MKSZ hírek

UCI döntés a versenyek felfüggesztéséről és az országúti VB-ről

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség egyik közösségi média oldalán erősítette meg az idei szeptemberi országúti világbajnokság programját.

Az idei országúti világbajnokságnak érdekes módon, komoly jelentkezők hiányában, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség központja a svájci Aigle környéke ad otthont. Szeptember 20. és 27. között immáron tizenkettedszer gyűlnek össze az alpesi országban a szakág legjobbjai.

A két központi város, Aigle és Martigny lesznek, előbbi az UCI központjának otthona is egyben, innen indul majd a legtöbb futam rajtja. A mezőnyversenyeknél minden korcsoportban a Côte de la Petite Forclaz nevű emelkedő lesz a fő attrakció, amely négy kilométer hosszú, átlagban 10 %-os, de helyenként a 15 %-os meredekséget is eléri.

A koronavírus-járvány közepette és a versenynaptár várható teljes átszervezése ellenére az UCI immáron hivatalosan is közzétette a világbajnokság versenyprogramját, melynek legnagyobb érdekessége, hogy a megszokottaktól eltérően a férfi elit egyenkénti időfutamával kezd, míg a tavaly életre hívott vegyes-váltó a hét közepére került át.

A teljes program:

  • Szeptember 20., vasárnap: férfi elit időfutam
  • Szeptember 21, hétfő: férfi U23 időfutam, női elit időfutam
  • Szeptember 22., kedd: női junior időfutam, férfi junior időfutam
  • Szeptember 23., szerda: vegyes-váltó
  • Szeptember 25., péntek: női junior mezőnyverseny, férfi U23 mezőnyverseny
  • Szeptember 26., szombat: férfi junior mezőnyverseny, női elit mezőnyverseny
  • Szeptember 27., vasárnap: férfi elit mezőnyverseny

Az UCI június 1-ig felfüggeszti a versenyeket

Két héten belül az Union Cycliste Internationale (UCI) április 1-jén, szerdán újra találkozott a kerékpárosok képviselőivel – AIOCC (szervezők), AIGCP (csapatok) és CPA (versenyzők) -, hogy megvitassák a hivatásos kerékpársportolók helyzetét a koronavírus járvány kapcsán.

A találkozót követően, tekintettel az egész világon fennálló súlyos egészségügyi helyzetre, az UCI és a kerékpársportot képviselő partnerek egyhangúlag úgy határoztak, hogy meghosszabbítják az összes kerékpáros szakágra és a versenyzők minden kategóriájára vonatkozóan a kerékpáros versenyek felfüggesztését 2020. június 1-ig, illetve további értesítésig.

Az UCI a partereivel folyamatosan egyeztetve dolgozik a versenynaptár keretrendszerén, melyben prioritást élvez majd a három Grand Tour. E tervező munka eredményét akkor közlik majd, amikor a feltételek megfelelőek lesznek. A mai napig az UCI-hoz több mint 450 kérelem érkezett különböző kerékpáros események elhalasztására vagy törlésére vonatkozóan, amelyek többsége az országúti kerékpározást érinti. Ebben a rendkívül nehéz helyzetben az UCI – mint a kerékpáros világszervezet – folytatja a konzultációit a sportágban érintett képviselőkkel annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálják.

'Fel a tetejéhez' gomb