Országút

Vas Kata Blanka: igyekszem pozitívan hozzáállni a helyzethez

Vas Kata Blanka idei szezonja a koronavírus Európába való begyűrűzése ellenére is tartalmasra sikeredett, hisz a február eleji cyclo-cross világbajnokságon történelmet írva szerezte meg a magyar nemzet első világbajnoki érmét az U23-as nők között másodikként célba érkezve. Országúton viszonylag komoly mezőnyben kezdett a Valenciai Körversenyen, majd bejelentették, hogy csapata a Doltcini-Van Eyck Sport támogatói közzé belép a Proximus, ezzel a 2020/2021-es cyclo-cross idényben Blanka még komolyabb háttérrel indulhat a szakág versenyein.

A svájci cyclo-cross világbajnokságon ezüstérmet szereztél, meséld el kérlek, hogyan élted meg ezt a napot?

– Jó formában érkeztem a világbajnokságra, jól sikerült a felkészülés, úgy véltem, hogy esetleg képes lehetek egy bravúrra.  Az első sorból rajtoltam, nem kezdtem rosszul, de néhányan még nálam is erősebben indítottak. Ekkor tudatosult bennem, hogy nagyon kemény lesz a verseny. A második körben többen is hibáztak, ekkor kerültem az ezüstérmes pozícióba, amit sikerült is megtartanom. Nagyon boldog voltam, ezt a díjátadót sohasem felejtem el.

A belga Doltcini-Van Eyck Sport csapatát erősíted, akik az országúti versenyzés mellett a cyclo-cross pályafutásodat is kiemelten támogatják. Hogyan látod a lehetőségeidet ennél a sornál?

– Számomra tökéletes ez a csapat. Sokat fejlődhetek, hisz egy teljesen más környezetbe kerültem, komolyabb szintű versenyeken állhatok rajthoz. A Proximus érkezése valóban új lehetőséget nyithat meg számunkra a cyclo-cross szakágban.

A cyclo-cross világbajnokságot követően milyen célokkal vágtál neki a szezon hátralevő részének?

–  Az olimpia miatt a hegyikerékpározást próbáltuk előtérbe helyezni, sajnos azonban a kialakult helyzet, majd pedig az ötkarikás játékok elhalasztása átírta a terveinket. Természetesen mindezek ellenére továbbra is kiemelt helyet kap az olimpia. Amennyiben Tokióban nem sikerül ott lennem, akkor sem csüggedek, Párizs lesz a következő cél.

A Valenciai Körversenyen kezdted az országúti szezont, ahol bombaerős mezőnyben a fiatalok különversenyében a harmadik helyen zártál.

– Elsősorban edzésként tekintettem erre a versenyre, ami nagyon nehéz volt. A négyszakaszos viadal minden egyes napja hegyek között zajlott, végül a sportág egyik nagy neve, a holland Anna van der Breggen nyerte az összetettet. Természetesen nagyon örülök, hogy a fiatalok különversenyében odaértem a dobogóra.

Ezt követően sajnos azonban Európába is begyűrűzött a koronavírus-járvány. Hogyan zajlanak most a mindennapjaid?

– Két fontos hegyikerékpáros olimpiai válogatóversenyre készültem, amikor súlyossá vált a helyzet.  A legrosszabb, hogy nem tudjuk, mikor tekerhetünk újra éles körülmények között. Ennek ellenére igyekszem pozitívan hozzáállni a kialakult helyzethez. Több időm lesz felkészülni az olimpiára, és addig még sokat fejlődhetek.  Jelenleg három-négy órás edzéseim vannak, többnyire országúton, mindemellett pedig a tanulmányaimra összpontosítok.

Szerző
Fotó: Farkas Milán
'Fel a tetejéhez' gomb