KometaOrszágút

Szezonnyitás a Kometa-Xstra Cycling Teamnél

Az Alberto Contador Alapítvány Kometa-Xstra Cycling Team kerékpárcsapatának 2020-as szezonja hivatalosan is elkezdődött. A Jesús Hernández által irányított kontinentális csapat tizenkét főre nőtt. Az öt tavalyról ismert versenyző mellé hét új kerékpáros érkezett, köztük a magyar Fetter Erik. A spanyolországi Valenciában 2020.január 27-én tartott sajtótájékoztatón a kontinentális, az U23 és a junior kategóriák is bemutatták csapattagjaikat és körvonalazták a szezon céljait, ami a tehetséggondozásról és a tehetségek megtartásáról szól majd.

Csapatbemutató

A csapat négy versenyzője 2019-ben lépett fel a WorldTour osztályba. Giacomo Pedranzini, a csapat fő szponzora, a Kometa vezérigazgatója így reagált erre: „Örülünk, amikor fiatal versenyzőinket egy World Tour csapat szemeli ki, de ugyanakkor szomorúak is vagyunk, hogy elveszítjük őket.”

Alberto Contador és Ivan Basso közös beszéddel zárták az eseményt, amelyben megvitatták az Alapítvány néhány projektjét és a sport területén a jövőre vonatkozó reményeiket. „Ebben a csapatban sok lehetőség és sok munka van. Nagyon sok tehetségünk van minden kategóriában. Még nem tudjuk, hány bajnokunk lesz, de a csapatunk kiváló”– mondta Basso.

A Jesús Hernández által irányított csapatban, ami idén kezdi harmadik szezonját a kontinentális kategóriában, jelenleg tizenkét versenyző van, öt különböző nemzetből. Öt tavalyról is ismert kerékpáros maradt a csapatban (a magyar származású Dina Márton, a portugál Daniel Viegas, az olasz Antonio Puppio és a spanyol Diego Pablo Sevilla, valamint José Antonio García), akikhez idén hét új versenyző csatlakozott: a magyar Fetter Erik, a dán Mathias Larsen, a spanyol Sergio García és Alejandro Ropero, valamint az olasz Riccardo Verza, Giacomo Garavaglia és Alessandro Fancellu.

Dina Márton az alábbiakat nyilatkozta; “A 2020-as év nagyon fontos mindannyiunk számára. Egy magyar kerékpáros számára óriási megtiszteltetés, hogy itt lehet. Bízom benne, hogy nagyon jó szezont teljesíthetünk, ehhez minden körülmény tökéletes, és a hangulat valóban csodálatos.”

A csapathoz júniusban csatlakozó 23 éves versenyző az MTI-nek elmondta: már az elmúlt idény második felében is többször harcolt ő az összetettért, idén pedig a hegyimenő mellett a vezérszerep is rá fog hárulni azokon a viadalokon, amelyeken rajthoz áll. Dina elárulta, a stábtagok a kerékpárosok alvásmennyiségétől és -minőségétől kezdve a hidratáción, táplálék-kiegészítőkön át a legapróbb részletekig mindenre odafigyelnek. Kiemelte, az edzők és a sportigazgatók mellett a csapat sportügyekkel foglalkozó vezetője, az olasz Ivan Basso is követi fejlődésüket, teljesítményükről és állapotukról a stábtagok rendszeresen tájékoztatják a kétszeres Giro d’Italia-győztes korábbi versenyzőt.

“Beszélgettem Ivannal az egyik tekerésen, és elmondta: mindenki meg van velünk elégedve, ő is követi és látja, milyen állapotban vagyunk” – fogalmazott. A májusi Tour de Hongrie kapcsán azt mondta, egyértelműen az idény fő viadala lesz a számára. A magyar körversenyen tavaly második Dina ugyanakkor rámutatott: idén rendkívül erős a mezőny, hiszen négy World Tour-istálló – az Asztana, a Trek-Segafredo, a Mitchelton-Scott és a Jumbo-Visma – indulása már biztos, és ő további résztvevőkre számít a legmagasabb kategóriából. A távoli dátum és az induló keretek ismeretének hiányában nem akart konkrét célkitűzést megfogalmazni, de mint mondta, szeretne legalább a legjobb tízbe bekerülni.

Fetter Erik a csapattal eltöltött idő alatt megszokta a profi körülményeket, és beilleszkedett új társai közé. A tizenkilenc esztendős versenyző a csapatban betöltött szerepéről elmondta, még keresik azt, amiben igazán jó, de amellett, hogy a hegyeken remekül teljesít, a sprintfelvezetéseknél a magassága miatt hárulhat rá komoly szerep, hiszen nagy szélárnyékot ad és nagy teljesítményt tud leadni.

A hétfői csapatbemutató volt az első hivatalos megjelenése a Kometa-Xstra színeiben. Az MTI érdeklődésére leszögezte: a csapattal eltöltött idő alatt megszokta a profi körülményeket, és beilleszkedett új társai közé. A 19 esztendős versenyző a csapatban betöltött szerepéről elmondta, még keresik azt, miben igazán jó, de amellett, hogy a hegyeken remekül teljesít, sprintfelvezetéseknél a magassága miatt hárulhat rá komoly szerep, mivel nagy szélárnyékot ad és nagy teljesítményt tud leadni. Fetter számára szintén a Tour de Hongrie lesz az esztendő fő versenye, bízik abban, hogy bekerül a keretbe. Annak kapcsán, hogy az edzéseken alkalmanként Basso és a hétszeres Grand Tour-győztes Contador is velük teker, úgy fogalmazott: “emiatt nem kell izgulni, de sokat jelent, hogy elöl mennek, vagy szólnak hozzánk néhány szót”.

