Országút

Fetter Erik: rájöttem, hogy a legnagyobb versenyzők is csak emberek

Egy új struktúrához való alkalmazkodás mindig kihívást jelent és persze időbe telik. Fetter Erik a 2020-as idényt a spanyol kontinentális Kometa-Xstra csapat színeiben kezdte, amely közeg egy teljesen újfajta univerzumot nyitott meg számára. A még mindig csak húsz esztendős kerekes a 2019-es Tour de Hongrie-t az összetett tizenhetedik helyén zárta, harmadik legjobb magyarként, a dobogón végző Dina Márton és Valter Attila mögött.

„Néhány évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlen volt számomra, hogy egy napon majd WorldTour versenyzők között tekerhetek – mondta Erik csapata sajtósának kérdésére reagálva. – Most pedig itt vagyok és rájöttem, hogy a legnagyobb versenyzők is csak emberek, a legmagasabb szint elérése sem lehetetlen.”

A kiváló hegyikerékpáros eredményekkel rendelkező Fetter a 2018-as Ifjúsági Olimpiai Játékokon hatodikként zárt az országúti mezőnyversenyben, majd 2019-ben már a Pannon Cycling Team színeiben, harmincnégy UCI versenynapot abszolválva hívta fel magára Ivan Basso és Alberto Contador csapatának figyelmét.

A versenyszezon a COVID-19 koronavírus-járvány okozta megszakítását megelőzően rajthoz állt a Challange Mallorca-sorozat két egynaposán, a Murciai Körversenyen, a Clasica de Almeria viadalán valamint a horvát Trofej Umag és Trofej Porec megmérettetésein.

„Az első hónap a csapattal nagy öröm volt számomra, minden pillanatát intenzíven éltem meg – folytatta Erik. – Folyamatosan vágyom arra, hogy tanulhassak. Nagyon élveztem a specifikus edzéseket. Az Oliva Novában zajló edzőtábor során keményen dolgoztunk, jó munkát végeztünk. A Challange Mallorca-sorozat Serra de Tramuntana versenyén debütáltam, ami szerintem elég jól sikerült, minden feladatot végrehajtottam, amit rám bíztak, de sajnos a táv utolsó részén volt egy bukásom, aminek nyomán elvesztettem a kontaktot az első csoporttal. Hogy őszinte legyek a következő versenyeken nem volt szerencsém. A Murciai Körön a hátam is nagyon fájt, így végül feladtam a viadalt. Horvátországban ellenben megváltozott a dinamika. A sprintereinkért dolgoztam, hisz viszonylag sík terepen zajlottak ezek a versenyek, megtettem mindent, amit a sportigazgató kért, azt hiszem, hogy jó munkát végeztem.”

Sajnos ezt követően a koronavírus-járvány miatt megszakadt a szezon, a korlátozásokkal teletűzdelt időszakban ki-ki a maga módján készült.

„Nagyon vártam az Isztriai Körverseny rajtját, de sajnos a koronavírus miatt törölték a viadalt, így mindenki kénytelen volt hazautazni” – zárta gondolatait a magyar kerékpáros.

A Kometa-Xstra szezonja vélhetően a július 28-án rajtoló Burgosi Körversenyen folytatódhat, de biztosan rajthoz állnak az augusztus 7. és 9. között zajló francia Tour de l’Ain valamint az augusztus 29-én kezdődő Tour de Hongrie viadalain is.

A hazai kerékpársport kiemelt támogatója a KOMÉTA.

'Fel a tetejéhez' gomb