MKSZ hírekOrszágút

Attila, Isten ostora!

Il flagello di Dio! Vagyis tükörfordításban Isten csapásának nevezték versenytársai Valter Attilát az olasz Grand Tour-on. A Princzinger Péterrel tartott közös videókonferencián ehhez hasonló érdekes történeteket és kulisszatitkokat is elárult, amelyről az MTI írt összefoglalót.

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) szervezésében megtartott online videokonferencián a CCC 22 éves versenyzője hangsúlyozta: a korábbi pályafutása és a fejben, testben is kiemelkedő kihívásnak bizonyuló olasz körverseny egészen más műfaj, erre a második és még inkább a harmadik héten jött rá.

Rámutatott: az egynapos viadalokhoz és a Grand Tourokhoz egészen más képességek kellenek, és neki utóbbihoz van nagyobb tehetsége.

“Büszkén és megnyugodva jöttem el, hiszen jól sikerült, és már látom, hogy miben tudok fejlődni” – fogalmazott Valter.

Attila minden szavából a motiváció és a lelkesedés áradt a fiatal generáció felé is. Nekik is üzent.

“A gödöllői dombságból, a ‘csömöri havasokból’ is el lehet jutni a Giróig és a Stelvióig, és azt mondom, hogy még lehetne nyerni is rajta” – szögezte le.

“Aki elkerüli a kifogásokat, az eljut a céljáig” – fogalmazta meg mottóját. – “Nem kell azt gondolni, hogy azért, mert magyarok vagyunk, vagy mert nincs több tucat versenyzőnk a World Tourban, ne lennénk oda valók. Ahogy a szlovénok, úgy szerintem mi is el tudunk jutni igazán rövid időn belül az élvonalba.”

Attila két évre szóló megállapodást írt alá a Groupama-FDJ-vel, ahol olyan csapattársai lesznek, mint az időfutam Európa-bajnok, vb-bronzérmes svájci Stefan Küng, a mezőnyversenyben Európa-bajnoki ezüstérmes francia Arnaud Démare, vagy az ugyancsak francia háromhetes menő, a Tour de France-on 2014-ben harmadik Thibaut Pinot.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kiemelte: a sportág hazai szurkolói számára a csúcs az, ha magyar versenyzőt látnak a World Tourban versenyezni, háromhetes versenyen magyar kerékpárosnak drukkolni pedig a csúcson belül is csúcs. Kifejtette, komoly oka és háttere van egy ilyen teljesítmény megszületésének. Fontos tényezőként a veleszületett adottságot és tehetséget; a sok év alatt befektetett elképesztő munkát, valamint a támogató környezetet nevezte meg.

“Ez az eredmény valaminek a kezdete, óriási lépés Attila életében és a magyar kerékpársport történetében is. A fiataloknak van egy példaképük, aki bebizonyította: el lehet jutni erre a szintre. Az ő álmuk is ez lesz, a mi dolgunk az, hogy biztosítsuk ehhez a lehetőséget” – mondta az elnök.

Kérdésre Princzinger Péter elárulta, nagyon bízik benne, hogy a Giro idénre tervezett és a pandémia miatt meghiúsult magyarországi Nagy Rajtja nem elmaradt, hanem csak halasztódott, és 2022-ben sor kerülhet rá.

Attila megosztott néhány különlegességet és kulisszatitkot is, többek között, hogy minden nap szeretett volna posztolni a közösségi médiában, ez a terve egy nap után hiúsult meg a fáradtság miatt. A végéhez közeledve a saját párját is csak két-három naponta hívta, zenét hallgatni, vagy olvasni sem volt már ereje, mint mondta, csak “vegetált” a csapatbuszban. Ugyanakkor a társak és az olaszok Attila, il flagello di Dio, vagyis Isten csapása (ostora) névvel illették egy kultikus olasz film alapján, amely Attila, a hunról szól. Mondhatjuk, hogy rászolgált a jelzőre.

Tudja, hogy példaképe lehet a fiatal kerékpárosoknak, motiválja és bíztatja őket arra, hogy merjenek nagyot álmodni! Szerinte a Szövetség jó úton halad az utánpótlás-nevelésben és az utóbbi években látható a magas színvonalú szakmai fejlődés is, szerinte ezt munkát folytatni kell!

'Fel a tetejéhez' gomb