Terem

Remekeltek a művészkerékpárosok a baseli VB-n

December 6-8-ig Basel (Svájc) adott otthont a nemzetközi teremkerékpársport legnívósabb eseményének. A Világbajnokságon művészkerékpárosaink új válogatott dresszben és mezben, új melegítőkben, egységes felszerelésben női egyéni és férfi egyéni kategóriában képviseltette magát.

Női egyéni kategóriában a 2018. év legjobb hazai női sportolója, Hugyecz Zsófia, az RMTK SE kerékpárosa kvalifikálta magát Magyarországon elsőként a Világbajnokságra.

A női egyéni versenyszám a pénteki napon vette kezdetét, Zsófi a 18. helyről startolt 105,6 ponttal. Az idei év egyik legszebb,legmagabiztosabb gyakorlatát láthattuk tőle, 4 és fél percig a kijelző 100 feletti pontszámot mutatott. A kür végén az utolsó elemnél egy kisebb technikai hibát követően  95,31 eredménnyel zárt, ezzel 3. helyezést előrelépve a 15. helyet szerezte meg. Zsófi a következő gondolatokkal értékelte a felkészülést, teljesítményét:

„Az idei évben megadatott, hogy a Világ Kupa sorozat mind a 4 fordulóján indulhattam. Nagyon jónak tartom ezt a fajta kezdeményezést, nekün, akik szinte csak hazai, megszokott pályán, megszokott ellenfelekkel versenyzünk nagyon nagy kilépést jelent a komfortzónánkból, ezzel nagyobb önbizalmat adva. Mivel idén októberben kezdtem el igazán dolgozni, ezért sokkal nehezebben mentek az edzések, mentálisan fáradtabb voltam. Jó volt, hogy a Világ Kupa finálé után kint maradhattunk edzeni Németországban, feltöltődni a Világbajnokságra. Nekünk a parketta egy “idegen” terep. Rengeteg elem külön-külön is teljesen más, nem, hogy egy komplett gyakorlat, egy olyan pályán mint otthon nálunk. Nehéz és sok idő, mire hozzá szokunk. Ezzel mindig meggyűlik a bajunk a Világbajnokságon. Idén ez másképp volt. Sokkal magabiztosabban mentünk oda és az edzés időt is remekül ki tudtuk használni. Én 2013-ban itt voltam először Vb-n, így nagyon jó érzés volt vissza térni. A 18. helyről indultam és a 15. helyen sikerült végeznem, ezzel kvalifikálva magam a jövő évi Világkupa sorozatra. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, de jövőre természetesen szeretnék előrréb végezni, a későbbi célom mindenképp a top 10-ben végezni!”

Másik válogatott hölgy versenyzőnk a 16 éves Sági Alexandra, RMTK SE sportolója. Idén első alkalommal kvalifikálta magát a Felnőtt Világbajnokságra, így óriási kihívás volt számára a verseny. Nyugodtan,stabilan mutatta be megtanult elemeit. Az erős női mezőnyben 66,93 ponttal a 22. helyezést sikerült megszereznie. A 2019-es junior Európa Bajnokságon  68,63 ponttal a 14. helyezést ért el, így alig 2 pont különbséggel sikerült júniusi edzettségi szintjét tartani.

„Számomra nagy megtiszteltetés, hogy U19-es versenyzőként képviselhettem hazámat a szakág legrangosabb eseményén. Megmondom őszintén, nagyon izgultam, a válogatott keret legfiatalabb tagjaként.  Összességében elégedett vagyok az eredményemmel. Célom, hogy gyorsabb ütemben fejlődjek,a 2020-ban megrendezésre kerülő altdorfi Junior Európabajnokságon már 90 ponttal szeretnék pályára lépni nemzeti színekben. Távlati terveim között szerepel a nemzetközi női egyéni élmezőnybe jutás.”

December 8-án a délelőtti órákban léptek pályára hazánk nagy reménységei: Varga Csaba és Schön Martin férfi egyéni válogatott művészkerékpárosai.