Ivan Basso szép jövőt jósol Dina Mártonnak

A spanyolországi Olivában rendezett edzőtáborban a kontinentális besorolású istálló sportügyekkel foglalkozó vezetője az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a csapathoz júniusban csatlakozó 23 éves versenyző az elmúlt év egyik legpozitívabb meglepetése volt számára.

“Örülünk, hogy itt van, az egyik legjobb a jelenlegi keretben, fiatal korához képest kiemelkedően profi” – fogalmazott Basso, aki kiemelte, Dina Márton tudja mit akar és maximálisan megbízik a szakmai stábban. “A mi feladatunk, hogy segítsük az előrelépésben. Büszke vagyok, hogy a jövőjét a kezembe és a stábom kezébe helyezte. Nagy jövőt jósolok neki a kerékpársportban.”

A csapat másik magyar kerékpárosáról, a friss igazolás Fetter Erikről azt mondta, a 19 esztendős versenyző is profi hozzáállású, így tőle is remek szezonra számít. Úgy vélte, rövid időn belül mindketten készen állnak majd arra, hogy még feljebb lépjenek. Az olasz Basso a sportigazgatók segítségével folyamatosan követi a csapat teljesítményét, foglalkozik a versenyzők teljesítményével, egyúttal ellátja többi feladatát, az új tehetségek és szponzorok keresését is. A jövőről elmondta, az augusztustól az év végéig a csapatnál gyakornokként már lehetőséget kapó Karl Ádám a tervek szerint júniusban ismét csatlakozik a csapathoz, és dolgoznak azon, hogy Magyarországon és máshol is további tehetséges fiatal kerékpárosokra leljenek.

A kétszeres Giro d’Italia-győztes korábbi versenyző emlékeztetett, szerették volna, ha a csapat már idén egy osztállyal magasabb, azaz prokontinentális szintre lép, ám végül a pénzügyi keretük ezt nem tette lehetővé. A vezetés pedig inkább szeretné a csapatot a legjobb kontinentális sorok között tudni, mint egy közepes vagy alacsonyabb teljesítményű istállóként egy szinttel feljebb. Ezzel együtt továbbra is dolgoznak az előrelépésen, nem tettek le a kitűzött céljaikról.

A májusi Tour de Hongrie kapcsán hangsúlyozta, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is ez lesz a csapat fő viadala. Ám az évről évre fejlődő magyar körverseny idén még a tavalyinál is komolyabb kihívás lesz, mivel legalább négy World Tour-csapat ott lesz a mezőnyben, így még felkészültebbnek kell lenniük. Egyértelműen az év legfontosabb versenyének nevezte a Tour de Hongrie-t Alberto Contador is, aki az MTI kérdésére leszögezte: a Kométa három éve főszponzorként segíti a csapatot, így prioritást élvez, hogy a támogató vállalat számára hazai versenyen bizonyítsanak.

Dinát és Fettert egyaránt a csapat fontos versenyzőjének nevezte, egyúttal kiemelte, Dina már tavaly is bizonyított, jól versenyzett. Az idei szezont pedig felkészülten, jó formában várja, szerinte fejlődött is az elmúlt idényhez képest.
“Még hiányzik számára némi tapasztalat, van még fejlődési lehetősége, amelyhez a csapat minden segítséget megad” – mondta a spanyol csapattulajdonos. Azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi tervekkel ellentétben nem sikerült szintet lépnie a csapatnak, és szabadkártyát kapnia a Giro d’Italiára, Contador úgy fogalmazott: ez nagy szomorúságot jelent, és kis visszaesés mind számukra, mind a magyar kerékpársport számára, hiszen az olasz körverseny első három szakaszát Magyarországon rendezik májusban.

A versenyzőként a Giro d’Italián és a Tour de France-on kétszer-kétszer, a Vuelta a Espanán háromszor győztes Contador előre tekintve elárulta: az elmúlt esztendőkben megismerték a magyar kerékpársportot, és a jövőben is számítanak a magyar versenyzőkre.

Kometa-Xstra edzés

A spanyolországi Olivában vasárnap – ezúttal Bassóék nélkül – 160 kilométeres, magas intenzitású, kemény edzés várt a bringásokra, amelyet nagy tempóban, sűrűn váltott vezetéssel teljesítettek. Dina egy banánnal, három energiaszelettel és két kulaccsal – egy vízzel, illetve egy izotóniás itallal feltöltöttel – felszerelve vágott neki a távnak. Mint mondta, ilyenkor is ugyanúgy kérhetnek frissítőt a kísérőkocsikból, mint verseny közben. A tréning első, sík része azonban nem telt zökkenőmentesen, miután egy az úttesten lángoló autó miatt kialakult közlekedési dugóban a csapatkocsik és a kerékpárosok elvesztették egymást. Ezután hosszú időbe telt, míg egymásra találva újra a tervezett menetben folytatódhatott az edzés. Ekkor a jövő heti, valenciai körverseny egyik szakaszbefutójának helyszínére tekertek fel: a rövid, 3,1 kilométeres cullerai emelkedő alatt 228 méter szintkülönbséget kellett megmászniuk, helyenként 18 százalékos meredekséggel.

Forrás
MTIFaster Promotion
'Fel a tetejéhez' gomb