Országút

Valter: rejtély, hogy ott lehettem-e volna a Giro budapesti rajtján

Első idényét kezdte WorldTour-szinten Valter Attila a lengyel CCC Team csapatában. A magyar kerekes nem is vesztegette sokáig az idejét már a Tour de la Provence szakaszversenyén is remekelt, amelyre aztán a Tour des Alpes Maritimes et du Var során még egy lapáttal rá tudott tenni, tizedikként zárva az összetettet és megszerezve a legjobb fiatalnak járó fehér trikót.

A koronavírus-járvány Európába való begyűrűzése miatt elég rövidre sikerült eddig a kerékpárosok szezonja. Mindkét francia többnaposon remekeltél, hogyan élted meg ezeket a versenyeket?

– Tudtam azt, hogy nem elsősorban az eredményeim fognak számítani az első versenyeimen. Próbáltam arra figyelni, hogy betartsam a csapat utasításait, felvegyem a legjobbakkal a ritmust, ami sikerült is. A kimondhatatlan nevű Tour des Alpes Maritimes et du Var során kifejezetten erősnek is éreztem magam. Csapatként végig kiválóan dolgoztunk, a záró szakaszon így Fausto Masnada és jómagam is remek helyzetből kezdhettük meg az utolsó emelkedőt. Nagyon örülök annak, hogy megnyertem a legjobb fiatalnak járó fehér trikót és, hogy dobogóra állhattam olyan versenyzők mellett, mint Nairo Quintana vagy Romain Bardet. Nagy dolog, hogy az összetett tizedik helyén zártam a második versenyem egy WorldTour csapat színeiben.

A csapatod az elsők között hozta meg a döntést, hogy határozatlan ideig nem áll rajthoz a koronavírus megjelenését követően, így már a Párizs-Nizzán sem volt ott a CCC Team. Miként értesítettek erről, hogyan alakult ki ez a szituáció?

– Az olasz versenyzők voltak azok, akik nem nagyon akartak már versenyezni, ami így utólag érthető is, hisz ők már látták odahaza, hogy mire kell a járvány kapcsán felkészülni. Igazából ezek a versenyek engem akkor nem érintettek. Volt, aki szeretett volna menni, volt, aki nem. A végső döntést a csapatorvos és a menedzsment hozta meg. Amennyiben jól emlékszem talán két nappal a hivatalos sajtóanyag megjelenése előtt értesítettek bennünket, hogy most egy darabig nem versenyzünk, bár akkor még nem gondoltuk, hogy egy ilyen hosszú kényszerpihenő vár ránk. Jómagam az első WorldTour versenyemre a Katalán Körre készültem, amit nagy valószínűséggel az Alpesi Körverseny és a Giro d’Italia követett volna. Bár az így mindörökre rejtély marad, hogy ott lehettem-e volna az Olasz Körverseny májusi budapesti rajtján.

Hogyan zajlanak most a mindennapjaid?

– Edzeni természetesen edzek, ameddig csak lehet és az időjárás is engedi odakint – egy-két országban ugye már teljesen betiltották a szabadtéri tréningeket. Igyekszem egyedül tekerni, azzal nem hiszem, hogy bárkinek is ártok, ha az üres utakon bringázom egymagam. Nem sok értelme van most hosszúkat menni, vagy erős edzéseket csinálni, résztávozni. Elég jó formában voltam, egy kis pihenés után ezt újra felépíthetem, sőt még jobb is lehetek. Láthatjuk, hogy egy darabig még nem lesznek versenyek, úgyhogy nem nagyon van célirányosan mire készülni. Két-három óránál többet nem is megyek, olyan harminc körüli átlaggal abszolválom a tréningeket, és előkerült az időfutam kerékpárom is, próbálok erre egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni. A vírusra visszatérve, az első természetesen most az egészség és a biztonság. Elég jól viselem a dolgokat, amennyi időt csak lehet, idehaza töltök, az edzéseken kívül maximum csak bevásárolni megyek el.

A CCC Team életében is megjelent az egyre nagyobb hangsúlyt kapó Zwift. Mennyit használod, látsz-e benne fantáziát?

– Igen, valóban nagy hangsúlyt fektet a mi csapatunk is a Zwiftre. Kaptunk Pro, azaz professzionális felhasználói fiókokat, ahol már virtuálisan a saját kerékpárjainkon, a saját mezünkben tekerhetünk. Lesznek csoportos edzéseink is, hogy a csapatszellem is megmaradjon, ami egy jó kezdeményezés. Sokan nem tudnak ugye kimenni a csapattársaim közül tréningezni, én azért próbálom az edzéseim nagy részét inkább a szabadban teljesíteni.

A végére egy megkerülhetetlen kérdés, több WorldTour csapat is bejelentette, hogy rövid távon megvonja a fizetések egy részét, a klub stabilitásának fenntartása érdekében. Mi a helyzet nálatok?

–  Nálunk úgy gondolom, hogy rendben van minden. Bár a CCC boltjai zárva vannak, de az online kereskedelem virágzik, így még csak szóba sem kerültek ilyen dolgok.

Szerző
Fotó: CCC Team FB
'Fel a tetejéhez' gomb