Országút

Móricz Dániel: bizakodva várom a dolgok alakulását

Az olasz Northwave-Siatek-Olmo csapatában kezdte a 2020-as idényt Móricz Dániel. A dilettanti, azaz nem UCI bejegyzésű sornál minden feltétel adott, de sajnos a koronavírus járvány megjelenése Dani terveit is keresztülhúzta.

Mutasd be kérlek a csapatod, hol található, milyen feltételek fogadtak?

– A Northwave-Siatek-Olmo egy trevisoi székhelyű olasz dilettanti csapat. A tényleges központunk a nagyvárostól kissé távolabb egy kis faluban található. Itt van a szállásunk és egy raktár is. Tavaly ősszel még az volt a terv, hogy kontinentális szinten folytatjuk, ez sajnos azonban az utolsó utáni pillanatban meghiúsult. Mindezek ellenére a színvonal így is kiemelkedő, eddigi tapasztalataimat és az „amatőr” csapat megjelölést tekintve. Csapatmenedzserek, edzők és orvosok is segítik a munkánkat. Technikailag is minden a rendelkezésünkre áll, elektromos váltóval szerelt tárcsafékes Olmo kerékpárok – versenyzőként rögtön kettő -, remek minőségű utcai és sportruházat, cipők, autók és egy általam sosem látott felszereltségű buszunk is van, valamint cseralkatrészek, tartalék dolgok megszámlálhatatlan mennyiségben.

Magyarországon sem ismeretlen ez a csapat, hol láthatták őket a sportág rajongói?

– 2019-ben itt voltak a V4 Special Series versenyein, de több közép-európai többnaposon is rajhoz álltak, sőt a Szerb Kört Enrico Salvador révén meg is nyerték. Sokat elmond a sor erősségéről, hogy Marco Maronese személyében van egy olyan csapattársam is, aki három évet tekert a Pro Team Bardiani-CSF színeiben.

Mesélj az év első versenyeiről?

– Sajnos csupán a szezonnyitó versenyünk lett megtartva, a másnapi viadalt már törölték a koronavírus terjedése és az életbe léptetett korlátozások miatt. Ez a verseny az Olaszországban nagy presztízzsel bíró neves Coppa San Geo volt, ahol egy másik magyar kerekes Szöllősi Feri is részt vett a csapatával. A szezon eleji erőpróbák számomra nem szoktak kiugróan jól sikerülni, szükségem van arra, hogy felvegyem a ritmust, de ez a viadal nagyon jól ment. Mondhatni pozitívan csalódtam a teljesítményemben, mivel szinte végig tudtam segíteni a sprinterünket, habár a véghajránál már nem voltam elől. Ekkor még nagyon optimistán álltunk a dolgokhoz, úgy terveztük, hogy legkésőbb a március végi szlovén GP Adria Mobil versenyen már újra nyeregbe pattanhatunk.

A koronavírus Európába való begyűrűzése után, hogyan jutottál haza?

– Mint ismert, pont Olaszországban jelent meg elsőként és talán a legdrasztikusabb módon Európában a vírus. Már a Coppa San Geo-ról hazaúton beszédtéma volt a fertőzés, reggel pedig arra ébredtünk, hogy az aznapi versenyt törölték. A vezetőség is elég hamar döntött, kérték, hogy mindenki, aki nem a környéken lakik, mielőbb találjon módot a hazajutásra. Látva a helyzet folyamatos romlását és az intézkedések szigorítását ez volt a lehető legjobb döntés. Én teljesen magamnak intéztem a hazajutásom. Kis keresés után gyorsan találtam is egy FlixBus járatot, egy átszállással. A csapattársaim is mind nagyon hamar hazajutottak. Kivittek este a pályaudvarra, Udinében átszálltam és reggel már Budapesten voltam.

Miként zajlanak most az edzésnapjaid, mi az aktuális helyzet a csapatodnál?

– Mivel a csapatban rajtam kívül mindenki olasz állampolgár, így nekik még mindig teljes kijárási tilalom van érvényben, így egyedül sem edzhetnek odakint. Görgős és erőnléti szinten tartó tréningeket terveztek be számunkra. Én, azért amikor és ameddig ezt megtehetem, kimegyek a szabadba, ezt egyedül teszem, de számomra korábban is ez volt a jellemző, amikor itthon voltam. Egyelőre úgy néz ki, Olaszországban július 1-ig semmilyen esély sincs a versenyzésre, és az ezt követő időszak alakulása is homályos.

Hogyan folytatódhat a 2020-as idény, milyen remények fogalmazódtak meg benned?

– Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, akkor nehezen. Kicsit jobban kifejtve, ez az egész szituáció mindenre kihatással van, gazdaságilag, emberileg és mentálisan is. Ebből a helyzetből talpra állni nem lesz egyszerű és talán az idei évben sokaknak nem is fog sikerülni. A csapatok, a versenyzők és a versenyszervezők számára is lesznek nehézségek. Mindenesetre bizakodva és kíváncsian várom a dolgok alakulását, hiszen a szezonnak nagy elvárasokkal vágtam neki.

'Fel a tetejéhez' gomb