Varga Csaba (RMTK SE) az idei Világ Kupa sorozat összesített eredménylistáján az előkelő 5. helyet szerezte meg, így 170 kiinduló pontjával a Világbajnokságon a 6. helyről kezdte meg kürjét. Összességében koncentrált, kiváló munkát végzett. Hihetetlenül szoros volt a verseny az élmezőnyben (top 5-10 között), 152,2 ponttal a 7. helyen zárta a versenyt. Csabi pozitívan nyilatkozott a felkészüléséről, eredményéről:

„Számomra sokat jelentett felkészülésben az, hogy a Világ Kupa fináléja után ott maradtunk Németországban és a munkából kiszakadva jobban a versenyfelkészülésre tudtam koncentrálni, mivel a szeptemberi előléptetésem óta picit több figyelmemet és időmet vette el a munka ezen kezdeti szakaszban. Amit még fontos kiemelnem, hogy tudtam így hasonló keménységű pályán, mint a VB pálya, edzeni, ami nekünk otthon nem adott. Így szerdán, amikkor Svájcba utaztunk sokkal kevesebb korrigálással kellett számolnom az ottani pályán, mint bármelyik korábbi évben, így simábban és nyugodtan mehetett a felkészülés folyamatosan komplett gyakorlatsorokkal. A 6. helyről indultam és végül a 7. helyre csúsztam vissza. A visszacsúszás miatt nem vagyok elégedetlen, mivel a 10. és 5. hely között nagyon szoros volt a férfi mezőny. Bárhogy alakulhatott volna. Egy kissebb hibával a 10. helyen is zárhattam volna. A 6. helyhez csupán 2 pont kellett volna, így az egy nagyon reális helyezés lenne, aminek nyilván nagyon örültem volna. Korábban amikor az esélyeimet magamnak latolgattam az 5. helyet tudtam maximum elképzelni némi szerencsével.

Ez a pár év kicsit már munkaszagú edzéseknek most a végét érzem, mivel az új kerékpárom februárban vehetem át, amit mindig is akadálynak éreztem a lendületes fejlődéshez a súlya miatt. Ezzel pedig most annyira motiváltnak érzem magamat, így hogy még csak papíron létezik, mint már emlékeim szerint rég nem s szívből csinálom tovább nem pedig kötelezettségből. Ezzel most ki merem jelenteni hogy precízen megcélzom magamnak a jövő évi VB-n Stuttgartban az 5. helyet, aminél nyilván némi szerencsével magamban az ennél is jobb helyezésben reménykedem.”

Schön Martin (Bokod SE) a 2019.évi Világ Kupa sorozat összesített 4. helyezettje kellő önbizalommal lépett Baselben a pályára, 180 ponttal az 5. helyről indulva. Martin tudatosan, teljes koncentráltsággal mutatta be erős gyakorlatsorát. Kürjét 168,33 pontra értékelték az UCI bírók. A 4. helyről induló svájci ellenfelét 5,6 ponttal megelőzve a 4. helyet szerezte meg, ezzel sporttörténelmet írt: kvalifikálta magát a Final Fourba! A döntőben való szereplése 160,79 pontot hozott, tehát 4. helyezést ért el.

Martin  következőképpen élte meg felkészülését, szereplését:

