Kerékpársport hírek

Újabb változások az UCI versenynaptárában

Egyetlen XCO helyszín maradt az MTB világkupában

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a minap hivatalosan is bejelentette a május 5-én nyilvánosságra hozott újratervezett versenynaptárának legfrissebb változásait. A sportág nemzetközi szövetsége nem győzi hangsúlyozni, hogy a versenyek új időpontjai, nagyban függenek a jelenlegi globális egészségügyi válság alakulásától valamint az adott nemzetek illetékes hatósági döntéseitől.

Mountain Bike

Sajnálatos módón a szervezők kérésére törlésre került a 2020-as Mercedes-Benz világkupa szeptember 4. és 6. közé tervezett Lanzerheide-i (Svájc) valamint a szeptember 19-20-ra időzített Les Gets-i (Franciaország) fordulója. Jelen állás szerint így mindössze három helyszín maradt talpon, a cseh Novo Mesto (szeptember 29.-október 4.), a szlovén Maribor (október 15-18. – DH) és a portugál Lousa (október 29.-november 1. – DH). Ez egyben azt is jelenti, hogy az XCO képviselői mindössze a Novo Mesto-i dupla fordulóban mérhetik össze az erejüket.

Szintén törlésre került a Masters világbajnokság, melyet a franciaországi Lo Loupban tartottak volna, de a Mountain Bike 4x vb-re sem kerül sor, ellenben a maraton világbajnokság egyelőre rendben van, ezt október 24-25-én Törökországban tervezik megrendezni.

BMX

A szervezőbizottsággal folytatott hosszas egyeztetést követően törölték az Amerikai Egyesült Államokba, azon belül is Houstonba tervezett BMX világbajnokságot, s bár az UCI próbált új helyszínt találni, végül arra a döntésre jutottak, hogy 2020-ban nem rendeznek a szakág számára vb-t.

BMX Freestyle

A 2020-as szezon megmentésére tett kísérletek ellenére az UCI BMX Freestyle Park és a Flatland világkupa összes fordulója törlésre került.

Triál

A 2020-as Triál világkupa öt fordulójából három lépett vissza, nevezetesen: Salzburg (Ausztria), Val di Sole (Olaszország) és Lenzerheide (Svájc). Ellenben Wadowice (Lengyelország) és Il Ciocco (Olaszország) továbbra is a tervek szerint készül az esemény megrendezésére.

GranFondo

Sajnos nem rendezik meg a szeptember 9. és 12. közé tervezett GranFondo világbajnokságot sem, amelynek a kanadai Vancouver adott volna otthont.

Teremkerékpározás

Egyelőre folynak az egyeztetések a november 27. és 29. között a németországi Stuttgartba tervezett világbajnokság kapcsán. A világkupa-sorozat döntőjét december 5-én rendezhetik meg a csehországi Prágában, míg a november 21-i albstadti (Németország) forduló megszervezése is a tervek szerint halad.

Para-kerékpározás

Az országúti para-világbajnokság már korábban törlésre került.

Pálya

Augusztus közepén Kairó (Egyiptom) adott volna otthont a junior pálya-világbajnokságnak, amely átkerült 2021 áprilisára, míg a 2021-es Tel Avivba tervezett junior vb 2022-re tolódott.

Országút

A korábbi aggodalmak ellenére a szervezőbizottság megerősítette, hogy a svájci Aigle-Martigny-ben marad az idei országúti vb, amelyre az előzetes terveknek megfelelően szeptember 20. és 27. között kerülhet sor.

Végezetül az UCI állást foglalt a világbajnoki trikók kérdésében is. Azon szakágakban, ahol 2020-ban nem rendeznek világbajnokságot, a 2019-es év bajnokai 2021-ben is viselhetik a szivárványszínű trikót.

'Fel a tetejéhez' gomb