Országút

Dina Márton: most az egészség a legfontosabb

Dina Márton tavaly júniusban került Alberto Contador csapatába a kontinentális Kometa Cycling Teambe, melynek színeiben remekelt a Tour de Hongrie-n, ahol végül az összetett előkelő második helyét szerezte meg. 2020-ban komoly tervekkel vágott neki az idénynek, ám a koronavírus megjelenése és terjedése az ő számításait is keresztülhúzta. Csapatának sajtósa készített vele a minap interjút.

2019-ben az összetett második helyén zártad hazád körversenyét, amely viadal kiemelt jelentőséggel bírt a csapatunk számára és az idei szezonban is az egyik fő célunk. A koronavírus terjedése miatt azonban elhalasztásra került.

– Mint ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is a Tour de Hongrie a legfőbb célom. Az idei verseny sokkal nehezebb lesz, mint a 2019-es, ugyanis jelen állás szerint nyolc WorldTour sor is jelezte a részvételi szándékát. Amikor megjelent a koronavírus Európában várható volt, hogy ez a viadal is elhalasztásra kerül.

Hogyan kezeled a bizonytalanság napjait, ami a vírus kitörése óta Európában tapasztalható, hisz ez nem csak a kerékpározásra, hanem az összes többi sportágra is befolyással van, sőt az egész társadalmat érinti.

– A helyzet nagyon rossz, Olaszországban és Spanyolországban is nagy problémák vannak. Amennyire csak tudunk otthon maradunk, bár Magyarországon nem tilos a kinti, szabadtéri edzés sem. Senki sem tudja még, hogy mikor folytatódhat a szezon. Most az egészség a legfontosabb, erre kell koncentrálnunk.

Hogyan zajlik egy edzésnapod? Sok változtatást kellett eszközölnöd a megszokottakhoz képest?

– Tudunk odakint is tréningezni, ami egy pozitív dolog, de óvatosabbnak kell lennünk, mint valaha. Természetesen a szokásos intenzitással nem folytathatók az edzések, mivel nem tudjuk, hogy mikor indul újra a szezon. Nem szabad mindent beleadnunk, hisz nincs lehetőségünk versenyezni az elkövetkezendő két-három hónapban. Carlos sokat segít ebben az időszakban is, minden nap beszélünk, hisz készen kell állnunk az idény folytatására.

Hogyan értékeled a Kometa-Xstra csapat idei szezonját addig a pillanatig, amíg versenyezhettetek?

– Azt hiszem jól kezdtük az idényt. Nagyon aktívak voltunk a Mallorca Challange egynaposain és a Valenciai Körversenyen is mutattuk magunkat. Az Antalyai Kör végén pedig Alessandro Fancellu dobogóra állhatott legyőzve jó pár erősebb profi versenyzőt.

Az a lehetőség, hogy már az év elejétől a csapattal készülsz és számodra ismeretlen versenyeken is kipróbálhattad magad, új dolgokat adott? Amennyiben igen, hogyan élted meg ezeket az újdonságokat?

– Igen nagy lehetőség ez számomra. Keményen dolgoztam a téli időszakban, nagyon motiváltam vártam az idény rajtját. Az edzőtáborban a szakmai stáb hozzáállása is plusz erőt adott, hisz éreztem, hogy bíznak bennem és tisztában vannak azzal, hogy jó eredményeket érhetek el. Ezt bizonyítottam is, hisz az egyik Mallorca-i versenyen az első tízben zártam, igencsak jó neveket megelőzve. A Valenciai Körverseny sajnos nem úgy alakult, ahogyan azt előzetesen elterveztem, de motiváló volt számomra, hisz láttam azt a szintet ahová el akarok jutni. Biztos vagyok benne, hogy az elért eredmények tekintetében előre léphet ebben az idényben a csapat.

A koronavírus a Giro d’Italia magyarországi rajtját és érinti. Hogyan élték meg a Grande Partenza elhalasztását a hazájában?

– Természetesen szomorúak vagyunk, de a Giro mellett rengeteg más versenyt is elhalasztottak. Bízunk abban, hogy a későbbiekben lesz még esélyünk megrendezni a rajtot.

Hogyan épül fel manapság az edzésprogramod? Versenyek nélkül azért minden más.

– Számomra ez ugyanolyan, mint a téli felkészülési időszak. Versenyek nélkül edzünk, megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni a szezon újraindítására.

Elmondhatjuk, hogy a Sierre de Bernia megmászása volt eddig a legnehezebb a pályafutásod során?

– Versenykörülmények között igen. A nyár közepén tekertem ugyan a Mortirolón, de az csak edzés volt. A verseny azért az teljesen más.

A végére egy érdekes kérdés…Hogyan érzed magad, mint kerékpáros? Erősnek érzed magad vagy úgy érzed, hogy sokat kell még tanulnod?

– Télen sokat fejlődtem, nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is. Sokat kell még tanulnom. Útban vagyok a profivá válás felé, a csapat pedig rengeteget segít nekem ebben.

Szerző
Fotó: Lengyel Péter
Forrás
Kométa Xstra Team
'Fel a tetejéhez' gomb