Országút

Vas Kata Blanka nyerte a koronavírus-járványt követő első Szlovák Kupa futamot

A COVID-19 koronavírus-járvány lecsengését követően június 11-én a Slovakia Ring adott otthont az idei Szlovák Kupa „tényleges” nyitányának. A versenyen számos magyar kerékpáros is rajthoz állt.

A Szlovák Kerékpáros Szövetség által a koronavírus-járvány kitörése óta rendezett első országúti kerékpáros rendezvényre összesen 527 versenyző nevezett Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából. A hatalmas érdeklődés azt eredményezte, hogy bizonyos futamokban még az egyébként egyben induló korcsoportokat is kénytelen volt szétbontani a rendezőség. Az esemény főszervezője nem volt más, mint a 2006-os Tour de Hongrie győztese Martin Riska.

Az U13-as fiúkra 24 kilométer várt a nagyjából hat kilométeres körpályán. A korcsoportban végül hazai győzelem született Matej Tomas (CK EPIC Dohnany) révén, de az első magyar Top-10-es eredmény is rögtön összejött, miután Balaskó Ádám (Szenyor SzKSE) az előkelő kilencedik helyen haladt át a célvonalon.

A tizenöt éven aluliak futamában már 42 kilométert kellett a fiúknak abszolválniuk. A mezőnyhajrát végül a szlovák Martin Haluska (CK EPIC Dohnany) nyerte. Magyar részről Pakot András Gusztáv (Kőbánya Cycling Team) ötödikként, míg Hancz Tamás (Szenyor SzKSE) hetedikként zárt.

Az U17-es fiúk távja hatvan kilométerre rúgott. Martin Jurik (TJ Slavia SG Trencin) révén itt is szlovák sikernek tapsolhattak, miközben legjobb magyarként Magyar Gergő (Port Hotels Grupo Sime) az ötödik helyen végzett.

A női elit, U23-as és junior összevont korosztályra az U17-es fiúkhoz hasonlóan szintén hatvan kilométer várt. A verseny végén mintegy húsz fő érkezett mezőnyhajrára, akik közül Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) bizonyult a legerősebbnek a szlovák Tereza Medvedova (WCC Team) és a szintén szlovák Radka Paulechova (CyS-Akademia Petra Sagana) kettősét maga mögé utasítva. Szabó Zsófia (Doltcini-Van Eyck Sport) és Szabó Adrienn (Fehérvár Cycling Team) szintén az első tízben zárt, a hetedik illetve a nyolcadik helyen.

A junior fiúk 78 kilométeres penzumának végén cseh győzelem született Pavel Bittner (Mapei-Merida) jóvoltából. Ebben a futamban Szijártó Zétény (Kontent-DKSI) ötödikként, míg csapattársa Nagy Bendegúz Mátyás (Kontent-DKSI) tizedikként zárt.

Az elit mezőnyre 108 kilométer várt. A várakozásoknak megfelelően itt is mezőnyhajrá döntött, amit a cseh Alois Kankovsky (Elkov-Kasper) nyert meg a szlovák Pavol Kramarcik (TJ Slavia SG Trencin) és a szintén szlovák Nagy Simon (TJ Slavia SG Trencin) előtt. A legjobb magyar a 16. helyen célba érkező Orosz Gergő (Epronex-BSS Oil Team) volt.

Szerző
Fotó: Doltcini-Van Eyck Sport Women Cycling Team
'Fel a tetejéhez' gomb