Országút

Filutás: a csapattársaim már csak otthon tudnak görgőzni

Filutás Viktor a 2020-as idényt országúton a Giotti Victoria kontinentális csapat színeiben kezdte. A kiváló szezonja eredményeképpen a pályaszakágban jelenleg pontversenyben a világranglista előkelő nyolcadik helyén tanyázik. Ráadásul a minap egy 402 kilométeres edzés is becsusszant.

Jelenleg 1112 ponttal az előkelő nyolcadik helyen állsz a pályakerékpáros világranglista pontverseny számában. Milyen volt a szezonod, hogyan értékeled ezt az eredményt?

– 2019 augusztusában és szeptemberében két nemzetközi CL-1-es versenyen értem el kimagasló eredményt ebben a számban. A litván Panevezys viadalt meg is nyertem, de a világkupa és a világbajnokság is sokat hozzátett ehhez a pontszámhoz. Őszintén megmondom, hogy a szezonom alakulhatott volna jobban is, sok problémával kellett megküzdenem, de a jelenlegi helyezés nagy előrelépés számomra. A lehetőségekből kihoztam a legtöbbet és erre büszke vagyok.

A 2020-as szezonban országúton egy igencsak jó nevű szakember kezei alá kerültél a román-olasz Giotti Victoria csapatának színeiben. Hogyan jött ez a lehetőség?

– A tavalyi csapatom megszűnt, majd sokáig az Epowers projekt létrejöttében bíztunk, amely sajnos kútba esett. Sokat gondolkodtam, hogy hol folytathatnám. A Giotti Victoria nagyon szeretett volna rajthoz állni a Tour de Hongrie-n, ehhez pedig kapóra is jöttem. Végül Stubán Ferenc segítségével kerültem a kerékpársportban jól ismert szakember Stefano Giuliani kontinentális sorához, ahol minden adott ahhoz, hogy fejlődhessek és megmutathassam magam.

Az év első két versenyén nem is mentél rosszul, bár a szerencse nem a te oldaladon állt

– Az olasz szezonnyitón az 1. Pro besorolású Trofeo Laigueglia versenyén kezdtük az évet. A terv az volt, hogy próbáljunk szökésbe kerülni. Ez sikerült is, ráadásul egyedül mentem el, ami még jobb is volt, mintha egy csoportban léptem volna meg, hisz így egy darabig csak rólam és a csapatról szóltak a hírek. Miután megfogtak az volt a célom, hogy értékelhetően befejezzem ezt a nehéz egynapost. Az utolsó emelkedő lejtmenetében, mintegy ötven kilométerre a céltól azonban megszakították a sort, minek következtében jó negyven versenyző, köztük WorldTour kerekesek is hátul ragadtak. Próbáltam ugyan még felérni, nem is voltam messze, de sajnos levették a rajtszámom.

Ezt a 2.1-es besorolású Antalyai Körverseny követte Törökországban, ahol szintén erős mezőnyben találtuk magunkat. Az első és az utolsó szakaszon a sprinterünkért Andrea Guardiniért dolgoztunk. A második etap horror időjárása mindenki dolgát megnehezítette, míg a harmadik királyetap során ellenben ismét szökésbe kerültem, és szinte végig kitartva csak két és fél kilométerre a céltól értek utol. Ezúttal is elégedett volt velem a szakmai stáb és a csapat is remekül szerepelt több Top-10-es helyet is elérve.

Ezt követően sajnos azonban Európába is begyűrűzött a koronavírus-járvány. Hogyan jöttél haza, hogyan zajlanak most a mindennapjaid?

– Személy szerint én már nem utaztam vissza Olaszországba, de készültem, hisz a versenynaptárban a Szicíliai Körverseny és a Coppi e Bartali viadalai következtek volna, amelyek igencsak nívós megmérettetések. Folytatjuk az edzéseket, hisz bízunk abban, hogy hamarosan újra fog minden indulni. Az Itáliában lévő csapattársaim már csak otthon vagy a kertben tudnak görgőzni, én viszont még szabadon edzhetek.

Amit nem is apróztál el, a minap pontosan 402 kilométert tekertél. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen hosszút menj?

– Az ötlet onnan jött, hogyha Viktor Manakov 32 kilométer/órás átlaggal tizenkét óra alatt teljesített négyszáz kilométert, akkor ezt egy sokkal nagyobb sebességgel is meg lehet csinálni. Sajnos a kerékpáros komputerem időmérése egy kicsit megkergült, de a tényleges nyeregben töltött időm 10 óra 58 percnél állt meg, 36,8 kilométer/órás átlaggal, ami bosszant is egy kicsit, mert szinte végig harminchét kilométer felett voltam, csak a legvégén esett vissza egy picit a tempó.

Visszatérve a jelenlegi helyzetre, hogyan tovább?

– Várunk, és bízunk abban, hogy mihamarabb túl leszünk ezen az időszakon. Fontos, hogy őrizzük meg az egészségünket.

'Fel a tetejéhez' gomb