Országút

Visszatekintés 2019: Gemenc Nagydíj

2019-ben jubilált a Gemenc Nagydíj. Hazánk legrégebb ideje folyamatosan megrendezésre kerülő országúti kerékpárversenye a 45. születésnapját ünnepelte. A hagyományoktól kissé eltérő módon július 26-án és július 27-én, két egymástól független díjazású és pontozású UCI 1.2-es kategóriájú versenyre került sor, természetesen szekszárdi központtal. A pénteki és a szombati szakasz rajtja is a Béla térről indult, majd mindkét napon a legendás Kálvária kilátónál volt a befutó. A Gemenc Nagydíj a tradicionális belvárosi villanyfényes kritériummal zárult.

2019.07.26., 45. Gemenc Nagydíj I. UCI 1.2, 165 kilométer

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, – Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team) nyerte az első gyorsasági részhajrát – ám egészen harminc kilométer megtételéig kellett várni a sikeres elmenésre, melybe az ukrán Yehor Dementyev (Team Novák) és Rózsa Balázs (Team Differdange-GeBa) keveredett bele.

A duó legnagyobb előnye öt perc környékén tetőzött, miközben az ukrán kerekes elvitte a nap másik két gyorsasági hajráját, míg a luxemburgi csapat magyar légiósa az első hegyen gyűjtötte be a pontokat.

Az utolsó ötven kilométerre fordulva rákapcsolt a főmezőny, a szökevények előnye rohamtempóban kezdett csökkeni, huszonöt kilométerre a céltól Filutás Viktor (Pannon Cycling Team) és Ivan Centrone (Team Differdange-GeBa) ugrott fel rájuk, majd a frissiben érkező kettős tovább is ment. Filutás megnyerte a soron következő hegyi hajrát, ám a Kálvária kilátó aljáig már nem jutottak el, megfogta őket a mezőny.

A mindent eldöntő meredek a várakozásoknak megfelelően apró darabjaira szedte a pelotont, végül Valter Attila (Magyarország) magabiztosan nyerte meg a versenyt két olasz, Paolo Toto (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) és Niccolo Salvietti (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) előtt.

Valter a győzelmével 40 UCI világranglista pontot szerzett, míg az ötödik helyen záró Pelikán János (Pannon Cycling Team) további 15 pontot gyűjtött.

2019.07.27., 45. Gemenc Nagydíj II. UCI 1.2, 150 kilométer

Szinte azonnal kialakult a nap szökése, amelyben Vas Balázs (Magyarország), Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team), Balázsi Lóránt (Team Novák), Raphael Kockelmann (Team Differdange-GeBa) és Patrik Tybor (Dukla Banska Bystrica) vállalt főszerepet.

Az öt fős elmenés legnagyobb előnye két és fél perc környékén tetőzött, miközben Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team) a három gyorsasági részhajrából kettőt is megnyert, míg a Garay-téren való utolsó áthaladásnál második lett.

A szökevények előnye a szekszárdi hegyi körpályáig kitartott, az utolsó harminc kilométeren belül viszont pillanatok alatt darabjaira hullott az elmenés, Patrik Tybor (Dukla Banska Bystrica) és Vas Balázs (Magyarország) tartotta magát a legjobban, ám a főmezőnyből elszakadó nagyobb csoport az utolsó kör előtt őket is bedarálta.

Innen indult meg nem sokkal később Pelikán János (Pannon Cycling Team), aki már az első versenyen is remekelt, s bár Valter Attila (Magyarország) mindent megpróbált annak érdekében, hogy utolérje végül Pelikán János (Pannon Cycling Team) nyerte a versenyt Valter és a luxemburgi Ivan Centrone (Team Differdange-GeBa) előtt.

A magyarok közül kiváló eredményt elérve negyedikként zárt Filutás Viktor (Pannon Cycling Team), Peák Barnabás (Magyarország) a nyolcadik, míg Dina Márton (Magyarország) a tizedik lett, ezzel 96 UCI világranglista pontot gyűjtött a nemzetünk.

2019.07.27., villanyfényes gála kritérium, Pálinkás Csaba emlékverseny

A 45. Gemenc Nagydíj a tradicionális belvárosi villanyfényes kritériummal zárult. A versenyzőknek 40 kört kellett teljesíteni a Béla tér – Bezerédy utca – Garay tér – Béla tér körpályán. Nem maradhatott ki a verseny jelképének számító macskaköves emelkedő sem.

Öt körönként részhajráért sprintelhettek a résztvevők. Óriási tempóban indult a futam, az első hajrá után máris darabokra szakadt a mezőny. A mieink közül a legjobban Peák Barnabás (Magyarország) tartotta magát. Fiatal tehetségünk a táv első harmadában el is lépett a mezőnytől az olasz Paolo Toto (Sangemini-Trevigiani-Mg.Kvis) és a szlovák Jan Andrei Cully (Dukla Banska Bystrica) társaságában.

Peák szorgalmasan nyerte tovább a hajrákat olasz riválisával egyetemben, miközben leszakították magukról a szlovák kerekest. Az üldözők nem tudtak már innen újítani, így a duó fél perces előnnyel kezdte meg az utolsó köröket.

A mindent eldöntő hajrát Peák nyerte, ezzel megkoronázva a magyarok fantasztikus szekszárdi versenyhétvégéjét. Hab a tortán, hogy Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team) a mezőnyhajrát megnyerve harmadikként zárt.

'Fel a tetejéhez' gomb