Országút

Filutás Viktoré a legjobb magyarnak járó zöld trikó a Székely Körön

Augusztus 5. és 8. között zajlott az UCI 2.2-es besorolású Székely Körverseny, amelyen ebben az évben is számos magyar kerekes szállt harcba az Europe Tour pontokért.

A magyar színeket az Epronex-BSS Oil Team (Dina Dániel, Gönczy Gergő, Kiss Gergely, Pápai Ádám, Orosz Gergő és Solymosi Márton), Rózsa Balázs és Szentpéteri András (mindketten Team Novák), Filutás Viktor (Giotti Victoria) és Szöllősi Ferenc (Delio Gallina Colosio Eurofeed) képviselték.

A kerekesekre a négy nap alatt egy prológ, két teljes és két félszakasz várt. A sepsiszentgyörgyi négy és fél kilométeres prológot a lengyel Adrian Kurek (Mazowsze Serce Polski) nyerte, Filutás Viktor (Giotti Victoria) tizenöt másodperc hátránnyal a nyolcadik helyen zárt, míg Szöllősi Ferenc (Delio Gallina Colosio Eurofeed) tizennyolc szekundum lemaradással a tizedik pozícióban végzett.

Az első mezőnyszakasz ugyancsak Sepsiszentgyörgy körül zajlott. A 175 kilométeres penzum végén a kazah Yevgeniy Fedorov (Vino-Astana Motors) ünnepelhetett, Filutás Viktor tizedikként ért célba, ezzel megőrizve a legjobb magyar kerekesnek járó zöld trikót.

A második etap volt a királyszakasz Csíkszeredáról indulva és ugyanoda visszatérve, több emelkedőt is érintve a 198 kilométeres táv során. A penzum során Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team) tagja volt a nap szökésének, amely nem tudott hazaérni, a győzelmet végül a lengyel Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski) szerezte meg, Filutás folytatva remeklését az előkelő ötödik helyen zárt.

A 3/a félszakaszon a Tolvajos-tető és Hargitafürdő közötti öt és fél kilométeres hegyi időfutam igyekezett dönteni az összetett végkimeneteléről. Serghei Tvetcov (Románia) a várakozásoknak megfelelően nyerte a kronót, a legjobb magyar ezúttal is Filutás volt, aki bő egyperces hátránnyal a 12. legjobb időt tekerte.

A verseny a 3/b félszakasz során a szokásos csíkszeredai körözéssel zárult, amely ezúttal is a sprintereknek kedvezett. Pápai Ádám (Epronex-BSS Oil Team) volt ott a szökésben, ám végül mezőnyhajrá döntött, amit az olasz Davide Bauce (Delio Gallina Colosio Eurofeed) nyert meg. A magyarok közül Rózsa Balázs (Team Novák) érkezett a legelőkelőbb helyen, kilencedikként átgurulva a célvonalon.

Összetettben a lengyel Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski) diadalmaskodott, Filutás Viktor (Giotti Victoria) éppen lemaradva a pontszerzésről a tizenegyedik helyen végzett, ezzel megszerezve a legjobb magyarnak járó zöld trikót, Dina Dániel (Epronex-BSS Oil Team, 15. hely) és Orosz Gergő (Epronex-BSS Oil Team, 30. hely) előtt.

„Felemás érzések kavarognak bennem – mondta Filutás Viktor a versenyt követően. – A tavalyi évhez hasonlóan idén is én lettem a legjobb magyar, azaz a zöld trikó tulajdonosa, bár az igazi célom egy szakaszgyőzelem lett volna, valamint szerettük volna összetettben valamelyik csapattársamat a dobogóra segíteni. Az eredménylistából látható, hogy nem végeztünk rossz munkát. Örülök, hogy a magyarok igencsak megdolgoztattak a zöld trikóért folyó versenyben.” 

EREDMÉNYEK

Rnk Rider Team Time
1  KACZMAREK Jakub Mazowsze Serce Polski 11:56:06
2  ȚVETCOV Serghei Romania 0:07
3  ANIOŁKOWSKI Stanisław CCC Development Team 0:59
11  FILUTÁS Viktor Giotti Victoria 1:34
15  DINA Daniel Epronex – BSS Oil Team 2:07
30  OROSZ Gergő Epronex – BSS Oil Team 3:39
31  SOLYMOSI Marton Epronex – BSS Oil Team 4:15
32  SZOLLOSI Ferenc Gallina Colosio Eurofeed 4:29
46  RÓZSA Balázs Team Novak 25:28
50  SZENTPETERI Andras Team Novak 30:41
54  GÖNCZY Gergő Epronex – BSS Oil Team 43:13
56  PAPAI Adam Epronex – BSS Oil Team 47:54
Szerző
Fotó: Cycling Tour Of Szeklerland
'Fel a tetejéhez' gomb