MTB XC

Magyar eredmények a csehországi MTB kupáról

Augusztus 29-én a csehországi Brno adott otthont a Strabag MTB Kupa C1-es besorolású XCO versenynek, ami a junior korú kerekesek számára, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ifjúsági XCO sorozatának következő állomása volt. A pályáról tudni kell, hogy a tavalyi Európa Bajnokságot adott otthont, így technikai elemek sokaságával találkozhattak a versenyzőink. Leginkább a sziklakert és a letörések jellemezték a pályát.

A szombati nap első rajtjában Takács Valent Márk képviselte színeinket, az U17-es kategóriában, ő már Zadovban is felhívtam magára figyelmet, hiszen a 116 fős mezőny utolsó rajthelyéről a 6. helyre küzdötte fel magát. Itt már kicsit előbbről rajtolhatott, de itt nehezebb volt előrébb jutni, hiszen kicsit szűkebb volt a pálya, plusz némi eső is áztatta. A verseny végére a 8. helyet sikerült elcsípnie, a technikás részeken volt lassabb ellenfeleinél, de körről körre gyorsult a lejtőkön.

A junior lányoknál bombaerős mezőny gyűlt össze, Bokros Csenge Anna (Limitless Team XCO Nagykanizsa) a tizenhatodik helyen zárt, ezzel tíz UCI világranglista pontot gyűjtött. A versenyt a lengyel Matylda Szczecinska nyerte.

U17 lányoknál két versenyzőnk állt rajthoz Leányvári Sára és Oravecz Lora, mindketten keményen küzdöttek Lora a 23. helyen míg Sára a 21. helyen végzett.

Az ifjúsági korú fiúknál sajnos mindössze Horváth Áron Mihály (Limitless Team XCO Nagykanizsa) tudta befejezni a viadalt, a harminckettedik pozícióban. Ezt a futamot a dánok uralták, Tobias Lillelund győzött.

Az elit nőknél Benkó Barbara (Ghost Factory Racing Team) az előkelő nyolcadik helyen gurult át a célvonalon, ami tizennégy UCI világranglista pontot ért, miközben csapattársa a holland Anne Terpstra bizonyult a legerősebbnek, magabiztosan győzve le riválisait. A férfi elitben nem volt magyar érdekeltség.

A Cseh kupa futamai két naposak, így vasárnap az U15-ben voltunk érdekeltek 3 versenyzővel. U15-ben reggel az ügyességi feladatokkal kezdenek, itt a rajt pozíción lehet javítani. Délután van az XCO verseny, de rövidebb körön versenyeznek, sziklakertet már tartalmaz a pálya. Először a lányok rajtoltak itt Bruchner Regina versenyzett aki a 16. helyen végzett, a 45 fős mezőnyben. A lányokat a fiúk követték Pakot András és Takács Zsombor személyében. A több mint 100 főt számláló rajtban mindketten igazán helytálltak, hiszen Zsombor a 4. helyig küzdötte fel magát, plusz megfutotta a verseny leggyorsabb körét. Andris pedig a 32 helyen futott be.

'Fel a tetejéhez' gomb