Országút

Visszatekintés 2019: Tour de Hongrie

A 2019-es Tour de Hongrie június 11-én, Siófokon rajtolt el. A nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 11 megyét érintve összesen 890 kilométert tett meg a székesfehérvári befutóig.

Prológ: június 11. Siófok-Siófok, 4 kilométer

Siófokon rajtolt el a 40. Tour de Hongrie. A nemzetközi mezőny egy rövid prológgal kezdett a belvárosban. Tizenkilenc csapat 129 kerékpárosa indult el a 2.1-es besorolású Magyar Körversenyen. Az egyenkénti indításos időfutam, a mezőny bemutatása mellett, a kerékpárosok besorolására és a trikók kiosztására szolgált. Az első komolyabb eredményt a kiváló lett tempómenő Krists Neilands (Israel Cycling Academy) érte el 4 perc 17 másodperces idővel. Őt követte nem sokkal később a rajtban a címvédő olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) viszonylag korán indulva. A mezőny második felében rajtolók közül a lengyel Piotr Brozyna (CCC Development Team) tudta megközelíteni Neilands eredményét, majd a sokszoros cseh időfutam-bajnok Jan Barta (Elkov-Author) a papírformának megfelelően szintén remekelt, olyannyira, hogy harmincnégy század másodperccel felül is múlta a Neilands révén felállított időt, ezzel megnyerve a prológot. Az utolsók között induló magyarok közül Dina Márton (Kometa Cycling Team) tette oda leginkább magát, megszerezve a legjobb magyar versenyzőnek járó fehér trikót.

1. szakasz: június 12. Velence-Esztergom, 194 kilométer

Nem sokkal a rajtot követően Agárdra beérve alakult ki a nap szökése, amelybe a szlovén Jon Bozic (Adria Mobil) és két hazai kerekes Lovassy Krisztián (Magyarország) és Rózsa Balázs (Team Differdange-GeBa) keveredett bele. Harmincöt kilométerre a céltól az előzetes várakozásoknak megfelelően a szökevényeket megfogták, innentől az újabb dobogókői mászásig a pro-kontinentális csapatok igyekeztek tempót diktálni, elsősorban az Androni Giocattoli-Sidermec és a Neri Sottoli-Selle Italia KTM fokozta az iramot, megrostálva a mezőnyt, de nem szétszakítva azt. Esztergomba beérve jöhetett az emelkedős rész, amit szintén az Androni sora igyekezett felhúzni, majd Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) címvédőhöz méltan magabiztosan nyerte a szakaszt a francia Hugo Hofstetter (Cofidis) és a szerb Dusan Rajovic (Adria Mobil) előtt. Legjobb magyarként  a születésnapos Valter Attila (CCC Deevelopment Team) az előkelő hatodik helyen gurult át a célvonalon. Összetettben sikerével szintén Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) vehette át a sárga trikót.

2. szakasz: június 13. Balassagyarmat-Miskolc, 201 kilométer

Hatalmas forróságban rajtolt el a mezőny a verseny leghosszabb szakaszán. Szinte rögtön az éles startot követően ellépett egy négy fős szökevénysor. Az első kategóriás bükkszentkereszti meredeken a Kometa Cycling Team és a CCC Development Team is megjelent a főmezőny élén, eközben a szökevények között is megbomlott az egység, majd az üldözők utol is érték őket. Az emelkedőn a regnáló lett bajnok Krists Neilands (Israel Cycling Academy) támadott, mögötte Jaun Pedro Lopez (Kometa Cycling Team) próbálkozott, míg a főmezőny kisebb csoportokra szakadt. Krists Neilands (Israel Cycling Academy) fantasztikusan versenyezve, magabiztosan nyerte a szakaszt, mögötte egy kisebb bukás miatt szétszakadt a sor, így másodikként a dán Louis Bendixen (Team Coop), míg harmadikként az olasz Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec) ért célba. Legjobb magyarként Dina Márton (Kometa Cycling Team) az előkelő hatodik helyen zárt. A sárga trikó győzelmével, szintén Neilands vállaira került.

3/a szakasz: június 14. Kazincbarcika-Tiszafüred, 115 kilométer

Az első komolyabb szökési kísérlet során ismerős arcokat fedezhettünk fel: öten léptek el a többiektől, köztük volt az első szakasz két magyar szökevénye, Lovassy Krisztián (Magyarország) és Rózsa Balázs (Team Differdange-GeBa) is. A nagy forgást Rózsa Balázs nem bírta végig, visszacsúszott a mezőnybe, de Lovassy Krisztiánék remekül tartották magukat, s végül négyük között dőlt el a félszakasz első helye. Végül a magyar válogatott versenyzője sprintelt a legjobban, ezzel megnyerve az etapot. Az összetett sorrendje eközben nem változott.

