MTB

Nyilvános az új UCI MTB naptár

A hegyikerékpáros világkupa és az összevont MTB VB időpontjai

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség bejelentette az idei összevont hegyikerékpáros világbajnokság helyszínét és időpontját valamint a 2020-as Mercedes-Benz UCI Mountain Bike világkupa-sorozat új versenynaptárát is.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke, David Lappartient kezdeményezésére, az országúti szakágat követően, a hegyikerékpáros világkupa új versenynaptára is elkészült.

A Covid-19 koronavírus-járvány következtében a kerékpáros versenyek március közepén megálltak. A világméretű egészségügyi válság súlyos károkat okozott a sportágnak: mintegy ezer rendezvényt halasztottak vagy töröltek el. Ez az UCI nemzetközi naptárának 45%-át jelenti. Az országúti kerékpározás után a hegyikerékpár a leginkább sújtott szakág, a halasztások és törlések itt 30%-ot tesznek ki.

Sajnálatos módon az eredetileg a németországi Albstadtban (június 26–28.) megrendezésre kerülő világbajnokságot is törölték. Ellenben az UCI örömmel jelenti be, hogy az eseménynek az osztrák Leogang városa fog helyt adni, amely így a 2020-as Red Bull UCI Pump Track világbajnokság mellett a DH, az XCO, az XCR és az E-Mountain Bike vb-t is otthonul látja. Az összevont világbajnokságra 2020. október 5. és 11. között kerül sor.

Az Eliminator világbajnokságot augusztus 23-án a belga Leuvenben, a Four-Cross világbajnokságot szeptember 10-11-én az olasz Val di Soleban, míg a Mountain Bike Maraton vb-t október 24-25-én a török Sakaryában rendezik.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntést hozott a 2020-os Mercedes-Benz UCI hegyikerékpáros világkupát illetően is. A sorozat kezdetben tíz fordulót tartalmazott, ám a világjárvány következtében négy szervező kénytelen volt törölni eseményét – Losinj (Horvátország), Fort William (Nagy-Britannia), Vallnord Pal Arinsal (Andorra) és Mont-Sainte-Anne (Kanada). Az új naptár, amely szeptembertől novemberig tart, hat állomást tartogat, amelyek közül három két fordulót rendez.

A 2020-as Mercedes-Benz UCI Mountain Bike Világkupa új naptára:

  • Szeptember 5–6.: Lenzerheide, Svájc (XCO / DH)
  • Szeptember 12-13.: Val di Sole, Olaszország (XCO / DH)
  • Szeptember 19-20.: Les Gets, Franciaország (XCO / DH)
  • Szeptember 29. – október 4.: Nove Mesto na Morave, Cseh Köztársaság (XCO) – két forduló
  • Október 15-18.: Maribor, Szlovénia (DH) – két forduló
  • Október 29. – November 1. – Lousa, Portugália (DH) – két forduló
'Fel a tetejéhez' gomb