Cyclo-cross

Vas Kata Blanka ezüstérmes a cyclo-cross VB-n!

A Cyclo-cross Világbajnokság 2. napján történelmet írt Vas Kata Blanka, a magyar versenyző megszerezte hazánk első világbajnoki érmét cyclo-cross szakágban, az U23-as nők között második helyen ért célba. A másik két futamban papírforma győzelem született, az U19-es férfiaknál Thibau Nys nyert, míg az elit férfiaknál Mathieu Van der Poel aratott rajt-cél győzelmet. – írja a bikemag.hu.

A dübendorfi Cyclo-cross Világbajnokság második napján eső fogadta a versenyzőket, így teljesen más körülmény várt a vasárnapi futamok részvevőire, az előzőnapi gyors pálya helyett, sáros, ragadós, óráról órára lassuló pályán kellett megmérkőznie egymással a világ legjobbjainak. (…)

Az U23-as nőknél végre volt magyar induló Vas Kata Blanka személyében, ráadásul úgy, hogy a magyar szurkolók többsége jó eredményben reménykedett, hiszen Blanka ebben a szezonban már többször okozott meglepetést kiváló teljesítményével. Blanka jól kapta el a rajtot, egy ideig az élen is haladt, de utána kicsit hátrébb szorult az 5. hely környékére.

A francia Marion Norbert Riberolle vette át a vezetést az élen és lépett el a többiektől, nem volt meglepetés a francia versenyző teljesítménye, hiszen Nommay-ben a világ legjobb elit versenyzőnőivel is bírta a tempót, csak akkor egy technikai probléma vetett véget a versenyének. A francia előnye stabilan növekedett miközben Blanka először a harmadik majd a második helyre lépett elő. Tisztán látszott, hogy Marion Norbert Riberollét már nem lehet megverni, viszont a dobogó másik két foka még kiadó, melyre hazánk lánya is nagy eséllyel pályázik. Blankát az angol Anna Kay üldözte nagy erőkkel, de nem tudott felérni rá és így végül Vas Kata Blanka történelmet írt, megszerezte az U23-as kategóriában az ezüstérmet.

1 Marion Norbert Riberolle (France) 0:48:31
2 Kata Blanka Vas (Hungary) 0:00:27
3 Anna Kay (Great Britain) 0:00:40
4 Katie Clouse (United States Of America) 0:01:29
5 Manon Bakker (Netherlands) 0:01:34
6 Inge Van der Heijden (Netherlands) 0:01:53
7 Francesca Baroni (Italy) 0:02:06
8 Sara Casasola (Italy) 0:02:29
9 Ruby West (Canada) 0:02:43
10 Noemi Rüegg (Switzerland) 0:03:23

„Volt, hogy azt éreztem, nem bírom ki a végéig, de az érem ott lebegett a szemem előtt, nagyon fel akartam állni a dobogóra” – meséli az U23-as cyclocross-világbajnokságon vasárnap második helyen végző, 18 éves Vas Kata Blanka az utanpotlassport.hu-nak.

„Úgy álltam rajthoz, hogy tudtam, remek formában vagyok. Jól sikerült spanyolországi edzőtáborból érkeztem Svájcba, és a korábbi eredményeimből is meríthettem jócskán önbizalmat. A mezőnyt ismertem, úgy éreztem, most képes lehetek a bravúrra. Nem szoktam ilyet előre megjegyezni, de az elmúlt napokban kimondtam: esélyes vagyok a dobogóra. A verseny előtt csak magammal foglalkoztam, azt mondogattam: most nem fogok hibázni – így sokkal kevésbé izgultam. Az első sorból rajtoltam, jól kezdtem, az elején vezettem is kicsit, de aztán kiderült, néhányan nálam is jobban kezdenek.

Visszacsúsztam a hatodik hely környékére, ekkor bevillant, hogy iszonyatosan kemény lesz a verseny, ha az ellenfelek végig így fogják nyomni. A második körben azonban hibáztak, sikerült eléjük kerülnöm, és igyekeztem tartani a pozíciót. Picit megijedtem, amikor a harmadik helyen álló lánnyal szemben csökkent az előnyöm, de valahonnan erőt gyűjtöttem és ezüstérmet szereztem. A pálya nagyon ragadós volt – én még szárazon jártam be –, esett az eső, rengeteget kellett futni. Volt, hogy azt éreztem, nem bírom ki a végéig, de az érem ott lebegett a szemem előtt, nagyon fel akartam állni a dobogóra. Csak mentem, és az járt a fejemben, minél gyorsabb vagyok, annál hamarabb vége lesz. Általában, amikor előkelő helyen haladok, nem érzem a fájdalmat – most mégis nagyon fájt. De sikerült és hihetetlenül boldog vagyok! Számos gratulációt kaptam, feledhetetlen marad a díjátadó.

A pillanatot, amikor felálltam a dobogóra, sokszor felidéztem éjszaka, mert aludni egy másodpercet sem tudtam. Elégedett vagyok, hiszen kihoztam magamból a legtöbbet. Remélem, ezzel a sikerrel nagyon sok magyar kisgyereket tudok ösztönözni arra, hogy kerékpározzon. Számomra is hatalmas motiváció a második hely. Azért edzek tovább keményen, hogy a felnőttek között, az elit kategóriában is meg tudjam ismételni ezt a teljesítményt. És persze azért, hogy az olimpiai szakágakban; hegyikerékpárban és országútiban is maradandót alkossak. Eddig az országos versenyeken szerzett kupák voltak kiállítva otthon. Azokat dobozba rakom,  felviszem a padlásra, és ha lankadna a lelkesedésem, csak ránézek majd erre az egyetlen, világbajnoki éremre a szobámban. Mostantól ezeket gyűjtöm!”

A fantasztikus eredményhez szívből gratulálunk!

Szerző
Fotó: Farkas MilánInterjú: utanpotlassport.hu
Forrás
bikemag.hu
'Fel a tetejéhez' gomb