Cyclo-cross

November elején indul a CX szezon

Az MKSZ középtávú sportágfejlesztési stratégiájának egyik legfontosabb pillére az utánpótlás bázis szélesítése, továbbá a törekvés, amely találkozik a kerékpáros világban mutatkozó trenddel, miszerint a sportágba belépő gyerekek szakág függetlenül tesznek szert minél magasabb kerékpár-kezelési ismeretekre, majd képességeiknek és választásuknak megfelelően választanak szakágat, vagy egyre inkább: szakágakat.

A cyclo-cross az egyik alap szakág, amely az előzőekben meghatározottak teljesítéséhez kézen fekvő és fontos eszköz, hiszen gyakorlatilag belépő szintű kerékpáros ismeretekkel és technikával rendelkező gyerekek taníthatók a kerékpár kezelésre és képesek versenyek teljesítésére, innen akár országúti, akár MTB szakágakba is biztos kerékpáros tudással érkeznek sportolók.

Az MKSZ vezetése a cyclo-crossra, mint az utánpótlás (alap)képzés fontos eszközére tekint, megfelelő figyelmet fordítva ezzel a szakágra, de természetesen az élversenyzők és a CX-et hobby szinten művelők kiszolgálása és támogatása is fontos.

Fentieket elfogadva, 2020. szeptember 18-án az MKSZ Cyclo-cross (CX) szakági vezetése a szakági tanáccsal  megtárgyalta az új évaddal kapcsolatos terveket és előkészítette a 2020/2021. évi versenyszezont.

A szakág vezetése a következőket határozta el a 2020/21-es versenyszezonra:

  • A koronavírus járvány természetesen hatással van a CX szakágra is, ezért fontos a megfelelő protokollok bevezetése és betartatása. Ezért ebben a szezonban a rajtrend változni fog, így elkülönítve lesznek megrendezve az utánpótlás és elit futamok a master és hobby futamoktól. Ez azt jelenti, hogy az utánpótlás és elit futamok délelőtt, a hobby és master futamok délután lesznek megrendezve. Pontosabb információk a hamarosan frissítésre kerülő CX versenyszabályzatban lesz elérhető.
  • A szezon november elejétől február végéig Ezen időszak alatt a szakág és a szövetség 8 magyar kupa futam és 1 országos bajnokság megrendezésére fog pályázatot kiírni. A versenyzésre javasolt időpontok és a pályázat kiírása szeptember végéig elérhető lesz a BringaSport weboldalán. A pályázható időpontokon kívül továbbra is lehetőség lesz akkreditált versenyeket bejelenteni, de a szakág elsődleges célja az MK és OB futamok megrendezése.
  • A szakág további fejlődése érdekében az MKSZ támogatásával minden kategóriában, minden induló számára, az összes kategorizált versenyen ingyenes a nevezés. A szervezők számára a nevezési díjat a szövetség kompenzálni fogja.
  • U19/U23/Elit kategóriában csak versenyzői licenccel rendelkező sportolók indulhatnak, minden más kategóriában a versenyzői licenc vagy a szabadidős sportkártya (Cycling for All – részletes kiírás hamarosan) kiváltása kötelező. Az OB-n továbbra is csak licenccel rendelkező versenyzők indulhatnak!
  • A szövetség továbbképzést szervez elsősorban utánpótlás országúti versenyzők részére, melyen felkészíti őket a CX szakági versenyekre, hogy minél nagyobb létszámban versenyezzenek a téli szezonban a szakág versenyein.
  • Versenybírói továbbképzést tart a CX szakág, hiszen a versenyek megfelelő lebonyolításához fontos a szabályzatban foglaltak betartatása, ezért a versenybírói bizottság által kijelölt bíróknak a szezont megelőzően képzésen vesznek részt.
  • A szakági kommunikáció fő csatornája a bringasport.hu oldal és a hozzá csatlakozó Facebook oldal lesz. Az eddig használt oldalak továbbra is aktívak lesznek és részét fogják képezni a versenyzők, szervezők és az MKSZ, és szakági vezetés közötti kommunikációnak.
  • A szakági tanács felépítése változatlan marad, annak tagjai továbbra is Búr Zsolt, Cser Gábor és Szalma Csaba. A szakág élére az MKSZ elnöksége korábbi határozat alapján Dér Zsoltot jelölte ki, aki biztosítja a szakág számára a megfelelő belső kommunikációt, adminisztrációt és az utánpótlás, illetve élversenyzés szervezését.
  • A CX szakág támogatására az MKSZ elnökségéből Kovács Béla elnökségi tag vesz részt a munkában.
'Fel a tetejéhez' gomb