Országút

2020 legjobb magyar eredményei az országútról

Egy különös esztendőt zártunk. A kihívásokkal teli 2020-as év középpontjában sajnálatos módon a koronavírus állt, amely az egész világra kifejtette hatását, és ez a kerékpársportot is jelentősen befolyásolta. Mindezek ellenére bővelkedtünk sikerekben.

Dina Márton

Az országúti szakág tekintetében Dina Márton remeklésével kezdődött az év. A Kometa-Xstra kontinentális csapat kerékpárosa fontos UCI pontokat gyűjtött Törökországban, a 2.1-es besorolású Antalyai Körversenyen, ahol az összetett huszadik helyén zárt, miközben a CCC Team profija, Valter Attila az előkelő tizedik helyen végzett a franciaországi Tour des Alpes Maritimes et du Var szakaszversenyen, megnyerve a legjobb fiatalnak járó fehér trikót.

Eközben a Team Novo Nordisk versenyzője, Kusztor Péter is letette névjegyét, miután tizedik lett a 2.2-es besorolású Rodoszi Körversenyen, ezzel pedig három UCI világranglista ponttal gazdagodott.

Kusztor Péter

Sajnos a vírus-helyzet miatti korlátozások következtében, a kiemelkedő kerékpáros eseményekre hosszú hónapokat kellett várnunk, bár Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) bizonyítva kvalitásait, június elején magabiztosan nyerte a Szlovák Kupa nyitányát.

Alig egy hónappal később Szöllősi Ferenc, olasz csapata, a Delio Gallina Colosio Eurofeed színeiben a bolgár In the footsteps of the Romans 2.2-es besorolású viadalán szerepelt. Szöllősi végül a kétnapos megmérettetés összetettjének ötödik helyén zárt, ezzel 15 UCI világranglista pontot szerezve.

Fetter Erik

Augusztusban indult be az igaz nagyüzem, Fetter Erik (Kometa-Xstra) egy szenzációs ötödik hellyel nyitotta a Tour de l’Ain versenyét, ahol a legtöbb, a Tour de France-ra készülő esélyes is jelen volt, miközben Valter Attila a WorldTour-sorozat részét képező Lengyel Körön alapozta meg formáját, melyet követően egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, az előkelő tizedik helyen ért célba a 104. Gran Piemonte, 1.Pro egynaposán, ezzel 35 UCI világranglista pontra, no meg nemzetközi rivaldafényre szert téve.

A 2018-as és a 2019-es évhez hasonlóan ezúttal is Debrecen közelében (Bocskaikert) rendezték az országos időfutam bajnokságot. A közel kétszáz nevező gondoskodott arról, hogy izgalmas csaták szemtanúi lehessünk. Az elit nőknél végül Benkó Barbara (Ghost Factory Racing Team), míg a férfiaknál Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) szerezte meg a bajnoki címet.

Filutás Viktor

A nőknél Vas Kata Blanka, míg a férfiaknál Filutás Viktor (Giotti Victoria-Savini Due) sikerét hozta az elit országúti kerékpáros bajnokság mezőnyversenye Mádon. Augusztus 23-án, vasárnap a tokaji borvidék adott otthont a női és férfi országúti bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra két kör, 102,2 kilométer várt a dimbes-dombos pályán, míg a férfiak 153,3 kilométert teljesítettek.

Nem sokkal az ob-t követően a káprázatos hatodik helyen zárta az országúti Európa-bajnokság U23-as női mezőnyversenyét Franciaországban, Vas Kata Blanka. A kontinensviadal előtt bizakodóan azt mondta, előzetes célja, hogy az első tízben végezzen. Ez sikerült!

Vas Kata Blanka

2020-ban sporttörténelmi sikerként Magyarország is csatlakozhatott a Nemzetek Kupájához, mégpedig a junior, vagyis az ifjúsági országúti világkupa-sorozat eseményeihez. A Nyíregyháza környékén zajló viadal sztárja a dán Tobias Lund Andresen lett, aki az összes szakaszt megnyerte, s bár a német és az olasz nemzeti válogatott mindent megpróbált, nem tudták elvenni tőle az összetett győzelmet, miközben a legjobb magyar kerékpárosnak járó megkülönböztető trikó, tisztes helytállást követően, Mészáros Bence vállaira került.

Mészáros Bence

Fantasztikus magyar siker született a 41. Tour de Hongrie zárószakaszán, a királyetapon. Valter Attila az utolsó kilométeren indított támadására senki sem tudott reagálni, s a lengyel CCC Team bringása ezzel megnyerte a kékestetői befutót. A fiatal kerékpáros az etapsiker mellé az összetett győztesének járó sárga trikót is megszerezte – így tizenöt esztendős szünet után ünnepelhettünk újra magyar diadalt a hazai körversenyen.

Szeptember 8. és 13. között zajlott a 2.2-es besorolású Román Körverseny, melyen az újdonsült országúti magyar bajnok Filutás Viktor kiválóan versenyezve, az előkelő negyedik helyen végzett, így húsz UCI világranglista pontot zsákmányolt.

Valter Attila

A szezon tortájára Valter Attila tette fel a cseresznyét, mivel nem csak hogy végigcsinálta a legnehezebb Grand Tour versenyt, de a 176 indulóval rajtoló Giro d’Italia összetettjének 27. helyén ért célba, a fehér trikóért folytatott küzdelemben pedig a 11. helyen végzett!

'Fel a tetejéhez' gomb