3/b szakasz: június 14. Tiszafüred-Hajdúszoboszló, 69 kilométer

A kezdeti szökési kísérleteket követően a szlovák Jan Andrej Culey (Dukla Banska Bystrica) tudott ellépni, ám az utolsó húsz kilométeren belül az Elkov-Author és a CCC Development Team is a mezőny elején forgott, pillanatok alatt ledolgozva Culey bő egy perces előnyét, így viszonylag hamar megfogták a szökevényt. Az utolsó három kilométeren a cseh Elkov-Author sora próbálta felvezetni a klasszikus mezőnyhajrát, amit végül sprinterük Alois Kankovsky (Elkov-Author) meg is nyert a holland Wouter Wippert (EvoPro Racing) és az olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) előtt. A legjobb magyar Filutás Viktor (Pannon Cycling Team) lett, míg összetettben továbbra is a lett Krists Neilands (Israel Cycling Academy) vezetett.

4. szakasz: június 15. Karcag-Gyöngyös-Kékestető, 138 kilométer

A királyszakasz szökésébe a magyar Móricz Dániel (Pannon Cycling Team), a szlovén Gorazd Per (Adria Mobil) és az ausztrál Cyrus Monk (EvoPro Racing) keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye három és fél percnél tetőzött, miközben a főmezőnyt a Kometa Cycling Team és a CCC Development Team sorai kontrollálták. Az emelkedő aljához közeledve az Androni Giocattoli-Sidermec és az Elkov-Author csapatai vették át a kezdeményezést pillanatok alatt meg is fogva a szökevényeket. A Kékestető meredekére ráfordulva előbb Daniel Munoz (Androni Giocattoli-Sidermec) majd Juan Pedro Lopez (Kometa Cycling Team) indított, Munoz azonban elég hamar megrogyott. Lopez után, az utolsó kilométerhez közeledve csak a sárga trikós Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Valter Attila (CCC Development Team), Eduardo Zardini (Neri Sottoli-Selle Italia KTM) és Dina Márton (Kometa Cycling Team) tudott menni. Ötszáz méterre a céltól váltott tempót Krists Neilands (Israel Cycling Academy) utolérve az elfáradó Lopezt, és megnyerve a szakaszt a fantasztikus teljesítményt nyújtó másodikként célba érő Dina Márton (Kometa Cycling Team) és a harmadik helyen beguruló Valter Attila (CCC Development Team) előtt. Sikerével összetettben továbbra is Krists Neilands (Israel Cycling Academy) vezetett, 1 perc 22 másodperces előnnyel a második helyre fellépő Dina Márton (Kometa Cycling Team) és a harmadik pozíciót elfoglaló Valter Attila (CCC Development Team) előtt.

5. szakasz: június 16. Kecskemét-Székesfehérvár, 169 kilométer

A négy fős elmenés legnagyobb előnye három és fél percnél tetőzött miközben a főmezőnyt a sárga trikót védő Israel Cycling Academy és a mezőnyhajráért hajtó EvoPro Racing csapatai kontrollálták. A székesfehérvári körözésben a két olasz pro-kontinentális sor az Androni Giocattoli-Sidermec és a Neri Sottoli-Selle Italia KTM diktálta a tempót, az utolsó előtti körben meg is fogva a szökevényeket. Innen a sprinterek vonataié volt a főszerep, a mezőnyhajrát a holland Wouter Wippert (EvoPro Racing) nyerte a francia Hugo Hofstetter (Cofidis) és az észt Mihkel Raim (Israel Cycling Academy) előtt, a legjobb magyar Karl Ádám (Magyarország) lett.

Összetettben a lett Krists Neilands (Israel Cycling Academy) diadalmaskodott, két magyar Dina Márton (Kometa Cycling Team) és Valter Attila (CCC Development Team) előtt. A pontversenyben Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) zárt az élen, a hegyi összetettben szintén Neilands győzött, míg a legjobb magyar kerekes és ezzel a fehér trikó birtokosa Dina Márton (Kometa Cycling Team) lett.

EREDMÉNYEK

2019ke11júnEgész napvas16Tour de HongrieMagyar Kerékpáros KörversenyMagyarországSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.1

'Fel a tetejéhez' gomb