Országút

Román körverseny: Filutás Viktor negyedik összetettben

Szeptember 8. és 13. között zajlott a 2.2-es besorolású Román Körverseny, melyen az országúti magyar bajnok Filutás Viktor (Giotti Victoria) kiválóan versenyezve, az előkelő negyedik helyen végzett, így húsz UCI világranglista pontot gyűjtött.

Az egy prológot és öt mezőnyszakaszt tartogató viadalon Filutás Viktor (Giotti Victoria), Orosz Gergő, Rózsa Balázs és Szentpéteri András (mindhárman Team Novák) révén négy magyar kerékpáros is érdekelt volt.

Filutás remekül kezdett, már az első temesvári 3,1 kilométeres prológon a top-10-ben zárt, egészen pontosan hetedik lett. Ezt a második, a harmadik és a negyedik szakaszon egy hetedik, egy hatodik és egy ötödik hellyel tudta megfejelni, miközben csapattársa a 2012-es Giro d’Italián etapgyőztes Andrea Guardini kétszer emelhette a magasba a kezeit, miután az első és az ötödik szakaszt is megnyerte.

Összetettben a hazaiak legnagyobb örömére Eduard-Michael Grosu (Románia) győzött, Filutás negyvenhat másodperc hátránnyal – épphogy lecsúszva a dobogóról – a negyedik lett, amellyel húsz UCI világranglista pontot szerzett.

A Team Novák kerékpárosai is nagyon aktívak voltak, Orosz Gergő a harmadik szakaszon viselhette a hegyi összetett éllovasának járó zöld trikót, ráadásul az etap nagy részét szökésben töltötte. Az utolsó bukaresti körözés mezőnyhajrájában Orosz a nyolcadik, míg Rózsa Balázs a tizedik helyen gurult át a célvonalon.

„A Román Körversenyre egy nagyon erős csapattal érkeztünk. A célunk egyértelműen az összetett megnyerése volt. A prológot követően egy szinte teljesen sík szakasz következett, amit nagyszerű csapatmunkával, etapgyőzelemmel fejeztünk be, viszont a sárga trikót Eduard Grosu ölthette magára, annak köszönhetően, hogy több részhajrát is megnyert.

Az ezt követő napokon, nekem a segítői szerepkör jutott, beértünk a hegyek közé, ahol a kolumbiai csapattársam volt a kiemelt emberünk, de mivel egyik szakasz sem zárult hegyi befutóval, így Grosu az újabb dobogós helyezéseivel tovább növelte az előnyét. Szinte mindig a győztessel azonos idővel vagy az első öt hely körül értem célba, ezért összetettben végig én voltam a legjobb pozícióban. A királyszakasz végén is sprintre jöttünk, ennek köszönhetően az utolsó etapot a harmadik helyről kezdhettem.

A bukaresti körözés nagyon kaotikusan alakult, három részhajrá is volt, ahol másodperceket lehetett szerezni. Guardini szakaszgyőzelmét igyekeztünk megalapozni, ezáltal az én helyezésem megőrzése nem volt elsődleges, bár a csapattársaim próbáltak mindent megtenni azért, hogy a köztes hajrákon is jóváírást szerezzünk. Egészen a befutóig őriztem az összetettbeli harmadik helyem, de én voltam Andrea utolsó emberre a felvezetésben, evégett a véghajrában már nem tudtam másodperceket gyűjteni, viszont a mögöttem álló lengyel versenyző igen, így egyetlen szekundummal lecsúsztam a dobogóról. Felemás érzésekkel hagytam el Romániát, ahol egy rettentően izgalmas és kiegyenlített csatában épphogy csak lemaradtam a pódiumról. A következő állomás az országúti világbajnokság lesz, ahol az időfutamon fogok indulni és remélem, hogy tudom kamatoztatni a most megszerzett versenykilométereket” – mondta Filutás Viktor.

EREDMÉNYEK

Rank BIB Last Name First Name Country Team Result
1 71 GROSU Eduard-Michael ROU ROMANIA 18:55:26
2 2 HOLLER Nikodemus GER BIKE AID 18:56:07
3 31 KRAWCZYK Szymon POL CCC DEVELOPMENT TEAM 18:56:11
4 96 FILUTÁS Viktor HUN GIOTTI VICTORIA 18:56:12
21 85 SZENTPÉTERI András HUN TEAM NOVAK 19:09:40
29 86 RÓZSA Balázs HUN TEAM NOVAK 19:21:08
36 84 OROSZ Gergő HUN TEAM NOVAK 19:44:23
Szerző
Fotó: Turul Romaniei FB
'Fel a tetejéhez' gomb