Országút

Ifjúsági Világkupa: célunk, hogy megalapozzuk a jövő sikereit

A 2021-es idényben a tervek szerint tízfordulós sorozat kilencedik állomásának adhat otthont hazánk augusztus 20-22-e között. 2020-ban sporttörténelmi sikerként Magyarország is csatlakozhatott a Nemzetek Kupájához, mégpedig a junior, vagyis az ifjúsági országúti világkupa-sorozat eseményeihez. A koronavírus-helyzet következtében a széria egyetlen viadalát rendezték Nyíregyháza környékén.

„Óriási öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy több éves előkészítő munka után, a tavalyi év végén az UCI regisztrálta a versenyünket. Akkor még nem tudhattuk, hogy az idei évben ez lesz majd az egyetlen, amely lebonyolításra kerül. Röviden összefoglalva – az idei esemény egyértelmű siker, bár azért voltak olyan dolgok, amiket jövőre már másképp fogunk csinálni. Lehet, hogy sokaknak meglepő, de a legnagyobb kihívást az eseményből adódó fokozott nemzetközi elvárásnak való megfelelés jelentette. Ez komoly terhet rótt az egész szervezői gárdára, de így utólag már nyugodtan kimondhatom, hogy sikeresen leküzdöttünk minden nehézséget. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik ehhez érdemben, tevőlegesen is hozzájárultak” – mondta Törzsök Zsolt főszervező.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség mindig is igyekezett nagy hangsúlyt fektetni a fiatalok versenyeztetésére. 2007-ben is ennek szellemében hívta életre a Nemzetek Kupája elnevezésű versenysorozatot, melynek elsődleges célja a fiatal kerékpárosok fejlődésének elősegítése. A szériát ma már külön rendezik meg a junior, vagyis az ifjúsági korú fiúk és lányok, valamint az U23-as fiúk korosztálya számára.

A Nemzetek Kupája egynapos és többnapos versenyeket is magában foglal, Magyarországon a jövő évben One Road One Belt Nations’ Cup Hungary néven egy háromnapos megmérettetésre kerül sor. A viadalok között olyan események is megtalálhatók, mint a legendás utánpótlás klasszikus Párizs-Roubaix, vagy éppen az egyik legfelkapottabb ifjúsági többnapos, a cseh Junior Békeverseny, így a hazai megmérettetés egy nagyon illusztris sorozat részeként van jegyezve a világ kerékpársportjában.

„Mivel egyértelműen azzal a céllal hívtuk életre az idei viadalt, hogy megalapozzuk az elkövetkezendő évek sikereit, és nemzetközi versenyzési lehetőséget teremtsünk a junior korú magyar kerékpárosok számára, így természetesen nem volt kérdés, hogy jövőre is megrendezzük a világkupát. Igyekszünk egy olyan irányba elmenni, hogy ne csak sík szakaszok legyenek, ennek kapcsán Miskolc és környéke is bekapcsolódik a programba, miközben a második és harmadik nap menetrendje változatlan marad. Bízunk benne, hogy a hegyi menőknek kedvező etap is elnyeri majd a résztvevők tetszését. Az idei évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza lakossága zárta a szívébe a fiatal tehetségeket, reméljük, hogy Borsod-Abaúj Zemplénben és Miskolc városában sem lesz ez másként” – zárta gondolatait a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke.

A 2021-es ifjúsági országúti világkupa állomásai:

  • Március 28.: Gent-Wevelgem – GP André Noyelle (Belgium)
  • Április 11.: Paris-Roubaix Juniors (Franciaország)
  • Május 6-9.: Junior Békeverseny (Csehország)
  • Május 22-23.: Trophée Centre Morbihan (Franciaország)
  • Május 27-30.: Tour of the Pays du Vaud (Svájc)
  • Június 10-13.: LVM Saarland Trofeo (Németország)
  • Július 13-18.: Tour of Abitibi (Kanada)
  • Augusztus 13-15.: Watersley Junior Challange (Hollandia)
  • Augusztus 20-22.: One Road One Belt Nations’ Cup Hungary (Magyarország)
  • Augusztus 27-31.: Tour de DMZ (Dél-Korea)
'Fel a tetejéhez' gomb