MKSZ hírek

Vigyáznunk kell egymásra!

Az MKSZ közleménye a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Tisztelt Versenyzők, Szülők, Edzők, Versenyszervezők, Bírók, Sportszeretők!

A Magyar Kerékpáros Szövetség az elmúlt években igazi családdá kovácsolódott, amelynek legfontosabb jellemzője, hogy féltjük, óvjuk egymást a bajban. Aggodalommal figyeltük a koronavírus terjedéséről szóló híreket és reméltük, zavartalanul vészelhetjük át ezt az időszakot. Mára azonban világossá vált, hogy mindannyiunk egészsége, épsége és védelme érdekében óvintézkedéseket kell tennünk.

A tegnapi napon Magyarország Kormánya vészhelyzetet hirdetett, amely eljárásrendbe beletartozik a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri események, rendezvények szervezésének határozatlan ideig tartó szüneteltetése, beleértve a sportversenyeket is. Az MKSZ elnöksége ennek kapcsán az alábbi határozatot hozta:

22/2020. (III.11.) MKSZ elnökségi határozat

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöksége felhívja a főtitkárt, hogy a Kormány veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletére [R.] figyelemmel az alábbiakról tájékoztassa a szövetség tagjait, a sportág szereplőit:

  1. A R. alapján 2020. március 13., csütörtök 0:00 órától kezdődően tilos 100 fős létszámot meghaladó beltéri és 500 fős létszámot meghaladó kültéri rendezvényt tartani.
  2. Erre tekintettel az MKSZ felhívja a tagjait, hogy azon versenyek vonatkozásában, melyeknél a sportolók, a szervezők, közreműködők és a nézők létszáma együttesen eléri az 500 főt, a verseny meghirdetésével azonos kommunikációs csatornákon, azonos formában és módon tájékoztassák az érintetteket a verseny törléséről vagy későbbre halasztásáról. Az MKSZ javasolja, hogy ezeket a versenyeket a szervezők későbbi időpontban tartsák meg.
  3. Az MKSZ javasolja, hogy azon versenyek szervezői, akiknek az eseményén a sportolók, a szervezők, közreműködők és a nézők létszáma várhatóan együttesen sem éri el az 500 fős létszámot, a résztvevők biztonsága, illetve az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében, szintén fontolják meg, hogy rendezvényüket törlik vagy későbbi időpontra halasztják.
  4. A vészhelyzet miatti rendkívüli intézkedések betartása a rendező, szervező, üzemeltető felelőssége. Amennyiben az MKSZ tagjai a vészhelyzet miatti rendkívüli szabályokat nem hajtják végre, az ebből eredő esetleges károkért az MKSZ nem felelős.
  5. Arról, hogy az elhalasztott versenyek később mikor rendezhetők meg, az MKSZ elnöksége később foglal állást, annak függvényében, hogy a vészhelyzet kihirdetésére okot adó körülmények mikor szűnnek meg.
  6. Az MKSZ az elhalasztott versenyekre befizetett regisztrációs díjat a későbbi időpontra történő bejegyzés díjaként kezeli.

A sportág szempontjából két kiemelkedő kérdés a nyári Tokiói Olimpia, valamint a májusi Giro d’Italia megrendezése. Ezek megválaszolásához egyelőre nem rendelkezünk megfelelő információval, hiszen egyik esemény szervezője sem maga a Szövetség, így a végső döntést nem mi hozzuk majd meg. Amint tudunk, további tájékoztatást adunk a fentiekről.

A szövetségi kapitányok kidolgozzák és javaslatot tesznek a kluboknak a versenyzők, sportolók elkövetkező időben javasolt edzésmunkájára, speciális helyzethez igazított módszertani iránymutatásokat adnak.

Jelen pillanatban a legfontosabb, hogy mindent megtegyünk a veszély elhárításáért, folyamatosan tartsuk a kapcsolatot egymással, és tájékozódjunk. Ehhez alább olvasható néhány fontos, hiteles dokumentum és elérhető a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás.

A bejelentett intézkedések a sportág életében rövidtávon lemondással, kompromisszummal és az átszervezésbe fektetett plusz energiával járnak, mindazonáltal hisszük, hogy akkor cselekszünk helyesen és felelősen, ha mindent megteszünk a saját biztonságunk érdekében. Éppen ezért szeretnénk minden érintettől megértést, türelmet és együttműködést kérni ebben az átmeneti időszakban, mely reméljük, nem tart sokáig.

Magyar Kerékpáros Szövetség

Tájékoztatók

https://www.facebook.com/notes/koronav%C3%ADrus-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-oldal/gyakran-ism%C3%A9telt-k%C3%A9rd%C3%A9sek/107769377499959/

'Fel a tetejéhez' gomb