Cyclo-cross

Vas Kata Blanka: Nincs megállás

Nem pihen az Európa-bajnoki ezüst után Vas Kata Blanka, aki már harmadik UCI versenyén áll rajthoz az elmúlt két hétben. Utóbbit rajt-cél győzelemmel nyerte meg, ami magáért beszél. A magyar kerékpáros néhány nappal U23-as Európa-bajnoki ezüstérmének megszerzése után a Jaarmarktcross-on ért el kimagasló eredményt, majd az Ethias Cross leuveni állomásán is az első tízben végzett, végül ma a Toi Toi Cup versenyén a dobogó legtetejére állhatott.

November 11-én, szerdán rendezték az egyik legnívósabb cyclo-cross sorozat, a Telenet Superprestige harmadik fordulóját a belga Niel városában. A női futamban Vas Kata Blanka is érdekelt volt.

Az elmúlt években megszokottakhoz képest a szervezők a pálya nyomvonalán jelentős változtatásokat eszközöltek, ezúttal a régi agyagbánya környékére fókuszáltak, amelynek talaja a mögöttünk hagyott hetek esőzései révén rendesen meglazult. A rajtot követően hamar kialakult az esélyesek csoportja, akik között az utolsó előtti körben hatalmas adok-kapok kezdődött, miközben Blanka nem sokkal mögöttük tekert. A győztes személyéről egy három fős sprint döntött, amit a holland Lucinda Brand (Telenet-Baloise Lions) nyert meg.

Vas Kata Blanka 1 perc 21 másodperc hátránnyal az előkelő nyolcadik helyen végzett, amellyel 15 UCI világranglista pontot gyűjtött.

„A nyolcadik helyet sikerült megszereznem a Telenet Superprestige sorozat aktuális versenyén. Nagyon büszke vagyok erre a top-10-es eredményre, ebben a kőkemény mezőnyben. Erősnek és motiváltnak érzem magam” – mondta Blanka a verseny után.

Néhány nappal később az Ethias Cross leuveni versenye következett, a mezőnyben a szakág szinte valamennyi nagyágyújával. Blanka remekül kapta el a rajtot, s bár később egy kissé hátrébb csúszott, ezúttal is kiválóan tartotta pozícióját az öt fős élmezőny mögött.

A győzelmet végül a világ és immáron Európa-bajnok Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) szerezte meg, miközben a magyar versenyző szűk egy perc hátránnyal a hetedik helyen ért célba, ezzel újabb tizenhét UCI pontot bezsebelve.

„ Pontosan tudtam, hogy ez egy kemény verseny lesz. Nagyon elégedett vagyok a hetedik hellyel, de nyilvánvaló, hogy képes vagyok még fejlődni és ezért mindent meg is fogok tenni” – vélekedett Blanka.

November 17-én a cseh Toi Toi Kupa rymarovi C2-es besorolású versenyén folytatta a nemzetközi cyclo-cross szereplését, ahol nagyszerű versenyzéssel rajt-cél győzelmet aratott több mint egy perces előnnyel.

EREDMÉNYEK

Rank BIB Rider Nation Result Points
Telenet Superprestige – Jaarmarktcross (WE)
1 4 BRAND Lucinda NED 0:40:54 80
2 1 ALVARADO Ceylin del Carmen NED 0:40:55 60
3 18 BETSEMA Denise NED 0:40:57 40
8 19 VAS Kata Blanka HUN 0:42:15 15
GP Leuven (WE)
1 1 ALVARADO Ceylin del Carmen NED 0:45:15 80
2 17 BETSEMA Denise NED 0:45:16 60
3 4 BRAND Lucinda NED 0:45:18 40
7 18 VAS Kata Blanka HUN 0:46:12 17
Toi Toi Cup (WE)
1 1 VAS Kata Blanka HUN 0:42:53 40
2 2 VERHOEVEN Suzanne BEL 0:44:14 30
3 6 MORICHON Anaïs FRA 0:45:03 20
'Fel a tetejéhez' gomb