MKSZ hírek

Helyreigazítás a Bikemag cikke kapcsán

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) helyreigazítási kérelmet nyújtott be a Bikemag szerkesztőségéhez a 2020. május 26-án, Egy sikeresen működő utánpótlásnevelő egyesület titka címmel megjelent cikkel kapcsolatosan.

A hivatkozott írás két ponton is alkalmas arra, hogy sértse a Szövetség jó hírnévhez, pozitív megítéleshez való jogát anélkül, hogy a tartalmi állásfoglalás előtt minden érintett féllel megtörtént volna a kapcsolatfelvétel.

Ezek a következők:
  1. “…A másik fontos elem a Superior Teamnél, hogy nem az önkormányzat, az állam vagy a szövetség pénzéből akarják működtetni az egyesületet…”
    A kijelentés alkalmas arra, hogy azt a hamis látszatot keltse,  miszerint a Szövetség nem támogatja az említett egyesület sikerességét, illetve nem ismeri el az ott végzett szakmai munkát.
    Ezzel szemben a valóság az, hogy a szóban forgó egyesületnek/egyesületeknek 2017 és 2020 között, az MKSZ szűkre szabott – de a sikeres menedzsmentnek köszönhetően egyre bővülő – lehetőségeihez mérten is bruttó 11.002.063 forint, azaz tizenegymillió-kettőezerhatvanhárom forint versenyrendezési, szervezői és edzői támogatást nyújtott, valamint a Lendület programon keresztül további 9.000.000 forint azaz kilencmillió forint megítéléséről döntött. Ez a hazai utánpótlásnevelő egyesületek között a legnagyobb volumenű összeg nem csak összességében, de az egyes részegységeket tekintve, külön-külön is. A teljesség igénye nélkül például az UEP edzői program keretén belül ez volt az egyetlen egyesület, amelynél a szokásostól eltérően nem egy, hanem két szakember béret is a Szövetség finanszírozta, nem beszélve a KOMÉTA UP sorozatról, amelynek teljes, 10 millió forintos keretösszegéből 4,2 millió forint – tehát az MKSZ szponzorációs tamogatásának közel fele – ennél az egyetlen egyesületnél allokálódott.
  2. “…Itt gyorsan megjegyezném, hogy itthon az elitizmus süt a legtöbb sportból, köztük a kerékpársportból is, pedig a tömegsportnak a gyerekek szintjén is óriási szerepe van és láthatjuk, egy egyesületen belül megoldható mindkettő…”
    A kijelentés alkalmas arra, hogy azt a hamis látszatot keltse, miszerint az MKSZ nem fordít elegendő figyelmet a 12 szakág minden versenyzőjének arányos, a lehetőségekhez mérten maximalizált támogatására és elismerésére, valamint az utánpótlásnevelés és a szabadidős sporttevékenység élénkítésére.
    Ezzel szemben a valóság az, hogy 2017 és 2020 között a Szövetség az előző időzakhoz képest jelentős többletforrást és szakmai, infrastrukturális hátteret biztosított az utánpótlásnevelés élénkítésére, és sikeresen lobbizott kormányzati, uniós és szponzorációs támogatások megszerzéséért, és a fenti célok elérése érdekében történő felhasználásáért is. Szintén a teljesség igénye nélkül remek példák erre a Heraklész program, a Lendület program, a Gyerebringázni program, a Kométa UP program, az UEP edzői program, a BalatonBike365 projekt, a Hortobike projekt, a Renault Strava KOM Chellenge és még számos idevágó kezdeményezés.

Szakmai és sajtóetikai szempontokat is mérlegelve tisztelettel kérném, a jelzett helyreigazítás mielőbbi nyilvános közlésére.

Vizer Barnabás főtitkár, Magyar Kerékpáros Szövetség

'Fel a tetejéhez' gomb