MKSZ hírek

Az UCI határozott intézkedéseket hoz a koronavírus kialakulásával szemben

Az UCI 2020. március 15-i sajtóközleményének magyar fordítása

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a COVID-19 járványhoz kapcsolódó jelenlegi helyzet értékelése alapján, valamint az Európán belüli és azon kívüli számos ország által hozott korlátozó intézkedések kapcsán, amelyek különösen az emberek összegyűlését és mozgását tiltják, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség/Union Cycliste Internationale (UCI) március 15-én délután határozott intézkedések sorozatát hirdette ki annak érdekében, hogy a kerékpáros eseményeken részt vevők maximális egészségét és a sportolók közötti egyenlőséget biztosítsák.

Az UCI számára fontos, hogy mindent megtegyen a vírus terjedésének megfékezése valamint a kerékpár sportban résztvevők egyenlőségének biztosítása érdekében, ezért az érintettek képviselőivel történt többszöri egyeztetést követően a következő intézkedéseket hozta:

  • A sportolók biztonsága az UCI kiemelt feladata, ezért felkéri a versenyszervezőket, hogy töröljék az UCI Nemzetközi Naptárban szereplő, a WHO által veszélyeztetett területeken tartandó kerékpáros eseményeket.
  • Az UCI Nemzetközi versenynaptárban szereplő versenyek eredményeinek pontozása és ranglistába sorolása felfüggesztésre kerül minden szakágban 2020. március 15-től további értesítésig, de legalább 2020. április 3-ig. A pontok befagyasztásával az UCI célja, az esélyegyenlőség fenntartása.
  • A Tokió 2020 olimpiai és paralimpiai játékok kvalifikációs eljárását illetően, amely az országúti, pálya és para-kerékpáros pálya szakágakban már véget ért, de továbbra is folyamatban van az MTB, a BMX Racing, a BMX Freestyle és a para-országút vonatkozásában, az UCI úgy határozott, hogy felkéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot (IPC), hogy a kvótafutási időszak visszamenőleges hatállyal 2020. március 3-tól álljon le. Ezzel a javaslattal az UCI biztosítani kívánja a sport méltányosságát az olimpiai kvóták odaítélése kapcsán.

Ezeket a fontos döntéseket a nemzetközi kerékpáros szövetség azon vágya vezérli, hogy amennyire csak lehetséges, biztosítsa a kerékpárosok, csapatok, szervezők, partnerek, a média és az összes érintett ember, köztük a nyilvánosság egészségét, biztonságát, valamint tisztességes versenyeket a sportolók és csapataik számára (kereskedelmi és nemzeti egyenlőség az Olimpiai Játékok esetén).A nemzetközi versenynaptár vonatkozásában az UCI a mai napig több mint száz halasztási és törlési kérelmet regisztrált, és e lista nap, mint nap növekszik. A professzionális országúti kerékpározás kapcsán az UCI konzultált a szervezőket (AIOCC), a csapatokat (AIGCP) és a versenyzőket (CPA) képviselő testületekkel.

A folyamatban lévő kerékpáros rendezvények olimpiai és paralimpiai kvalifikációs eljárását illetően a jelenlegi helyzet a következő: figyelembe véve a vírus terjedését érintő bizonytalanságot, az eredetileg tervezett kvalifikációs időszakok fenntartása (2020. május 11. BMX Freestyle, május 27. MTB, június 1.  BMX Racing és június 7-én a para-kerékpár) igazságtalanságot eredményezne a nemzetek között. Az UCI ezért úgy határozott, hogy javaslatot tesz a NOB-nak és az IPC-nek a kvótafutás március 3-tól való felfüggesztésére, tekintettel arra a tényre, hogy addig az időpontig egyetlen ország sem akadályozta az események megszervezését és az utazást.

Ezt a döntést az egyenlő bánásmód alapelve irányítja valamint annak fontossága, hogy a sportolóknak ne kelljen programjukat és edzésterveiket módosítani.

A folyamatosan változó egészségügyi helyzet bizonytalanná teszi a halasztott eseményekre vonatkozó alternatív naptár felállításának lehetőségét, annak ellenére, hogy a NOB minden nemzetközi szövetség számára meghosszabbította a lehetőséget 2020. június 30-ig. A kerékpár sportban e szakágak (BMX Freestyle, MTB, BMX racing, para kerékpár) kvalifikációs/pontgyűjtő versenyeinek 70–85% -át már megtartották, így a jelenlegi ranglista valódi sportértéket képvisel. Ezzel az intézkedéssel (kvótafutás március 3-tól való felfüggesztésének kérelme) az UCI biztosítani kívánja a sportolók integritását, valamint az egyenlő bánásmódot. A javaslat nem ellentétes az olimpiai mozgalom kvalifikációs rendszerének elveivel. A kérelmet benyújtották a NOB-hoz és az IPC-hez annak érdekében, hogy az olimpiai ranglistákat és az országok kvótáit a lehető leghamarabb közzé lehessen tenni.

A nemzetközi versenynaptárban szereplő események elhalasztása iránti kérelmeivel kapcsolatban az UCI egy későbbi időszakban közli a lehetséges új dátumokat az UCI versenynaptár által kínált lehetőségeknek megfelelően, de garancia nélkül.

Az alkalmazottak vonatkozásában is intézkedéseket tett az UCI, követve a Svájci Konföderáció 2020. március 13-án elfogadott irányelveit. Döntésük értelmében egy időre bezárják az UCI központ (WCC) épületét Aigle-ban, ahol a sportszövetség székhelye is található. Az UCI-ban és az UCI WCC-ben dolgozó 120 alkalmazott számára üzleti folytonossági tervet készítettek, az otthoni irodai munka 2020. március 17. keddtől kerül aktiválásra.

Az UCI teljes mértékben bízik az illetékes hatóságokban a vírus terjedésének megakadályozását illetően. A maga részéről továbbra is a kerékpározást irányító testület szerepét tölti be, jelenleg a két fő prioritást szem előtt tartva: egészségvédelem és méltányosság. Ebben a bizonytalan időszakában a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség továbbra is szorosan nyomon követi a helyzetet, és megfelelő intézkedéseket tesz a kerékpársport érdekében. Mindenkit szolidaritásra szólít fel, hogy mielőbb túl legyünk ezen a nehéz időszakon.

Az UCI elnöke, David Lappartient kijelentette: „A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi helyzet az utóbbi időben hirtelen felgyorsult, különösen Európában, ami arra késztette a hatóságokat, hogy drasztikus intézkedéseket hozzanak, amelyek a sportunkat is érintik. A példa nélküli és napról-napra változó helyzethez alkalmazkodnunk kell és meg kell hoznunk a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben garantáljuk az emberek biztonságát, valamint a sport méltányosságát. Az UCI nemzetközi versenynaptár és az olimpiai kvalifikáció tekintetében hozott határozott döntésekkel a várt válaszokat adjuk a sportolóink számára. A jelenlegi helyzetben a kerékpáros család és az olimpiai mozgalom minden tagjának innovatívnak, erősnek és egységesnek kell lennie. ”

Forrás
UCI
'Fel a tetejéhez' gomb