„Úgy mentem ki a Világ Kupa utolsó fordulójára, hogy egy apró esélyem volt a dobogóra állni összesítésben. 4. helyen álltam, 3. helyen pedig az a svájci ellenfelem volt, akit az első 3 fordulóban már kétszer megvertem. Mégis úgy alakultak a pontok, hogy Németországban két hellyel kellett volna őt megelőznöm, hogy érmet szerezzek. Úgyhogy a tervem inkább annyi volt, hogy megverjem őt, amivel növelhetem a saját önbizalmamat a VB-re. Tudtam, hogy ha ott ott jobb leszek nála, az már a 4-es döntőt jelentheti.  Az egész szezonban, illetve különösen novemberben végig úgy ment a felkészülés, hogy tudtam, minden benne van a pakliban. Így az erlenbachi Világ Kupán- igaz, hogy egy nem túl erős gyakorlattal – sikerült őt egy hellyel megelőznöm. Nagyon nem volt formában a svájci. De sejtettem, hogy a VB-n azért egy jobb gyakorlatot kell mennem a döntőért. A Világ Kupa finálé és a baseli Világbajnokság között a németországi wormsi egyesület segítségével Ludwigshafenben tudtunk edzeni. Ebben a 3 napban is nagyon jól ment az edzés, egyre nőtt az önbizalmam. Svájcba érkezve is azt tapasztaltam, hogy már gyakorlatilag mindegy,hogy milyen a pálya felülete (műanyag vagy parketta) vagy milyen napszak van, mindig stabil a gyakorlatom. Vasárnap délelőttig azért volt még munka. Reggel már semmi extra dolgot nem csináltam, simán bemelegítettem a versenyre, majd mentem a pályára. Fizikailag ennyi volt. De mentálisan egész héten arra készültem, hogy vasárnap délelőtt legyek csúcsformában és ott higgyem el a legjobban, hogy tényleg meg tudom csinálni. Nagyon örültem, hogy mindez sikerült is és a döntőbe, a Final Fourba küzdöttem magam. Elértem a célomat, mert 4 között akartam lenni. A döntőben már egészen más jellegű izgalommal, inkább élvezettel mentem pályára. Jött egy kis baki a gyakorlat végére, ami bármikor benne van. A hong kongi ellenfelemet sehogy sem lett volna esélyem megverni, úgyhogy maximálisan elégedett vagyok az eredményemmel. Most. De jövőre már az érem lesz a cél!!!

Kovács Balázs az RMTK SE edzője méltón lehet büszke, hogy az idei Világbajnokságra 3 kerékpárosa is kvalifikálta magát. A következő szavakkal értékelte a válogatott szereplését:   ,,Versenyzőink nyugodt körülmények között  tudásuk legjavát nyújtották. Gratulációk sokaságát fogadtuk örömmel.”

Bihacker-Buzer Nikolett, a művészkerékpáros szakág szövetségi kapitánya szakmailag a következőképpen értékelte a

„A magyar művészkerékpáros válogatott idei Világbajnokságon nyújtott teljesítményével abszolút meg vagyok elégedve. A tavalyi VB szereplés alapján összehasonlítottam az eredményeket, a statisztika szerint is fejlődés mutatható ki.  Hugyecz Zsófia stabilizálta gyakorlatát, kiinduló pontja  a tavalyihoz képest nem emelkedett, megtartotta 2018-as elért 15. helyezését, ám idei teljesítményével 9,04 pontot javított. Varga Csaba az elit férfi mezőnyben is erősnek számító gyakorlatsorát 1,2 ponttal tudta növelni, tavalyi eredményéhez (9.) képest két helyezést előre lépett  és 11,35 ponttal magasabb végpontszámot sikerült elérnie.  Schön Martin 2 ponttal növelte kiinduló pontját, 1 helyezést előrelépve, a Final Fourba kvalifikálódásakor a tavalyi VB eredményén 9,95 pontot javított. Sági Alexandra U19-es sportolónk a felnőtt női mezőnyben első alkalommal mérettete meg magát 78,8 kiinduló ponttal.  Jövő évi terv, hogy új elemek gyakorlatsorba kerülésével emelkedjen pontszáma és újra kvalifikálja magát a Junior Európa Bajnokságra és a Felnőtt Világbajnokságra.  A férfi egyéni kategóriában kiemelt 2020-as célunk, hogy Csaba kiinduló pontszámát növelje és a top 4-5-ben szerepeljen, Martin pedig erősítve gyakorlatsorát a dobogó 3. fokára álljon.

Nem titkolt feladatunk továbbá a hazai páros illetve négyes kategória erősítése. Kiemelt cél, hogy a magyar válogatott keret újra nagyobb létszámmal képviseltesse magát az Európa- és Világbajnokságon.”

Ezúton is gratulálunk a magyar csapatnak!

Szerző
Fotók: FarbigePixel
'Fel a tetejéhez' gomb