Országút

Svájc nem vállalja az országúti világbajnokság megrendezését

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hivatalos bejelentése szerint biztos, hogy nem Svájcban rendezik meg az országúti kerékpáros világbajnokságot, amelynek Aigle és Martigny adott volna otthont szeptember 20. és 27. között.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) azok után hozta meg a keserű döntést, hogy a svájci Szövetségi Tanács a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások újratárgyalása után, szeptember 30-ig meghosszabbította az ezer főnél nagyobb rendezvények megtartásának tilalmát.

Mindezen felül jelenleg Svájc negyvenöt országgal szemben ír elő a beutazást érintően kötelező karantén, ami nagyon megnehezítené a világbajnokságon való részvételt, hisz az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy kilencven ország több mint ezer sportolója érkezne az eseményre.

Korábban már felvetődött annak a lehetősége, hogy amennyiben Svájc nem tudja vállalni a lebonyolítást, úgy egy esetleges, novemberi időpontban az Egyesült Arab Emírségekbe, Katarba vagy Ománba kerülhetne a vb, bár ezt a híresztelést most cáfolták.

David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta, hogy jelen pillanatban nem rendelkeznek „B”-tervvel, de nem mondanak le arról, hogy új helyszínt találjanak az eseménynek. Az elképzelések szerint az eredeti dátummal egy hasonló karakterisztikájú pályán szeretnék megrendezni a világbajnokságot Európán belül.

Olasz lapinformációk szerint Emilia-Romagna vagy Veneto régiói érdeklődnek a világbajnokság iránt, de ők csak az elit női és férfi versenyszámokat vállalnák be. Az UCI szeptember 1-ig szabott határidőt a végső döntés meghozatalában.

'Fel a tetejéhez' gomb