MTB

Vas Kata Blanka világbajnoki ezüstérmes!

Vas Kata Blanka remek versenyzéssel ezüstérmes a női U23-as mezőnyben a hegyikerékpárosok Leogangban zajló világbajnokságán, mindezt elsőévesként elérve a rangos mezőnyben. A 19 esztendős magyar versenyző 1:11 perces lemaradással végzett másodikként a győztes francia Loana Lecomte mögött. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!

A 3,6 kilométer hosszú, 210 méternyi szintet tartalmazó pályán négy kör várt a harminckilenc résztvevőre. A rajtot követően a francia Loana Lecomte indult meg, pillanatok alatt húsz másodperces előnyre szert téve, miközben Blanka az esélyesekkel tartotta a lépést. Az amerikai Hayley Batten próbált Lecomte után iramodni, ám túl hamar ellőtte a puskaporát, Blanka a második kör elején előbb utolérte majd meg is előzte tengerentúli riválisát. A táv második felére fordulva a francia lány magabiztosan tartotta bő egyperces előnyét, mialatt a harmadik helyre a cyclo-cross világbajnok holland Ceylin del Carmen Alvarado kapaszkodott fel.

“Nagyon örülök, hogy végre hegyikerékpárban is felállhattam a dobogóra. Tavaly az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is negyedik lettem a juniorok között, most viszont az U23-ban sikerült, ami nagy szó nekem az olimpiai szakágban” – fogalmazott az MTI megkeresésére Vas, aki elárulta: a rajtnál előtte néhányan beszorultak, rosszul kezdtek, ám az első kör végére már a harmadik-negyedik helyen haladt, és később még előrébb tudott lépni. Az utolsó kör kezdetére lénygében kialakult a dobogó sorrendje, végül a francia Loana Lecomte rajt-cél győzelmet aratva szerezte meg a világbajnoki címet, Vas Kata Blanka és Ceylin del Carmen Alvarado előtt.

Vas az elmúlt hetekben rendezett csehországi világkupa-viadalokon ugyanebben a korosztályban ötödik és hatodik helyezést ért el. Februárban a terepkerékpár (cyclo-cross) vb-n ezüstérmes volt az U23-asok között, mint mondta, a két érem szép keretet ad az évének, amely során országúton pedig az Európa-bajnokság U23-as női mezőnyversenyében hatodik lett, és célba ért a világbajnokságon a felnőttek között, mindemellett az országúti mezőnyversenyben és hegyikerékpárban is felnőtt magyar bajnok. A hónap végén rövid pihenőt Vas, ezt követően pedig már terepkerékpárban fog versenyezni.

Eredmények

WU23 XCO

Rank Rider Nation Age Result
1 LECOMTE Loana FRA 21 1:13:34
2 VAS Kata Blanka HUN 19 +1:11
3 ALVARADO Ceylin del Carmen NED 22 +2:42
4 BATTEN Haley USA 22 +3:38
5 BURI Noëlle SUI 19 +5:32
6 KIRSANOVA Viktoria RUS 22 +5:32

A világbajnokság második napján rendezték a junior korosztály versenyeit. A lányoknál Bokros Csenge Anna a 42. helyen zárt, míg a fiúknál hárman is érdekeltek voltak: Szabó Levente a 63., Gerely Attila a 68., Horváth Áron Mihály pedig a 74. lett. Mindannyian két kör hátránnyal értek célba. A felnőtt női mezőnyben Benkó Barbara a 41. helyen ért célba, a férfiak között Palumby Zsombor 69. lett.

Szerző
Fotó: Doltcini Van-Eyck Sport
Forrás
MTIVelo.hu
'Fel a tetejéhez' gomb