőknél Benkó Barbaránál csak heten értek el jobb eredményt, amiért szintén fontos ranglista pontok jártak.

Az idei év egyetlen UCI besorolású hazai XCO hegyikerékpáros versenyére szeptember 13-án a törökbálinti Fortuna Beach és Kemping területén került sor. A XVIII. MTB Pilis Kupa C2-es viadal egyben az MKSZ Magyar Kupa-sorozat záróakkordja is volt. A junior és az elit futamok már UCI világranglista pontokért zajlottak. Az első ifjúsági rajtban Bokros Csenge Anna nyert, majd Gerely Attila (Crosskovácsi Bikeschool) és Szabó Levente (Intercycling Team) vívott hatalmas csatát, előbbi sikerével. Az elit nőknél Vas Kata Blanka nyakába akasztották az aranyérmet, az elit férfiak futamában pedig Palumby Zsombor kerekedett felül a mezőny többi tagján. Mivel a vírushelyzet korlátozásai miatt külföldi induló nem volt, így a világranglista pontok is idehaza maradtak.

Szeptember 29. és október 1. között Csehországban vette kezdetét a 2020-as hegyikerékpáros világkupa-sorozat. Az U23-as lányok futama nem kezdődött túl jó előjelekkel, Vas Kata Blanka már az első kanyarban elcsúszott, minek eredményeképpen az utolsó helyre esett vissza. Onnan próbált meg felzárkózni, ami olyannyira jól sikerült, hogy az első kör második felét már az élbolyban kezdhette. Aztán sajnos ismét meg kellett állnia, ugyanis elszakadt a bowden a Dropper Postjában (állítható nyeregcső). A technikai szervizelést követően a harmadik-negyedik helyen haladt, de mivel a csehországi pálya az egyik legtechnikásabb, így a lejtmenetekben nagyon sokat vesztett a Dropper Post hiányában, ennek okán lett végül „csak” ötödik, ami első éves U23-as versenyzőként egy egészen kiváló eredmény. Teljesítményével 40 UCI pontot gyűjtött, miközben Schmidel Regina a huszonötödik helyen zárt, így ő egy ponttal gazdagodott. A női elitben Benkó Barbara a huszonnegyedik lett, ezzel 58 világranglista pontot szerzett.

Az első fordulót követően, rögtön egy másodikat (október 2-4.) is szerveztek – a 2020-as Mountain Bike világkupa-sorozatban – a csehországi Nove Mesto na Moravéban. Október 3-án, szombaton állhattak rajthoz a huszonhárom éven aluli lányok és fiúk. Előbbiek futamában Vas Kata Blanka ezúttal is remekül versenyezve az előkelő hatodik helyet zsebelte be, ezzel harmincöt világranglista pontot gyűjtve.

Vas Kata Blanka útban a VB ezüst felé

A tortára a cseresznyét Vas Kata Blanka tette fel, aki remek versenyzéssel ezüstérmet szerzett a női U23-as mezőnyben a hegyikerékpárosok Leogangban zajló világbajnokságán. A tizenkilenc esztendős magyar kerekes bő egy perces lemaradással végzett másodikként, a győztes francia Loana Lecomte mögött.

'Fel a tetejéhez' gomb