BMX Freestyle

Karanténinterjú Polacsek Kendével

Készítettünk egy rövid interjút Polacsek Kendével, a Magyar Kerékpáros Szövetség által kiírt Gyere Bringázni! utánpótlás pályázat győztesével, amiben megkérdeztük tőle, hogyan telnek a napjai a kialakult helyzetben.

Szia Kende! Kérlek mondj magadról pár szót, ki vagy, milyen sportot űzöl?

Polacsek Kendének hívnak, nyáron leszek 10 éves. Budapesten járok suliba, ám a kialakult helyzet miatt most online tanulok. Hat évesen ültem először BMX-re és azonnal megtetszett. Azóta is az életem meghatározó része lett a BMX Freestyle, igyekszem napról napra jobb lenni benne.

Sok gyerek álma vált valóra azzal, hogy már több mint három hete nem kell iskolába járni. Hiányzik a suli? Hogy megy az online tanulás?

Mivel szeretek társaságban lenni, elsősorban a barátaim és az osztálytársaim hiányoznak a legjobban az iskolából. Furcsa, hogy jelenleg, ha bárkivel beszélni szeretnék, csak elektronikusan vagy telefonon tudom megtenni. Egyébként szeretek online tanulni, mert tetszik, hogy számítógép kell hozzá.

Hogy néz ki most egy átlagos napod?

Reggelente kidob az ágy, mintha suliba mennék. A reggelit követően a délelőtt tanulással telik, amiben anyu segít, mert most ő lett a tanár néni, utána együtt ebédelünk. Aztán jön egy kis testmozgás, torna a trambulinban, amit szintén nagyon szeretek. Délután, illetve kora este tudok bicózni apával a pályán. Ilyenkor van lehetőségem új trükköket tanulni, illetve a már megtanult trükkjeimet tökéletesíteni.

Mennyire húzta keresztül a terveidet a vírus?

Idén szerettünk volna elmenni az összes FISE versenyre, ahol van junior kategória. Ezek a versenyek a legjobbak, ha tapasztalatot akar szerezni az ember. Szomorú vagyok, hogy ezekről most le kell mondjak, de remélem, hogy ez a járvány hamarosan véget ér és talán nyár végén vagy ősszel lesz alkalmam még versenyezni. Addig is próbálok fejlődni, hogy bármikor készen álljak újra versenyezni.

Mik a terved még az idei évre?

Ahogy említettem, szeretnék sok új trükköt tanulni, és sokat fejlődni. Még ha a versenyek ki is maradnak, az edzésterv változatlan marad, ugyanúgy készülök, mintha versenyszezon lenne. Sajnos nehéz így tervezni, hogy nem tudjuk mikor indulhat újra a szezon, de amint lehetőségem lesz rá, minden lehetőséget ki fogok használni, hogy versenyezhessek.

Szerencsésnek mondhatod magad, hiszen saját pályán tudsz gyakorolni a karantén ideje alatt is. Mennyi időt töltesz a bringán?

Igen nagyon szerencsés vagyok, hogy itthon is van lehetőségem bicózni. Ki sem kell mozdulnom itthonról, ami most pont kapóra jön. Amióta itthon vagyok sok új trükköt tanultam. Szerencsére a szüleim ebben rengeteget segítenek. Általában napi 2-3 órát BMX-ezek, legszívesebben minden nap gurulnék, de fontosak a pihenőnapok is.

Hogy néz ki egy edzés?

Bemelegítést követően mindig végig megyek a már megtanult trükkjeimen, és csinálok mindegyikből jó párat, hogy patentak legyenek és megfelelően berögzüljenek. Utána az edzőm által javasolt új trükköket, technikákat szoktam gyakorolni, de van, hogy egész egyszerűen csak bicózgatok, hogy kikapcsoljak kicsit.

Hogyan relaxálsz egy edzés után?

Bicózás után anya megengedi, hogy egy kicsit játsszak a telefonon és mostanság rengeteg ismeretterjesztő filmet nézek.

Mi az ami a legjobban hiányzik a normális kerékvágásból?

A szüleimmel nagyon szeretünk utazni, de mivel így ebben a helyzetben nem mehetünk sehova talán ez hiányzik a legjobban. Meg persze a barátaimmal a közös BMX-ezések is nagyon hiányoznak.

Ha esetleg az idei év versenyszezonja teljesen kimaradna, mik a terveid a jövő évre?

Nagyon vártam az idei versenyeket, de nem kesergek rajta túlságosan, mert nem érdemes. Ugyan úgy gyakorlok és remélem idén nyáron lesz még lehetőségem versenyezni. Ha esetleg nem, akkor jövőre bepótoljuk, dupla energiával fogok belevágni a versenyekbe és igyekszem a lehető legjobb formámat nyújtani.

Szerző
Készítette: P. Nagy Tamás
'Fel a tetejéhez' gomb