BMX Racing

Gencsapátiban zárult a BMX Cross Magyar Kupa-sorozat

Eléggé döcögősen indult a 2020-as hazai BMX Cross élet, de végeredményben sikerült a bajnokságot zökkenőmentesen megrendezni, sőt az ötfordulós Magyar Kupa-sorozat is teljes egészében lezajlott. Már ez önmagában sikerként könyvelhető el, de nem csak a COVID-19 korlátozásai miatt, hanem azért, mivel hosszú éveken keresztül, csupán az egyetlen bajnoki futam hívta a rajtvonalhoz a magyar mezőnyt, és aki ennél többre vágyott, annak külföldre kellett utaznia.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy 2020-ban fordulóponthoz érkezett a magyarországi BMX Cross sport. Három hétvégén, hat alkalommal versenyezhettek a kerekesek idehaza, az érdeklődést pedig jól példázza, hogy a kétezres évek közepe óta nem volt olyan létszám, mint szeptember 13-án Gencsapátiban, a Magyar Kupa záró hétvégéjén, ahol kilencven versenyző állt rajthoz.

A látvány vetekedett a külföldi versenyeken megszokottakkal, sőt idehaza teljesen rendkívüli módon, a hatalmas érdeklődés miatt több középdöntőt is le kellett bonyolítani.

Az U7-es korcsoport létjogosultsága a továbbiakban sem lehet kérdéses, hiszen Gencsapátiban huszonketten álltak rajthoz a korosztályban. A mindkét versenyen az élen záró soproni Réczeg Bence meglepően szép, kiforrott technikával jutott el a célvonalig, ezzel megnyerve az összetettet verseny első helyét is.

A kilenc éven aluliaknál Naszádos Saba elsősége ezúttal sem forgott kockán, pedig ott loholt a sarkában Kocsis Bendegúz és Reicher Flóra. Mi több, a vasárnapi második futamban Flóra az első kanyarban egy bravúros megoldással még fel is zárkózott Saba mellé, de végül győzött a rutin. Naszádos az öt versenyből négyet megnyerve magabiztosan szerezte meg a kupaelsőséget.

U11-ben a soproni Lengyel Gellért biztosan hozta mindkét nap az első helyet, ezzel bebiztosítva az összetettbeli sikerét.

U13-ban a dobogó legfelső fokát Farkas Bendegúz bérelte ki erre az évre, biztos győzelmet aratva, sőt, a dobogó második és harmadik foka sem változott a hétvégén, a helyi Kiss Barnabás és a soproni Csuport Ádám békésen megosztoztak azon, mintahogyan összetettben is ez lett a sorrend.

A tizenöt éven aluliak korosztályában ragyogó, változatos versenyt hozott mindkét nap. Szombaton Torma Zalán rajtolt a legjobban, hogy aztán a második kanyarban elesve összegyűjtse a mögötte érkezőket. Amíg az élboly összeszedte magát, addig a hátsók az élre vágtak, a helyi Kleé Krisztián nyerte a futamot, Reymeyer Zétény és a nagy visszatérő Borbély Ferenc Benedek előtt. Vasárnap a lábtöréséből lábadozó Zsembery Boldizsár kiválóan kezdett, de jött az a bizonyos második kanyar, amit érthető okokból egy kicsit jobban tisztelt, mint ellenfele Zsoldos Péter, aki ezt kihasználta, megszerezve az első helyet, és a Magyar Kupa összetett trónját.

Az U17-es korcsoport sajnos még cipeli a nyakában az elmúlt évek szűkösségét, ezért az itt nevező két indulót át kellett sorolni más futamokba, így került a 17+ kategóriába Kató Norbert, aki kora ellenére szombaton harmadik lett a titánok között, megbújva a győztes Vincze Gergő és a soproni Mészáros Krisztián mögött. Vincze nyert vasárnap is, és lett ezzel kupagyőztes, míg U17-ben Kató végzett az élen.

Érdekes viszont, hogy az U17-es lányok szinte egész évben teljesítették az önálló kategóriához szükséges létszámot, ezért egymás között dönthették el a kupagyőzelem sorsát. Közülük tudásban egyértelműen kimagaslik Czisztler Hanna, aki meggyőző fölénnyel nyert és zsebelt be minden címet.

Talán a legnagyobb öröm, hogy teljes értékű mezőnnyé duzzadt a 30+ korosztály, ami bizony azt jelenti, hogy szépen lassan visszatérnek a BMX-es öregfiúk. Ennek még Becsei Sándor is örül, s bár új ellenfeleket kapott a nyakára, rendületlenül, hatalmas elszántsággal hódol a sportágának, egyaránt kisajátítva a dobogó legfelső fokát Gencsapátiban és a 2020-as Magyar Kupában.

MAGYAR KUPA VERSENYEK

MAGYAR KUPA ÖSSZETETT EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb