Országút

Olimpiai kvóta a férfi országúti mezőnyversenyre!

Magyarország egy kerékpárost indíthat a tokiói olimpia férfi országúti mezőnyversenyén. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hivatalosan is közzétette a jövő évi tokiói olimpia országúti kerékpárversenyeinek kvótaszámait. A férfiak mezőnyversenyében 130, míg a hölgyeknél 67 kerékpáros vághat neki a távnak.

Az elit férfiak mezőnyversenyére 2020. július 25-én kerül sor, a Musashinonomori Parkból indulva és a Fuji autóversenypályán célba érve, többek között a Donushi Road és a Kagosaka Pass emelkedőit is leküzdve, összesen 4865 méternyi szintet teljesítve. A legtöbb versenyzőt, szám szerint nemzetenként ötöt, a belgák, a kolumbiaiak, a franciák, az olaszok és a hollandok nevezhetik. Magyarország egy versenyzőt indíthat.

Az idei szezon igencsak termékeny volt az UCI pontok tekintetében. Valter Attila (CCC Development Team) 477 ponttal zárta az évet, Pelikán János (Pannon Cycling Team) 168, míg Dina Márton (Kometa Cycling Team) 138 pontot gyűjtött, de Peák Barnabás (SEG Racing), Szarka Gergely (Epronex-BSS Oil Team), Filutás Viktor (Pannon Cycling Team), Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team) és Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team) is aktívan hozzájárult a nemzet által elért kiváló eredményhez. Magyarország végül 959 ponttal a 40. helyen zárt.

Az ötkarikás játékokon a hölgyekre egy nappal később 137 kilométer vár 2692 méternyi szinttel. A szebbik nem képviselőinél Ausztrália, Németország, Olaszország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok indíthat négy versenyzőt.

Július 29-én kerül sor az egyenkénti időfutamokra, a férfiaknál 44,2 kilométer lesz a penzum, míg a hölgyek számára 22,1 kilométer lesz a táv.

2016-ban Rióban a női mezőnyversenyt a holland Anna van der Breggen, a férfi mezőnyversenyt a belga Greg van Avermaet, a hölgyek kronóját az amerikai Kristin Armstrong, míg a férfi egyenkéntit a svájci Fabian Cancellara nyerte.

A nemzetek olimpiai bizottságainak december 15-ig kell megerősíteniük a felhasználni kívánt kvóták számát, mielőtt az UCI újraosztaná a fennmaradó helyeket.

'Fel a tetejéhez' gomb