Országút

Ismerjük meg a magyar profik csapatait: bemutatkozik a Mitchelton-Scott

2011-ben Szeghalmi Bálint volt az utolsó magyar kerékpáros, aki a Lampre-ISD színeiben az országúti szakág legmagasabb osztályában szerepelhetett. Ezt követően közel kilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újra magyaroknak szurkolhassunk a WorldTourban. A 2020-as, – sajnos a koronavírus-járvány miatt elég kusza – idényben ráadásul rögtön két kerékpárosunk is szerződést kapott az élvonalból. Peák Barnabás az ausztrál Mitchelton-Scott, míg Valter Attila a lengyel CCC Team színeiben vághatott neki az idénynek. Ismerjük meg most egy kicsit jobban a Mitchelton-Scott csapatát.

Peák Barnabás

Az ausztrál sor GreenEDGE néven 2011 januárjában alakult  Shayne Bannan vezetésével és Gary Ryan pénzügyi támogatásával, azzal a nagyra törő céllal, hogy 2012-re Ausztrália első WorldTour csapata lehessenek. Ennek kapcsán a 2011-es évet teljes egészében a 2012-es évad megalapozásának szentelték alá, amelyet egy nagybevásárlással kezdtek. Névadószponzor nélkül vágtak neki az idénynek, a legnagyobb pénzügyi támogatójuk maga Ryan volt. Időközben több nagy céggel is tárgyalásba kezdtek, míg májusban végre bejelentették, hogy hároméves szponzori szerződést kötöttek az Orica-val.

A 2012-es év újonc csapata, összességében sikeres szezont tudhatott a háta mögött, hiszen harminckét győzelmet ünnepelhettek. Hogy csak a legfontosabbakat említsük:  Simon Gerrans  megszerezte az ausztrál bajnoki címet, megnyerte a Tour Down Under összetettjét, a Miláno-San Remót és az egyik kanadai egynapos versenyt is.

A 2013-as Tour de France alapjaiban változtatta meg az Orica megítélését. Kezdődött azzal az emlékezetes pillanattal, amikor a csapat busza beszorult a célkapu alá, ezért az első szakasz befutóját kénytelenek voltak három kilométerrel előrébb hozni. A harmadik etapon Simon Gerrans révén megszerezték első, ha buszt is ide számoljuk második győzelmüket, aztán Nizzába átutazva a csapatidőfutamot is megnyerték, s ezzel Gerrans magára ölthette a sárga trikót, amit később első afrikaiként Daryl Impey is felvehetett. A szezon során tizenhat különböző versenyzőjük állhatott fel az a dobogó legfelső fokára, ezzel megerősítve a helyüket a WorldTour sorozatban.

A következő év elején Simon Gerrans újra megnyerte a Tour Down Undert, de elkezdte bontogatni a szárnyait egy fiatal brit ikerpár Adam és Simon Yates is, miközben Michael Matthews karrierje első háromhetesén a Giro d’Italián szerzett szakaszgyőzelmet, amit aztán a Vuelta a Espana során is megismételt.

A 2015-ös évben a kiemelkedő sikerek elmaradtak ugyan, ellenben Caleb Ewan berobbant a mezőnybe, tizenegy győzelmet szerezve, miközben egy másik fiatal tehetség Esteban Chaves a Vueltán tündökölt.

2016-ban előbb az Orica-BikeExchange, majd 2017-ben az Orica-Scott nevet vették fel, mielőtt az Orica végképp távozott volna, helyére a Mitchelton borászati vállalkozás érkezett. 2016-ban sikerült mindhárom nagy körversenyről szakaszgyőzelemmel távozni, ráadásul Mathew Haymen megnyerte a legnagyobb presztízzsel bíró egynapost a Párizs-Roubaix-t, ellenben 2017-ben csak egy Ewan etapgyőzelem jutott a Touron, habár a kisebb versenyeken továbbra is brillíroztak, összesen huszonkilenc sikerrel zárva az évet.

Időközben – Gerrans és Hayman visszavonulása után – a fiatalok vették át a vezetői szerepkört. A csapat eredményessége Simon Yates 2018-as Vuelta a Espana-győzelmével tetőzött, ami hatalmas elégtétel volt azután, hogy a Giro d’Italián három etapsikert szerezve, szinte végig vezetve az összetettet, végül megrogyva csak a huszonegyedik helyen végzett.

A 2019-es szezont harmincöt diadallal zárták, ami a WorldTour csapatrangsor nyolcadik helyére volt elegendő. A sikerekből Daryl Impey, Matteo Trentin, Adam Yates, Simon Yates, Lucas Hamilton, Edoardo Affini, Luka Mezgec és Esteban Chaves is kivette a részét. A csapat továbbra is Adam és Simon Yates duójára épít, de Esteban Chaves és Daryl Impey kettősét is nagy figyelem övezi. Az átigazolási időszakban mindössze Matteo Trentin távozott, miközben négyen érkeztek, köztük a magyar kiválóság Peák Barnabás is, aki gyakornokként már 2019 augusztusától a rendelkezésükre állt.

A Mitchelton-Scott 2020-as kerete: Edoardo Affini (olasz), Michael Albasini (svájci), Jack Bauer (új-zélandi), Sam Bewley (új-zélandi), Brent Bookwalter (amerikai), Esteban Chaves (kolumbiai), Luke Durbridge (ausztrál), Alex Edmondson (ausztrál), Tsgabu Grmay (etióp), Kaden Groves (ausztrál), Jack Haig (ausztrál), Lucas Hamilton (ausztrál), Michael Hepburn (ausztrál), Damien Howson (ausztrál), Daryl Impey (dél-afrikai), Christopher Juul Jensen (dán), Alexander Konychev (olasz), Luka Mezgec (szlovén), Cameron Meyer (ausztrál), Mikel Nieve (spanyol), Peák Barnabás (magyar), Nick Schultz (ausztrál), Callum Scotson (ausztrál), Dion Smith (új-zélandi), Robert Stannard (ausztrál), Adam Yates (brit), Simon Yates (brit) és Andrey Zeits (kazah).

Technikai felszereltség:

  • Kerékpár: Scott /Foil RC Disc, Addict RC Disc, Plasma Premium/
  • Váltószett: Shimano Dura-Ace Di2
  • Kerekek: Shimano (C40, C60)
  • Nyereg: Syncros
  • Gumiköpeny: Pirelli P Zero Velo
  • Pedál: Shimano
  • Szemüveg: Scott
  • Sisak: Scott
  • Cipő: Shimano
  • Ruházat: Giordana
Szerző
Fotó: Mitchelton-Scott Team
'Fel a tetejéhez' gomb