MKSZ hírek

Az amatőr sportban sem megengedett a dopping

A tiltott szerek használatáról és veszélyeiről szóló prevenciós kampány és előadás is része volt annak a tevékenységsorozatnak, amely a fiatal bringásokat segítette és támogatta a tavalyi évben. Ezért is különösen fontos, hogy komolyan vegyük a Magyar Antidopping Csoport 2019/10. 12. és 14. számú határozatát, amely pozitív vizsgálati eredményekről adott tájékoztatást néhány olyan kerékpározó esetében, akik jórészt amatőr kategóriában indultak.

Az MKSZ azonban semmilyen esetben sem tesz kivételt, egészségünk megőrzése és sportágunk tisztasága érdekében az előírtaknak megfelelően jár el, így a következő határozatot hozta:

24/2020. (III.24.) MKSZ elnökségi határozat

Az Elnökség tudomásul veszi a Magyar Antidopping Csoport 2019/10, 2019/12, 2019/14 ügyszámú, egyes kerékpárversenyzőket érintő pozitív dopping vizsgálati eredményeket, illetve az ezekhez kapcsolódó büntetésként kiszabott eltiltásokat is. A Magyar Kerékpáros Szövetség elítéli a dopping minden formáját. A Szövetség elkötelezett híve a tiszta sportnak. Az eltiltás hatálya alatt álló személyek egyáltalán nem versenyezhetnek és sportszakemberként sem tevékenykedhetnek.

A pozitív mintát produkáló személyek a vonatkozó jogszabályok értelmében sok más mellett semmilyen versenyen, edzőtáborokban nem vehetnek részt, sportszakmai, vezetői szerepet nem vállalhatnak. Az eltiltottak doppingellenőrzését követő eredményeit töröltük, amennyiben a törölt eredmény helyezést érint a továbbiakról a szakág dönt.

A prevenciós nevelés érdekében az MKSZ a jövőben is nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy felhívja a figyelmet a szabályszegő magatartás súlyos következményeire, legyen az profi, vagy amatőr sport egyaránt.

'Fel a tetejéhez' gomb